Tomáš Svoboda #23

Tomáš Svoboda #23: Pár tréninků na zvyknutí je potřeba

Plzeň - Devětadvacetiletý Tomáš Svoboda se se svými spoluhráči vydal na první oficiální trénink na ledě. Ani on však nepohrdl možností, si led dobrovolně o den dříve vyzkoušet. "Člověk si vyzkouší nové věci, poupraví si, co je potřeba. Je to lepší, než to řešit nyní během ostrého tréninku," popisuje produktivní forvard.

Tomáši, jaký byl první trénink?
Vždycky je to těžké. Člověk si musí na všechno zvyknout. Ať již na nové části výstroje či fakt, že nějaký ten týden jsme nebyli na ledě. Nyní je to tedy takové horší, pár tréninků na zvyknutí je potřeba, ale ono se to vždy rychle odbourává a já myslím, že se do toho dostaneme rychle a pak již vše půjde, jak má.

Pomohl i nedělní dobrovolný trénink?
Samozřejmě. Člověk si udělá, co potřebuje a chce. Vyzkouší si nové věci, poupraví si, co je potřeba a je to lepší než to řešit nyní během ostrého tréninku. Pak by jsme mohli půlku vynechat kvůli dotáhnutí bruslí a podobně. Té práce okolo toho, než se vše připraví, je docela dost.

Obměňoval jste vy osobně výstroj před novou sezónou hodně?
Tak z půlky bych řekl. Ještě něco budu doplňovat v průběhu srpna. Já zase nemám tak úplně rád nové věci, hůře si na to zvykám. Hraji raději ve starých, rozbitých, různě posešitých věcech (úsměv). Než se všechny nové věci přizpůsobí vašemu tělu, tak to vždy trvá, takže já to dělám raději průběžně.

Jak těžké budou úvodní týdny, kdy se trénuje dvoufázově?
Hodně (úsměv). V suché přípravě byla samozřejmě velká zátěž, ale na ledě je to zase ještě trochu něco jiného, takže i v tomto ohledu musí tělo trochu zvyknout, nohy se musejí otlačit a tak dále. Ale druhý týden to bude již určitě lepší.

Brzy již začnou přípravné duely. Máte to také tak, že jsou lepší než tréninky?
Přesně tak. Zápas je to, proč hokej děláme. Tréninky jsou pochopitelně náročné, jsou plné kondičního bruslení, jsou dlouhé, neutíká to. Asi každý, kdo dělá hokej, raději hraje zápasy, na které se těší, než tyto dlouhé tréninky na začátku.

Víte již, jestli nastoupíte v pátek proti Jekatěrinburgu?
Zatím jsme se o tom s trenéry nebavili. Ale řada kluků jede na nároďák, Kuba Lev je pryč kvůli trenérské licenci, takže nás tady ani moc nakonec nezůstane (úsměv). Ale uvidíme, jak to nakonec trenéři poskládají.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů!