Rozhovor Ladislav Čihák

Nesmíme žít z dosavadního úspěchu, pak můžeme dojít daleko, věří trenér Čihák

Již čtvrtou sezónu úřaduje Ladislav Čihák na lavičce plzeňské Škody. Společně s Martinem Strakou, Jiřím Hanzlíkem, Tomášem Vlasákem, Jaroslavem Špačkem a dalšími nyní rázně vedou své svěřence k zajímavému úspěchu. Indiáni vykročí do vyřazovacích bojů z pozice jednoho z hlavních favoritů, tu si však Čihák nepřipouští: „Bude to jiná soutěž, začíná se od nuly," varuje šestatřicetiletý kouč. Nyní však Západočechy čeká ještě týden tréninku a poté tři zápasy v základní části.


Hráči se těšili na přestávku. Jak to měli trenéři?
Vždy je asi lepší, když se hraje. Ale těch zápasů bylo opravdu hodně. Nechci říct, že jsme se těšili, bereme to jako práci a pauza prostě přišla.

Co jste během pár dní volna dělal?
Byl jsem s rodinou na horách, lyžovali jsme na Šumavě.

Odpočívá se lépe, když má tým jistotu play-off?
Stoprocentně. Ale jak všichni víme, play-off je jiná soutěž. Je příjemné, že jsme zvládli poslední zápas před přestávkou, psychicky to pomůže a udrželi jsme si šestibodový náskok. Ale opravdu vyřazovací boje jsou o něčem jiném, už se nehraje na to, kdo je první a kdo osmý, začíná se od nuly a musíme se na to pořádně připravit.

Sledujete olympijské hry a zatím vítězné tažení českých hokejistů?
Sleduju a klukům to hodně přeju. Moc jim držím palce na čtvrtfinále s USA, snad to uhrají. Celkově to přeji českému hokeji, abychom přivezli nějakou medaili, protože už je na čase.

A budete se na čtvrtfinále koukat?
Nejspíše ne, neboť musím vstávat ve čtvrt na sedm na trénink (úsměv).

Nyní už ale zpět k přípravě. Užil jste si turnaj ve Svatém Mořici, nebo jste spíše trpěl zimou?
Turnaj byl naprosto famózní a užil jsem si ho. Opravdu vynikající, přestože organizace byla složitá zejména při cestování, někde jsme bydleli, trénovali jsme jinde, hráli zase jinde, na obědy i večeře jsme také museli přejíždět. Ale na rytmus si člověk zvykne. A relativně se oteplovalo, takže mrazy jsem netrpěl. Počasí nádherné, jeden den i svítilo parádně sluníčko. Skutečně to bylo výborné zpestření a jsem moc rád, že jsme tam mohli jet a potrénovat.

Jak jste byl spokojený s hrou týmu proti Luganu a proti Mnichovu? Výsledkově dva naprosto odlišné zápasy.
Přesně tak, výsledkově byly odlišné, ale kdo to utkání viděl, tak nemůže říct, že nás Lugano sestřelilo. Hráli jsme proti němu velmi dobrý hokej, dobře jsme bruslili. Oni měli vynikajícího brankáře, to se musí nechat. Útočníkům jsme trochu vyčítali, že měli mít větší důraz v brankovišti, ale jejich gólman to opravdu pochytal výborně. Udělali jsme pár chyb a oni je potrestali. Z minima vytěžili maximum, ale troufnu si říci, že jsme po celý zápas byli lepší, přestože to tak zpětně nevypadá.

A utkání o třetí místo s Mnichovem?
Začátek byl váhavější, ale rozhodla druhá třetina, kdy nám tam napadalo pět branek. Odehráli jsme velice kvalitní zápas, měli jsme dobrý pohyb a kvalitní hru na puku, splnilo to přísnější měřítko.

Bude těžké se vrátit do zápasového tempa, když vás teď čeká ještě týden tréninku?
Je to pro všechny stejné. Hráči jsou na to zvyklí, stejně jako my trenéři. Přestávka je, my se připravíme a budeme se snažit, abychom ty poslední tři utkání zvládli a prezentovali se před play-off dobrou hrou.

Co udělat pro to, aby se tým před čtvrtfinále dostal na vítěznou vlnu?
Bude tam opět krátká pauza a musíme dobře potrénovat. Už začneme i trochu sledovat případné soupeře. Rovněž musíme být dobře naladěni a hlavně nesmíme žít z toho, že je sezóna dobře rozehraná a hráli jsme takhle nahoře. Na to nesmíme myslet, v play-off se začíná od nuly a půjdeme do něj s pokorou a sebevědomím. Budeme se snažit hrát dobře z defenzivy a vyhýbat se fatálním chybám.

Kde bude ve vyřazovacích bojích hranice úspěchu a jak takového úspěchu dosáhnout?
Rozhodně chceme jít přes čtvrtfinále, to je první meta. Přestože s námi před sezónou málokdo počítal, kluci ukázali, že umějí hrát hokej. Jestli to bude buď na čtyři, nebo na sedm zápasů, musíme to stoprocentně ubojovat. Chceme postoupit do semifinále a věřím, že když se tým nastartuje, může jít daleko. Ale musíme makat, zajistí nám to jen dřina a tvrdá práce.

Jak vnímáte jako trenér náladu v kabině?
Když to srovnám s loňským rokem, tak je lepší, ale snažíme se emoce trochu krotit. Atmosféra je uvolněnější. Do zápasů v základní části jdeme s tím, že nemusíme a nebojujeme o přežití jako loni. Na druhou stranu chceme dbát na dobrou taktiku a systém, stejně tak na hru v obranném i útočném pásmu. Každý zápas by měl mít nějakou kvalitu a stále na to hráče upozorňujeme. Když se nám něco nelíbí, dáme jim to jasně najevo.

Plzeň vyniká tím, že do kádru výborně zapojuje mladé hráče. Co na to říkáte?
Řeknu k tomu jen to, že by to měly dělat i ostatní týmy (úsměv).

Příští rok vás opět čeká Liga mistrů. Čím může být prospěšná?
Bude to opět zpestření. Vycestujeme ven, poznáme nové soupeře. Můžeme potkat týmy ze severu, kde jsou vynikající techničtí hráči, celky z Německa… Ale těžko říct. Champions League jsme už hráli a stále jsou na to diskutabilní otázky. Kluby cestování stojí mnoho peněz a já si myslím, že jestli se má Liga mistrů hrát, klub by na to neměl doplácet a měl by mít minimálně na nule.

Jak je na tom zranění hráči, kromě Milana Gulaše i David Stach, Lukáš Pulpán nebo Miroslav Preisinger?
David Stach trénuje a vypadá to, že by měl nastoupit i do těch tří zbývajících zápasů, v plném tréninku je i Lukáš Pulpán. Míra Preisinger bohužel onemocněl, má chřipku, a vypadl z tréninkového procesu. Milan Gulaš se zotavuje a zatím nevíme, kdy se vrátí na led.

Věříte, že tři body a jistota prvního místa přijdou už v duelu s Kometou?
Chceme tam vyhrát, ale jednoduché to nebude, musíme být trpěliví. Ty tři poslední utkání musíme jít zápas od zápasu. Budeme se soustředit sami na sebe. Když se nám povede vyhrát, tak jedině dobře a když ne, tak si k tomu něco řekneme a pokusíme se zvítězit v dalším duelu. Ale samozřejmě jedeme na Kometu vyhrát.