Petr Kodýtek #19

Petr Kodýtek po MS U18: Na turnaji byly i pozitivní věci

Plzeň - Sedmnáctiletý indián Petr Kodýtek se právě vrátil z MS osmnáctiletých, v sezóně se objevil v dresu staršího dorostu i juniorů včetně play-off a šikovný forvard si připsal ve zhruba padesáti duelech přes devadesát bodů!

Petře, právě jste se vrátil z MS U18, jak byste se za šampionátem ohlédl?
Hodnotí se to těžce, protože to pro nás nedopadlo zrovna nejlépe. Ale myslím si, že tam byly i pozitivní věci. Proti týmům Finska a Kanady jsme odehráli velmi dobrá utkání, ačkoliv tomu výsledky neodpovídaly. Naopak jsme nezvládli zápas se Slovenskem, který byl nejdůležitější. V něm jsme vedli 3:1 po dvou třetinách a vypadalo to nadějně. Jenže to bohužel nedopadlo. Mohlo být všechno úplně jinak, protože bychom šli na Švédy a ti byli určitě hratelnější než tým USA.

Dalo se něco udělat jinak?
Určitě ano. Proti Kanadě jsme nedávali góly, šancí ovšem bylo dost. Ve třetí části jsme je nepustili v podstatě ze třetiny, ale hokej se hraje na branky a ty my jsme nedávali. Náš výsledek tak zřejmě nejvíce ovlivnil zápas se Slovenskem, který jsme si v podstatě prohráli sami.

Překvapilo vás celkové vítězství Finů?
Finové celý turnaj předváděli výborné výkony a myslím si, že vyhráli zaslouženě. My jsme s nimi například ale prohráli "jen"po nájezdech. Další věc byla, ze po prvním utkání jejich tým posilnil Puljujarvi, který vyhrál bodování MS dvacítek. Podle mě již jen fakt, že tam byl, znamenal velké povzbuzení.

Vy osobně jste letos zvládal sbírat body v sezóně jak za starší dorost, tak i juniory. Je to mezi kategoriemi velký rozdíl?
Je to velký rozdíl. Hlavně v tempu a síle, jelikož tam byli starší kluci. Jsou tedy o dost silnější než hráči ve starším dorostu. Ale nedělalo mi nějaký zvláštní problém se přizpůsobit a zvykl jsem si celkem rychle.

Sezónu tedy hodnotíte z osobního hlediska kladně?
Myslím, že letošní sezóna se mi povedla. Nebylo to vždycky úplně ideální, ale dařilo se mi.

Jak byste se popsal jako typ útočníka? Tvořivý, střelec, bourač?
Nerad sám sebe popisuji nebo hodnotím, ale snažím se byt tvořivý a jak se říká "chytrý" hráč. Střelec moc nejsem, spíše přihrávám, ale ani mi nedělá problém vystřelit a gól dát. Bourač určitě nejsem, i když někdy do těla zahrát umím.

Jaké máte nyní plány po skončení sezóny?
Nyní se budu hlavně soustředit na školu a odpočinek. Sezóna byla hodně dlouhá, dostanu určitě nějaké volno, tak toho využiji.

Máte hokejový vzor?
Mám. Sice již nehraje, ale hrozně se mi líbil Martin St. Louis, ve kterém jsem se trochu viděl. Také se mi líbí hra Patricka Kana a Davida Pastrňáka. Oba dva mají výborné vedení puku a hokejové myšlení, to se mi na nich líbí asi nejvíce.

Jaké je vaše oblíbené číslo a proč?
Již od mladšího dorostu hraji s číslem 19. Mám ho dodnes jak v Plzni, tak v národním mužstvu.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů!