Úspěšná mládež

Plzeňská mládež bere medaili v každé kategorii. Šéftrenér Vojan: Jsem na náš klub opravdu hrdý!

Plzeň – Mladí indiáni navázali na úspěšnou sezónu na výbornou. Medaili si odnesly všechny kategorie - junioři, starší dorost, mladší dorost i osmá třída.

Pane Vojane, před rokem jste říkal, že navázat na úspěšnou sezónu bude velmi těžké. I když není žádná zlaté medaile, medaile v každé kategorii je jistě úspěch, že?
Souhlas6ím a myslím si, že jsme to i bez zlata nakonec přece jen dokázali minimálně vyrovnat. Nám se totiž povedlo něco, čím se nemůže chlubit žádný jiný klub v republice. Druhým rokem po sobě máme medaile ve všech akademických kategoriích a momentálně tak jednoznačně patříme na úplný vrchol v mládežnickém hokeji v ČR. Letos se, navíc, medailově přidala i osmá třída. To je přece obrovský úspěch a ocenění dobré práce v naší organizaci, jsem na náš klub opravdu hrdý.

Tři celky se potkaly na finálovém turnaji. Jak se na tento systém místo play-off díváte?
Těžko říct, starší dorost by asi měl hrát play off až do konce. Pro osmou třídu a mladší dorost je to krásné zakončení sezony. Dále si myslím, že by se mělo hrát play off na tři vítězné zápasy...

Jak probíhal společný pobyt všech tří celků?
Program turnaje byl velmi náročný, takže týmy si žily vlastním životem. My jsme s mladším dorostem sice bydleli se starším dorostem na stejném hotelu, ale potkávali jsme se prakticky jen na jídle a pak i na stadionu. Co mě ale strašně potěšilo, že kluci ze staršího dorostu ihned po svém posledním zápase a zisku bronzových medailí přišli na náš zápas a vytvořili neskutečnou atmosféru. Na utkání nás přišli podpořit i osmáci. Ale starší dorostenci doslova vyhecovali celou halu k fandění, atmosféra byla až mrazivá. To bylo neuvěřitelné. Kluci nám prošli pod rukama před rokem, či dvěma a já jsem rád, Že nezapomněli...

Prvním rokem byla Plzeň v Akademii, co všechno přinesla tato změna?
V první řadě jsme mohli hráčům nabídnout špičkové podmínky k rozvoji, které jsme dřív neměli. Materiální a logistické zabezpečení, tréninkové podmínky, stravovací a ubytovací program, volné jízdné na MHD a spoustu dalších věcí. To vše naší organizaci posunulo mnohem dál a věřím, že se to v budoucnu podaří minimálně udržet. Vše je o financích a je na místě opět poděkovat Plzeňskému kraji a městu Plzeň, ale i svazu, že nás takto podporují a doufám, že je dobře reprezentujeme. Máme spousty dalších projektů a myšlenek ke zlepšení celkových podmínek v naší organizaci, které se snad brzy podaří zrealizovat.

Když pominete výsledky a úspěchy, jak jste spokojený s vývojem hráčů? Povedlo se naplnit předsezónní cíle v tomto směru?
Myslím, že nakonec asi ano, ale kluci toho mají před sebou ještě dost. Hlavně v přístupu a mentální stránce jsou pořád rezervy. Nesmí polevit a sejít z nastavené cesty. Konkrétně hráči ročníku 2002 byli skvělá parta, dobře se s nimi pracovalo. Teď už to bude na každém z nich, jak se prosadí v nové juniorce, ale předpoklady určitě mají.
Hráči ročníku 2003 zase budou muset zvládnout složitý přerod z prvoročáka na druhoročáka, s čímž jsou vždy problémy. Kluci mají pocit, že teď, jako druhoročáci, už budou moct hrát hokej jinak, že už to bude snadné. Říkám tomu syndrom druhoročáků a každý rok se tím několik hráčů doslova protrápí. Nakonec to ale vždy všichni pochopí...

Před novou sezónou dojde k řadě novinek, jak se na ně díváte?
Pokud myslíte reorganizaci soutěží, tak k tomu je opravdu těžké se nějak vyjadřovat. Jako kluby i jako Akademie jsme nejdřív měli poslat na svaz nějaké návrhy k řešení této problematiky, potom proběhlo i hlasování. Něco jsme si tam sice odsouhlasili, ale pak to vše dopadlo úplně jinak... Takže asi tak.

Již je znám nový trenérský štáb kategorií?
Ano, je. Letos jsme poměrně dlouho čekali na rozhodnutí ČSLH ohledně soutěží a celkové reorganizace juniorky a dorostů, proto bylo to pověstné ticho po pěšině. Navíc se na poslední chvíli ještě něco měnilo směrem k A týmu, takže se změny dotkly prakticky všech kategorií. Během pár dnů bude vše zveřejněno.

Jak nyní probíhá závěr sezóny u jednotlivých kategorií a kdy začne příprava na novou sezónu?
V neděli jsme s ročníky 2004/2003, tedy budoucím mladším dorostem, dohrávali domácí turnaj O pohár primátora města Plzeň a tím mládežnická sezona skončila. Bude následovat zasloužené volno a počátkem května se vše znovu rozjede.

Můžete krátce zhodnotit i dalšího medailistu, osmou třídu?
K týmu přišel před sezonou nový trenér Honza Zlatohlávek a musím říct, že to pro hráče této třídy bylo to nejlepší, co se jim mohlo stát. Třída byla totiž z předchozího trenérského vedení velmi zanedbaná a nevedená. Hráči zaostávali ve všech herních činnostech jednotlivce, bruslení, přístupu, morálce, disciplíně, vzájemných vztazích... Skvělou prací, kterou společně s kolegy Dvořákem a Pejcharem ve třídě trenér Zlatohlávek udělal, částečně dohnal výše zmiňovaný handicap a dal alespoň některým hráčům šanci se probojovat do extraligového dorostu. Klobouk dolů, co se jim povedlo. Stříbrné medaile jsou pro celý tým velkým zadostiučiněním a odměnou za výbornou práci.

A co ostatní žákovské týmy? I zde je možné nějakou vyzdvihnout?
Ano. Musím vyzdvihnout také šestou třídu, ta se od začátku sezony výrazně posunula a je v ní velký příslib do budoucna. Tradičně dobrou práci odvedli trenéři u třetí a čtvrté třídy. U těchto tříd byl asi největší progres.

Přesto budete dělat i další změny, že?
Ano, chceme ještě vylepšit práci u jednotlivých tříd a proto jsme před novou sezonou udělali pár dalších změn. Například jsme zreorganizovali brusličku a celou základnu, tedy 1. a 2. třídu, kde bude působit jako vedoucí trenér p. Pata. K žákům, na návrh vedoucího trenéra žákovských tříd Zlatohlávka, jsme vybudovali síť trenérů, kteří budou chodit pomáhat do jednotlivých tříd. Budou to mladí hráči bývalé juniorky, kteří tak nastoupí dráhu trenérů. Dále budou k třídám chodit i trenéři ostatních žákovských tříd. Chceme mít na ledě vždy 3-4 trenéry, a to hlavně u 3-6 třídy. Do tréninků bude chodit i vedoucí trenér tříd Zlatohlávek, který bude dohlížet na to, že se bude trénovat v každé kategorii podle naší klubové metodiky. Máme "noty" a podle těch se pojede. Ne, že si to bude každý trenér dělat jak chce...Samozřejmě, každý si do toho dá to "svoje", ale chceme mít vše řízené ze shora. Trenéři se tím budou muset řídit a tréninky budou s vedoucím trenérem konzultovat a rozebírat.

Je na západě Čech stále vnímán zájem o hokej u dětí?
Ano je, doufám, že výsledky v této sezoně přitáhnou další děti a my budeme mít širší a širší základnu, ze které vše vychází. Na závěr bych chtěl všem poděkovat za úžasnou sezonu, popřát jim, aby načerpali nové síly do další, věřím, že stejně úspěšné, sezony.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů!