Los CHL

Plzeň v CHL narazí na Nitru a norský Stavanger!

Curych – Plzeň vstoupí do hokejové ligy mistrů souboji se slovenským mistrem HK Nitra a norským celkem Stavanger Oilers! Rozhodl o tom los, který se odehrál v Curychu.

Stavanger se v minulé sezoně stal absolutním králem Norska. Nejenže vyhrál základní část o čtyři body před druhým Lørenskogem, ale navíc získal i mistrovský titul. Ve čtvrtfinále vyhrál 4:0, posléze v semifinále rozhodl v sedmé bitvě se Storhamarem a ve finále se utkal právě s Lørenskogem, který porazil 4:2. Olejáři tak mohli oslavit šestý titul z posledních sedmi sezon. Nejproduktivnějším hráčem v základní části byl Kanaďan s italskými kořeny Josh Soares, který posbíral 67 bodů ve 44 utkáních.

Nitře se podařilo poprvé v historii vyhrát slovenskou Tipsport ligu. V základní části obsadila druhé místo s devítibodovou ztrátou na Košice, které ovšem vypadly v semifinále. To Nitra si postupně poradila se Žilinou, Zvolenem a ve finále s Bánskou Bystricí, jíž zdolala 4:2 na zápasy. Klubové bodování v základní části ovládl kanadský forvard David Laliberté, ačkoliv nastoupil pouze ke 37 z 52 zápasů. Dokázal v nich totiž vstřelit 19 branek a přidat 23 asistencí. V týmu působil také obránce Branislav Mezei, který v sezoně 2009/2010 odehrál 19 utkání v Plzni.

Stanvanger Oilers i HK Nitra už narozdíl od indiánů mají s Ligou mistrů ve stávající podobě své zkušenosti. Norský celek se zúčastnil obou dosavadních ročníků, přičemž v tom letošním dokázal ovládnout svoji skupinu a postoupit do vyřazovací fáze. Zde ale nestačil v prvním kole na Eisbären Berlín a po výsledcích 3:3 a 0:3 se se soutěží rozloučil.

O rok dříve skončil norský suverén na druhém místě čtyřčlenné skupiny, vzhledem k tehdejšímu postupovému klíči se ale do play-off nepodíval.

Nitra si vyzkoušela Ligu mistrů poprvé v letošní sezóně. V náročné skupině D se ale utkala se suverénním Libercem a švédskou Skellefteou a v náročné konkurenci získala jediný bod. Na první výhru na scéně Champions Hockey League tak stále čeká.