Martin Straka po sezóně

Martin Straka se ohlíží za sezónou a očekává tu další: Posily se vydařily, ale potřebujeme tvrdší hráče

Škoda ovládla základní část a toužila po pěti letech znovu projít do finále. To se nepovedlo, a tak indiáni převzali bronzové medaile. Šéf Martin Straka zhodnotil uplynulou sezónu a zároveň už vyhlíží ročník 2018/2019, ve kterém Plzeň znovu bude chtít útočit na nejvyšší příčky.

Martine, vidíte nějaký jeden, dva momenty, které zlomily sérii?
Jednou věcí jsou početní výhody. Doufali jsme, že v nich budeme silní, ale využili jsme pouze dvě. Když hrajeme proti tak silnému týmu, musíme góly dávat. Početní výhody nás spíše dostávaly dolů a dokonce jsme z nich inkasovali, to je průšvih. Druhou věcí je proměňování šancí. Dostávali jsme se do nich, ale měli jsme takový neklid na hokejkách a nedokázali jsme situace zvládnout buď kvůli brankáři Čiliakovi, nebo naší nechci říct nemohoucností, ale nebyli jsme v pohodě a puk nám neustále skákal, zatímco oni dokázali šance výborně využít. Tam byl největší rozdíl. A nemůžeme postoupit, když nezvítězíme ani v jednom utkání doma. Přitom nás domácí publikum a náš stadion zdobil celou sezónu, ale nezvládli jsme už první duel s Olomoucí a ani jeden s Brnem.

Rozhodla také větší vyrovnanost hráčů Komety? Dávalo za ně branky více hráčů než v případě Plzně.
V tom bych takový rozdíl neviděl. Třeba naši beci hráli skvěle, ale byli jsme impotentní v útoku. Nedokázali jsme využít veliké šance. Těžko se to posuzuje, tak to bohužel je.

Dá se tato série porovnat se semifinálovou sérií s Brnem v sezóně 2011/2012, kdy jste také prohráli 1:4 na zápasy a poslední duel na vlastním ledě podlehli Kometě 2:7?
Byl to naprosto identický zápas. Také už asi v 5. minutě překonali Maziho střelou na bližší tyč, pak jsme dostali další góly, snížili. Dnes to bylo podobné. Začali jsme hodně vlažně. Asi jsme byli uspokojení s tím, že to půjde samo, ale dokázali jsme srovnat. Ovšem ukázalo se, že poslední minuty nezvládáme celou sezónu, dostali jsme gól, Jarda Kracík mohl hned srovnat, ale bohužel jsme nedali, hned obdrželi další gól a bylo takřka po zápase.

Ale jestli to bylo identické, tak hned další sezónu jste získali titul. Napadlo vás to také?
To mě nenapadlo, ale děkuji za informaci (smích). To je veliká výzva. Ještě na to navážu. V mistrovské sezóně nás trápila hrubá síla, bylo jí až příliš, ale letos nám zase chyběla. Máme samé „papírové“ hráče a když přišlo play-off, nebyla síla v osobních soubojích. Víme o tom a je to další věc, jak chceme posílit mužstvo. Šikovných hráčů, kteří umí dávat góly, máme hodně, ale tohle nám chybí. Bavíme se o tom a budeme chtít získat další typ hokejisty jako je Hollweg.

Dá se tvrdá hra naučit, nebo to musí mít hráč v sobě?
Když se podíváte na Martina Erata, tak to normálně nedělá, ale jakmile začne play-off, jde do každého souboje a nic nevypustí. Kluci, co chtějí něco dokázat, takhle musí hrát. Nejde, aby takhle hrálo jen pěti lidí, musí hrát tvrdě celý tým. V bojovnosti a nasazení byla Kometa také silnější.

Tušíte už nějak, jak se mužstvo změní?
Bavíme se o tom. Některým klíčovým hráčům končí smlouvy a uvidíme, jestli tu chtějí zůstat, bude se vyjednávat. Máme určité množství peněz a podle toho se to bude odvíjet. Ale víme, kde máme nedostatky a jaké hráče potřebujeme. Nevýhoda úspěšných týmů je, že skončíte hodně pozdě a na vyjednávání máte méně času (úsměv). Teď už na to není příliš místa, jelikož nová sezóna začíná vlastně už prvního května. Tomáš Vlasák ale už na něčem pracuje a doufáme, že tým do další sezóny dobře doplníme.

A máte jasno, kdo v týmu skončí?
To nemám, teprve se uvidí.

Kdo vás v sezóně nejvíce potěšil?
Rozhodně se vydařil výběr posil, jak Tomáš Mertl, tak Milan Gulaš předváděli skvělé výkony. Rovněž brankář Svoboda byl výtečný celou sezónu. A ostatní se také zlepšovali, třeba Míra Indrák nebo David Stach, rovněž Sklenička, Moravčík nebo i mladí kluci jako Kantner, Kaňák a další. Jsem rád, že jsme do týmu zabudovali mladé hráče a teď je jen na nich, aby se zlepšovali a vybojovali si místo v sestavě. Jsem rovněž potěšen celou mládeží, od osmé třídy až po juniory jsme získali medaili a jsme na to pyšní. Máme tam spoustu nadějných kluků a je jen na nich, aby pochopili, co po nich chceme a byli platní do dalších sezón.

Dá se tedy předpokládat, že vyjmenovaná osa týmu zůstane beze změn?
Doufám, že ano. Milan Gulaš má podepsanou smlouvu a zůstane. Tomáš Mertl má také smlouvu, ale s výstupní klauzulí, snad zůstane. I Míra Svoboda má smlouvu, ale samozřejmě není vyloučeno, že když dostane nějakou kvalitní nabídku, že odejde. Ale přejeme si, aby v Plzni zůstal. Odchytal výtečnou sezónu a shánět někde dalšího gólmana není tak jednoduché (smích).

Budete nyní vůbec sledovat hokej, nebo raději vypnete a odpočinete si od zápasů?
Sledovat ho budu. Ale ještě jsme chtěli Kometu pozlobit a zahrát si v Brně, bohužel se to nepovedlo, ale sledovat hokej budu.

Je pro vás teď Kometa hlavním favoritem na titul?
Nesmírně zkušený tým, zažil to loni a jsou znovu ve finále. Také si více odpočinou a jsou ohromný adept na vítězství.

Jak byste reagoval, kdyby přišla nabídka z reprezentace?
O tom se zatím nechci bavit.