Hockey Club Lugano

Představujeme soupeře v CHL: Švýcarský vicemistr HC Lugano

Plzeň – O náhody není nouze, jak je dobře známo. Indiáni si ve skupině H zahrají opět s dalším slovenským týmem, los jim do cesty znovu přivedl také švýcarské Lugano, se kterým se modrobílí potkali před dvěma lety v prvním kole play-off Ligy mistrů. Konfrontace s tímto švýcarským mužstvem tedy není nikterak vzdálená, přesto neuškodí se na jednoho ze soupeřů Škody v základní skupině podívat trochu aktuálněji a podrobněji.

Monte Carlo Švýcarska

Malebné město Lugano se nachází v jihovýchodní části Švýcarska, konkrétně pak v kantonu Ticino. Díky blízkosti k italským hranicím je ve městě velice cítit kultura tohoto souseda. Celá oblast Lugana i s metropolitním okolím má přibližně 145 000 obyvatel, čímž se řadí na deváté místo největších měst ve Švýcarsku.

Dominantou území je nádherné a rozlehlé Luganské jezero, na jehož nábřeží můžete bez problému nalézt třeba i palmy, v okolí se nachází rovněž i Luganské Alpy. Díky atraktivnosti města, přilehlým přírodním skvostům a velmi dobrému počasí během letních měsíců se Luganu přezdívá „Monte Carlo Švýcarska“. Nejideálnější cesta automobilem z Plzně trvá přibližně osm hodin, najedete pak bezmála 700 kilometrů.

Historie hokeje v Luganu

Tradiční švýcarský tým – to je Hockey Club Lugano, jak zní kompletní název této organizace. Byl založen v roce 1941 a jako klubové barvy si vybral černou, žlutou a bílou. Je stálým účastníkem nejvyšší švýcarské hokejové soutěže, od sezony 1981/1982 až do nynější doby se Lugano udrželo v nejprestižnější lize ve Švýcarsku, během tohoto období se klubu velice dařilo, převážně tomu bylo v osmdesátých letech. Lugano je také častým účastníkem tradičního a ve Švýcarsku nesmírně populárního Spengler Cupu.

Švýcarský celek do svého kádru často přiváděl a přivádí zahraniční posily, velice oblíbenou oblastí, odkud do Lugana proudí vynikající hokejisté, je sever Evropy. Klub ve své historii zatím vyřadil celkem pět čísel, jedním z nich je i číslo 33, které v Luganu celkem deset sezon nosila finská legenda Petteri Nummelin. I v posledních letech tomu nebylo jinak, Lugano je lákává destinace, která dokáže přivábit hokejisty toho nejkvalitnějšího formátu.

Největší úspěchy klubu

Lugano získalo od roku 1984 do roku 2005 ve švýcarské lize dohromady neskutečných 15 cenných kovů. V roce 1984 to byla první medaile, která měl stříbrnou barvu, v následujících třech sezonách si tento klub připsal pokaždé zisk mistrovského titulu. Aby se nějakému týmu povedl získat zlatý hattrick v nejvyšší hokejové soutěži dané země, to je opravdu veliké umění a unikát.

Poté přišlo další neuvěřitelně plodné období, v sezoně 2005/2006 švýcarský celek naposledy ovládl tamní ligu. Lugano má na svém kontě celkem 7 mistrovských titulů. Jenže poté přišel dlouhatánský medailový půst, který trval celých deset let. Až v ročníku 2015/2016 se Lugano dočkalo dalšího cenného kovu, když po prohraném finále bralo stříbro. A stejného ocenění se jim dostalo také v loňské sezoně, kdy se tento tým znovu probil až do finále švýcarské ligy. Tam ovšem znovu narazil, mistrem se stal celek ZSC Lions. Podtrženo sečteno – Lugano ve své historii nasbíralo v nejvyšší švýcarské soutěži celkem dvě bronzové, osm stříbrných a sedm zlatých medailí.

Zmíněna byla již častá účast na Spengler Cupu. Z něj si Lugano třikrát odvezlo ocenění za druhý nejlepší celek, poprvé v roce 1991. Poté dva roky po sobě, v letech 2015 a 2016, kdy švýcarský tým v obou případech nestačil ve finále na silný výběr Kanady.

Podruhé v Champions Hockey League

Účasti v CHL jsou pro Lugano naprosto identické jako pro Západočechy. Oba kluby se do této soutěže poprvé kvalifikovaly pro sezonu 2016/17, podruhé pro tu nadcházející. V tehdejším formátu, kdy se v základních skupinách objevovaly pouze tři týmy, švýcarský celek narazil na tým Adler Mannheim z Německa a Tapparu Tampere z Finska. Lugano se ve střetnutích v základní skupině C předvedlo v tom nejlepším světle, do dalších vyřazovacích bojů postoupilo z prvního místa.

Tehdy se švýcarský vicemistr poprvé v Champions Hockey League vydal na led Mannheimu, odkud si přivezl výhru 3:1. Poté se Lugano představilo na vlastním stadionu, kde jim však domácí premiéra v soutěži nevyšla. Tappara ve Švýcarsku zvítězila 3:1. V odvetě ve Finsku však bralo vítězství znovu Lugano, opět se opakoval výsledek 3:1. V posledním odehraném mači Mannheim venku prohrál 3:4 po prodloužení. To znamenalo, že si švýcarský tým připsal na své konto ze čtyř zápasů 8 bodů, vstřelil celkem 11 gólů a 9 jich inkasoval. Díky prvenství ve skupině si Lugano zajistilo postup mezi 32 nejlepších týmů CHL, ve vyřazovacích bojích narazilo na Škodu Plzeň.

První bitvy proti Škodovce

Jsou to necelé dva roky, kdy se modrobílí vydali na jih Švýcarska, aby poprvé změřili síly se svým sokem v úvodním kole play-off Ligy mistrů. Už první třetina duelu naznačila, že tým ze země helvétského kříže bude opravdu tvrdý ořech. Domácí si vypracovali několik dobrých šancí, ale nakonec se šlo po 20 minutách do kabin za stavu 0:0. Ve druhém dějství se pak Lugano dvakrát prosadilo, v rozmezí tří minut se nejdříve trefil Gregory Hofmann, na něj přesným zásahem navázal i Linus Klasen. Za indiány korigoval po pasu Indráka Jakub Lev, jenž se trefil přesně k tyči. Ale ve třetí třetině mohli domácí přidat několik dalších gólů, Machovského nakonec překonali jen Luca Fazzini a Ryan Gardner. Škodovka ve Švýcarsku prohrála 1:4 a výchozí pozice do odvety nebyla růžová.

Ale Západočeši nic nevzdávali! Ti do druhého duelu vstoupili s omlazeným týmem, do jediného utkání tehdejší sezony zasáhl Ryan Hollweg. Indiáni se hned od začátku vrhli do útoku, což přineslo ovoce v podobě trefy Jakuba Lva z osmé minuty. Ale už o pár sekund později ukázalo Lugano svou kvalitu, načež Patrik Zackrisson neomylným pokusem vyrovnal. Ve druhé části pak švýcarský celek poslal do vedení Gregory Hofmann, za chvilku však opět zařídil remízový stav Petr Kodýtek, pro kterého to byla premiérová trefa mezi dospělými. Na další gól Raffaela Sannitze odpověděl při power play v poslední minutě ranou od modré čáry Tomáš Svoboda. Indiáni se tehdy s Ligou mistrů rozloučili remízou 3:3, Lugano prošlo do další fáze.

V ní narazilo na další švýcarský celek, a sice ZSC Lions. V prvním kole Lugano vyhrálo nad svým soupeřem 3:2, v odvetném mači však uspěl Curych 4:2. Přemožitel Plzně se tedy musel s Champions Hockey League rovněž rozloučit.

Druhá bitva proti Škodovce

Indiáni se v roce 2018 už jednou s Luganem střetli. V únoru se modrobílí představili na turnaji ve Svatém Mořici, jedním z účastníků byl právě i nynější soupeř z CHL. Západočeši nastoupili proti švýcarskému týmu v okleštěné sestavě, mužstvu chyběli reprezentanti a zranění hráči. Lugano nakonec zvítězilo vysoko 5:0. Přesto byl trenér Ladislav Čihák s hrou svých svěřenců spokojen: „Byli jsme po celý zápas aktivnější, troufám si říct, že jsme měli i lepší pohyb, vypracovali jsme si řadu šancí. Jejich vynikající gólman ovšem všechno pochytal a my naopak udělali pár chyb, které Lugano potrestalo. Vytěžilo z minima maximum. Výsledek je hrůzostrašný, ale s předvedenou hrou i nasazením jsme byli spokojení.“

Cornèr Arena – Pista La Resega

Cornèr Arena, to je oficiální název domovského stadionu, kde celek HC Lugano sídlí. Jiné pojmenování pro tuto halu je rovněž Pista La Resega. Tento stánek byl postaven v roce 1957, v roce 1995 pak opraven do nynější podoby. Aréna pojme celkem 7 800 fanoušků. Její kolmé tribuny zaručují tu správnou hokejovou atmosféru, jak už se mohli indiáni a plzeňští fanoušci, kteří do Švýcarska vyrazili kvůli podpoře před dvěma lety, přesvědčit.

Kanadský kouč, hvězdy i dříči ze všech koutů světa

Hlavním lodivodem týmu je kanadský kouč s evropským jménem Greg Ireland. Rodák z Orangeville začne v Luganu svou třetí sezonu, z dřívějších let má obrovské zkušenosti s nižšími zámořskými soutěžemi, coby hlavní kouč působil sedm let i v klubech AHL.

Jednou z nejzářivějších hvězd švýcarského celku je bezesporu lotyšský gólman Elvis Merzlikins. Ten od roku 2015 nechyběl na žádném světovém šampionátu, zúčastnil se i zimních olympijských her. Merzlikins se dočkal také velkého ocenění, když byl vyhlášen nejlepším gólmanem švýcarské ligy pro sezonu 2017/2018. Do obrany získalo Lugano zajímavou posilu, kterou je Taylor Chorney, jenž do týmu přišel z Columbusu. Americký bek odehrál v NHL přes 170 duelů. Kapitánem mužstva je další bek, a sice Alessandro Chiesa, ten v Luganu odehraje již svou desátou sezonu.

Ofenziva švýcarského týmu je napěchována zajímavými jmény. Začněme u toho finského, je jím útočník Jani Lajunen, zkušený forvard a několikanásobný reprezentant své země načne v Luganu svou druhou sezonu, v té první si připsal 25 bodů. Další osobností je švýcarský veterán Raffaele Sannitz, jenž v kariéře kromě jediné sezony pokaždé nastoupil během ročníků v dresu Lugana! Letošní by pro něj měla být již dvacátou v tomto klubu, jeho start ale brzdí zranění. Na závěr jsou tu dvě asi nejzajímavější jména v týmu. Maxim Lapierre, který odehrál v NHL téměř 800 zápasů, reprezentoval Kanadu i na poslední olympiádě, nyní řádí v útoku Lugana. Ve 130 startech ve švýcarské soutěži si připsal 80 bodů. Posledním zmíněným borcem je švédský génius Linus Klasen. Tento dvaatřicetiletý reprezentant zahájí ve švýcarském klubu již svou pátou sezonu. Za Lugano odehrál celkem 223 zápasů, ve kterých si připsal neuvěřitelných 219 kanadských bodů (64+155).

SOUTĚŽNÍ KVÍZ

1) Kolikrát v historii Lugano získalo titul v nejvyšší švýcarské hokejové soutěži?

2) Jak se jmenuje brankář, který byl vyhlášen nejlepším gólmanem švýcarské ligy za sezonu 2017/2018?

3) V jakém švýcarském městě se v únoru roku 2018 konal turnaj, na kterém se Škodovka naposledy s Luganem utkala?

SOUTĚŽ BYLA UKONČENA

Chybějící otázky naleznete v těchto článcích:

PREVIEW JYP

PREVIEW BANSKÁ BYSTRICA