LETNÍ PŘÍPRAVA

Jak tady makají mladí, to jsem ještě nezažil, říká nová posila indiánů Vojta Němec

Vojtěch Němec – rodák z České Lípy. Coby mladík pohybující se na rozhraní první a druhé ligy, se před několika lety mihl v extraligovém dresu Slavie. Stabilní místo v nejvyšší soutěži získal až ve 27 letech v Kometě Brno, v níž poslední sezony pravidelně patřil mezi nejproduktivnější hráče a s níž získal i hokejový titul.

Vojto, snil jsi už jako malý kluk o tom, že se staneš hokejistou nebo jsi měl nějaké jiné vysněné povolání?
Tak vysněné povolání jsem neměl, ale od mala jsem byl vedený ke sportu, protože táta taky kdysi hodně sportoval a vedl mě k tomu. Nikdy mi ale neurčoval, co mám hrát, nebo na co se zaměřit. Takže když jsem byl malý, tak jsem toho opravdu zkusil spoustu. Fotbal, hokej, karate, ping pong. Pak nakonec přišlo období, kdy jsem se musel rozhodnout a já se rozhodl pro fotbal. Jenže jsem ve fotbale chytal, a protože na brankáře jsem byl moc malý, tak mi nakonec zůstal ten hokej. Myslím, že to byla dobrá volba.

Vzpomeneš si na svůj úplně první zápas?
Myslím, že první zápas za chlapy jsem odehrál za Jablonec nad Nisou proti Nymburku, tenkrát ve druhé lize, a prohráli jsme 4:0 a byli jsme tam úplně hrozný. (smích)

Jsi v týmu nováčkem, ale s velkým množství zkušeností. Co konkrétně očekáváš od tohoto týmu?
Ten mančaft je z větší části hodně mladý, jsou tu mladí kluci, kteří mají celou kariéru před sebou a zatím, co jsem tu viděl jak se k tomu staví, jak trénují, tak musím říct, to jak tady makají, to jsem ještě nezažil. Tam, kde jsem doteď působil, vždycky ti nejmladší frflali, že se jim nechce a pořád to řešili a to tady prostě nevidíte. Ta morálka je tedy neskutečná. Klobouk dolů, opravdu. A samozřejmě na druhou stranu tady je i ta zkušenější část týmu včetně kluků, co mají individuální plány, ať je to Milan Gulaš, Venca Nedorost, nebo Jarda Kracík toho má spoustu za sebou, takže počítám s tím, že tahle banda by se měla o ty mladý jakoby starat a otevřít jim cestu do velkého hokeje.

Vojto, jste na začátku druhého soustředění na Šumavě, jak se nyní cítíš?
Ale jó, už jsem se trochu rozdýchal, už to není tak hrozné jako na tom prvním soustředění, kdy jsem opravdu plival krev, ale je to dřina. Hlavně je to o hlavě, každý si to v té hlavě musí srovnat. Je to nutné zlo, ale už jsem zapadl do party tady a už jsem se z aklimatizoval na tu dřinu, která tady probíhá, a teď už je to lepší.

Co Ti osobně v suché přípravě vadí a co naopak baví?
Tak mě baví hry to je asi vidět i na těch fotbálcích, to je taková moje krevní skupina a nebaví mě samozřejmě běh. Já strašně dlouho neběhal, na Kometě to nebylo úplně zvykem, tam se dělaly trošku jiné věci. Já běhal naposledy před 10 lety a to bylo strašně znát. Když jsem nastoupil tady do letní přípravy, kde se běh dělá hodně, bylo vidět, že jsem s tím měl velký problém. Obzvlášť teď po té operaci jsem trochu přibral a unést to u toho běhu není jednoduché. Tak teď už jsem zase něco shodil, tak už je to lepší. Ale ten běh pro mě prostě nikdy nebude moje láska. To už se ani nezmění.

Protože můžeš porovnávat, zajímalo by mě, jak se liší letní příprava Komety a Plzně?
No tam to bylo úplně o něčem jiném, když tam přišel kondiční trenér Miloš Peca z Liberce, tak najednou byl boom, protože Liberec udělal titul tak se najednou všechno začalo dělat podle nich a v podstatě dlouhé tratě se neběhaly vůbec, nicméně jsme byli v podstatě zavřený v posilovně, jediné co bylo do běhání a do dechových cvičení bylo to, že jsme chodili do písku skákat překážky a běhat na gumě takové krátké intervalové úseky, takže nějaké delší běhání vůbec.

Jsi ten typ hráče, který se od začátku přípravy těší mezi mantinely?
Stoprocentně. Já se na led těším už po posledním zápase. Přeci jenom jsme hokejisti, ne atleti a prostě mezi těmi mantinely nám to jde nejlépe a těším se na to nejvíc.

Jak odpočíváš?
No tak u mě je to hlavně o spánku. Já nedokážu odpočívat jinak. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, tak mi ani toho spánku moc nedopřejí. Jinak můžu dělat jakýkoliv jiný sport, je to pro mě také odpočinková fáze. Moc rád chodím na golf. To je pro mě relaxační den. Teď to sice moc často není, ale věřím, že mě to ještě čeká.

Dočetla jsem se, že v šancích je prý tvým zvykem raději nahrávat, než pálit. Proč je to tak?
Nevím, kdy to přišlo, já byl vždycky střelec, ještě v těch žákovských kategoriích… Nevím, kdy se to ve mě zlomilo, ale začal jsem mít větší radost z toho, když jsem dobře nahrál někomu do šance a ten z toho dal gól, než když jsem ten gól dal sám. I když se říká, že každá střela je lepší než špatná nahrávka. Říkám si, že bych se do toho měl zase dostat, abych byl schopen zase sám zakončovat.

S Kometou jsi hrál Champions League, jaké máš na to vzpomínky?
Já velice dobré. Hokejovou ligu mistrů jsme hráli loni a já jsem si v tom udržel víc jak bod na zápas a dostali jsme se i daleko. Bohužel pak přišla ta výměna do Boleslavi a už jsem dál nehrál. Ale je to takové srovnání s tím lepším hokejem. Pro mě to byla velká zkušenost. Člověk najednou zjistí, že si myslel, že je rychlý, a pak tam kolem tebe projedou čtyři Finové a nestačíš ani otočit hlavou a zjistíš, že zase tak rychlý úplně nejsi, takže to je opravdu velká zkušenost.

Je nějaký hokejový zážitek, na který bys raději zapomněl?
Asi každé zranění. Jakékoliv zranění co se stalo, to bych raději vymazal.

Kam se chystáš na dovolenou?
No my se nechystáme nikam, já budu doma s dětmi, maximálně navštívíme babičku a dědu v kempu v Jižních Čechách. Udělám nějaké resty na baráku a pak zase potrénuju, protože mi nevyšly úplně testy, jak jsem si představoval, tak to budu muset ještě doladit.

Momentálně probíhá fotbalové MS, kdo je Tvým favoritem?
Tak já jsem hodně vysoko viděl Němce, a druhý takový černý kůň je pro mě Belgie, tak uvidíme.