Miroslav Svoboda #32

Miroslav Svoboda #32: Nikdy jsem neměl ani dvě nuly v řadě

Plzeň – Naplno naskočil do extraligového kolotoče a hned se během sedmnácti duelů vyšplhal na úspěšnost zákroků přes třiadevadesát procent, stlačil průměr inkasovaných branek na zápas na hodnotu 1,89 a k tomu, jako třešničku na dort, přidal před reprezentační pauzou tři nuly v řadě. „Ty tři střetnutí se nám podařilo hrát dobře odzadu, kluci hráli obětavě a nedělali žádné chyby. A také jsme měli obrovský kus štěstí,“ popisuje skromně Miroslav Svoboda.

Míro, jak byste zatím zhodnotil téměř polovinu soutěže?
Nějak bych to nepřeceňoval. Samozřejmě je pěkné, že se nám podařilo vydržet na prvním místě před reprezentační přestávkou, ale hned po ní nás čeká série těžkých zápasů, na které se musíme dobře připravit.

Vy osobně záříte. Změnil se něco nebo čím to, že tři utkání jste již neinkasoval?
Dostávám od trenérů hodně prostoru, od toho se to všechno odráží. Ty tři střetnutí se nám podařilo hrát dobře odzadu, kluci hráli obětavě a nedělali žádné chyby. A také jsme měli obrovský kus štěstí.

Pamatujete si, kdy jste naposledy měl takto dlouhou sérii?
Nikdy, nikdy jsem neměl ani dvě nuly v řadě. Ale neviděl bych v tom žádnou vědu, akorát se k nám teď naklonilo trochu štěstí.

Plzeň praktikuje útočný hokej. Je to pro gólmana třeba o to těžší, že se tolik nemyslí na obranu?
Ze začátku sezóny to tak možná trochu bylo. Ale nyní se domnívám, že si ta obrana sedla. Pomohl tomu určitě i příchod Kuby Kindla.

Byl pro vás přesun do extraligy v něčem záludný?
Snažit se a pracovat na sobě musíte v každé soutěži. A je jedno, o jakou soutěž jde. Nepříjemné bylo, že s každým soupeřem jsem hrál poprvé, ale už se cítím daleko lépe než na začátku. Kluci mi hodně pomáhali.

Po náročném programu nyní přišla reprezentační pauza. Co v ní vypilovat a bude hlavní především odpočinek?
Myslím, že si každý doléčí drobné zranění a nemoci, potom začneme tvrdě pracovat, ať jsme připravení na další část sezóny.

Když jsme se v létě bavili, říkal jste, že Matěj Machovský a Marek Mazanec jsou důkazem toho, jak dobře se v Plzni trénuje s brankáři. Jak hodnotíte nyní z vlastní zkušenosti?
Potvrdilo se, že Ruda Pejchar je dobrý trenér. Také jsme si celkově sedli všichni tři gólmani. Podporujeme se a zažijeme hodně srandy.

Jak jste se v Plzni zabydlel?
Ze začátku to bylo těžké, je to velké město. Nyní už je to dobré, zvykl jsem si celkem rychle a líbí se mi tady moc. Akorát se budeme s přítelkyní stěhovat, tak snad to proběhne v klidu.

Jak vnímáte atmosféru na stadionu, protože je často téměř vyprodáno...
Je to skvělé, že chodí tolik fanoušků. Určitě je to pro mě překvapení, jsme za to rádi. Je i skvělé pro lidi, když se daří. Navíc se letos daří nám i Viktorce, o to je to veselejší.

Indiáni po venkovní sérii budou hrát nyní často doma. Na co byste diváky pozval?
Tak hlavně jsme strašně rádi, že teďka budeme hrát konečně doma. Zde máme super podmínky a s fanoušky v zádech jsme zatím silní. Pozval bych je na dobrý hokej a snad vítězný (úsměv).

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů!