JYP Jyväskylä

Představujeme soupeře v CHL: Úřadující vítěz Ligy mistrů JYP Jyväskylä

Plzeň – Květnový los přisoudil indiánům za soupeře jednoho z nejtěžších kalibrů, na který lze v Champions Hockey League narazit. Jedná se o tým JYP Jyväskylä. Finský celek opanoval celou CHL v minulém ročníku, duel proti obhájci titulu bude pro Západočechy nesmírně cennou zkušeností. V našem článku se můžete o městě Jyväskylä a místním hokejovém mužstvu dozvědět vše podstatné, tak pojďme na to!

Finské Athény

Takovou přezdívku získala Jyväskylä, která se nachází ve střední části Finska, díky velkému počtu škol. Jedná se o sedmé největší město severské země, v moderní oblasti žije okolo 140 000 obyvatel. Jyväskylä není pouze univerzitním místem, ale jedná se rovněž o vyhledávanou turistickou destinaci, ať už kvůli architektonickým památkám, nebo díky přírodním krásám v okolí. Ve městě táhne nejenom hokej, což je pro místní obyvatele sport číslo jedna, ale také tradiční závody rally.

Historie jyväskyläského hokeje

Klub pod názvem JYP byl založen již v roce 1923. Zkratka v originále znamená Jyväskylän Palloilijat (v překladu přibližně Jyväskyläští hráči míčových sportů). JYP byla organizace, pod kterou se řadilo mnoho sportovních týmů ve městě – jednalo se o fotbal, pesäpallo, což je velice oblíbený finský sport podobný baseballu, bandy hokej nebo basketbal. Až v pozdějších letech se do skupiny přidal i hokej lední.

V roce 1977 došlo k odloučení hokejového týmu od organizace JYP, načež vznikl nový hokejový klub s názvem JyP HT, který se již řídil podle vlastních not. Tým započal psát svou historii ve druhé nejvyšší finské hokejové lize. V sezoně 1985/1986 se celek poprvé probojoval do nejvyšší soutěže, jež nese název SM-liiga. V ní klub působí bez přestávky dodnes. Během roku 1999 došlo k poslední změně v názvu týmu, když se klub dostal do vlastnictví firmy JYP Jyväskylä Oy. Od té doby je oficiálním názvem celku, jehož základní barvy jsou červená, černá a bílá, JYP Jyväskylä.

Dnes již tradičním finským hokejovým klubem prošlo během jeho historie několik velkých jmen. Jyväskylä vychovala pro světový hokej mnoho talentů, řada z nich organizací alespoň nastupovala. Mezi odchovance patří například Sami Vatanen, který momentálně válí v NHL v týmu Anaheimu, Olli Määttä, důležitý člen defenzivy Pittsburghu, nebo známý kouč Raimo Summanen. Jyväskylou prošli i čeští hráči, na které finský klub stále vzpomíná, v živé paměti mají fanoušci Jaroslava Bednáře nebo Petra Tona.

Během ročníky 2001/2002 se ze západu Čech vydal do finského celku rovněž bývalý plzeňský kanonýr Pavel Vostřák. Za Jyväskylu během svého prvního prvního zahraničního angažmá dohromady 59 utkání, ve kterých si připsal 27 bodů za 14 gólů a 13 asistencí. V následujícím ročníku se forvard stěhoval do jiného finského týmu, a sice do Jokeritu Helsinki. Po anabázi, která trvala dvě sezony, se Pavel Vostřák vrátil znovu do Plzně.

Největší úspěchy klubu

Ihned po postupu mezi finskou hokejovou elitu se Jyväskylä začala hlásit o slovo. Teda alespoň na prvních pár let. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se klub dvakrát prokousal až do finále play-off, kde však ani jednou neuspěl, musel se spokojit se stříbrnými medailemi. V sezoně 1992/1993 získal tým ještě bronzovou medaili, od té doby se však klub propadl do neoceňovaných pozic. Další úspěch přišel až v sezoně 2008/2009.

A byl to úspěch největší! Jyväskylä poprvé ve své historii získala finský titul. Zisk mistrovského poháru zároveň odstartoval novou éru místního hokeje, neboť od roku 2009 do roku 2018 získala Jyväskylä na domácí scéně dohromady šest cenných kovů. Druhý titul přišel naposledy v roce 2012, před ním tým skončil jednou třetí, po něm bronz získal ještě třikrát. Ještě jednou pěkně popořadě – klub JYP Jyväskylä získal dohromady dvě zlaté medaile, dvě stříbrné a pět bronzových. K tomu všemu musíme připočítat ještě prvenství v soutěži European Trophy ze sezony 2012/2013. A hlavně vítězství v Lize mistrů, které bude v tomto článku popsáno záhy.

Stálý účastník Champions Hockey League

Liga mistrů letos vstupuje do svého pátého pokračování. Jyväskylä zatím nechyběla ani v jediném z nich. V první sezoně, jednalo se o ročník 2014/2015, se finský tým probojoval ze základní skupiny do vyřazovací fáze, kde však hned v prvním kole vypadl se švédským celkem Skellefteå AIK. V další sezoně slavila Jyväskylä opět postup do play-off fáze CHL, ale znovu jí byl vystavena stopka hned v úvodním vyřazovacím kole, dál šlo jiné finské mužstvo, a sice TPS Turku.

Další účast v CHL, další postup ze skupiny, ale v tomto případě už Jyväskylä byla úspěšnější, když se prodrala přes první vyřazovací kolo. Cesta finského klubu v tomto případě skončila až v osmifinále, kde ze vzájemné konfrontace vzešel jako vítěz pro změnu tým ze Švýcarska – SC Bern, jenž mimochodem ve čtvrtfinále nestačil na pražskou Spartu, pozdějšího finalistu ročníku 2016/2017. Jyväskylä se tedy pomaličku každý ročník sunula blíže k rozhodujícím zápasům ve vyřazovacích bojích. Až to přišlo.

Vítězství v Lize mistrů

Sezona 2017/2018 byla pro finský tým v Champions Hockey League přelomová. Jyväskylä narazila v základní skupině na tři zajímavé soupeře. Byly to týmy EV Zug ze Švýcarska, HK Neman Grodno z Běloruska a Vienna Capitals z Rakouska. Tým JYP získal ve skupině ze šesti zápasů dohromady 11 bodů, když dokázal vstřelit celkem 16 gólů, sám jich pak 15 inkasoval. Celek z Finska nakonec obsadil kvůli horšímu skóre druhé místo za Zugem, slavil tedy postup do další fáze soutěže.

V cestě za titulem musela Jyväskylä zdolat hned dva české soupeře, ale nejdříve musela přejít přes soka z domácí soutěže. Tappara Tampere v prvním utkání prohrála s JYP 1:3, což se ukázalo jako rozhodující náskok, protože následná výhra 3:2 Tappaře k postupu nestačila. Ve čtvrtfinále soutěže už přišel na řadu první celek z české extraligy – Kometa Brno. Úvodní duel těchto soupeřů skončil nerozhodně 3:3. V odvetě se Jyväskylä rychle dostala do vedení 3:0, duel nakonec vyhrála 5:3, takže mohla slavit postup do semifinále CHL.

V něm na finský tým číhali Oceláři z Třince. Opět rozhodovaly detaily a každičký gól mohl mít tu rozhodující váhu pro postup do finále. První zápas ovládl celek ze severu, Jyväskylä zvítězila nad Třincem 4:2. Jeden ze dvou zástupců české nejvyšší soutěže v semifinále Ligy mistrů sice JYP v odvetném střetnutí zdolal 4:3, ale o gól slavil postup tým JYP. Ve finále se Jyväskylä potkala se švédským mužstvem Växjö Lakers. Ten ve druhém semifinálovém klání vyřadil ze hry liberecké Bílé Tygry. Finále ovládla JYP Jyväskylä v poměru 2:0, o branky se postarali Jonas Nättinen a Janne Kolehmainen.

LähiTapiola Areena – Synergia-areena

Synergia-areena, to je oficiální název jyväskyläského stadionu. Přezdívá se mu rovněž Hippos. Aréna byla otevřena v roce 1982 s původním pojmenováním Jyväskylän jäähalli. V roce 2008 prošel zimní stadion rekonstrukcí a také mu byl změněn název na nynější stav. Hala pojme celkem 4 628 diváků, z toho 1 612 na stání.

Finská zkušenost, veterán z Kanady i český mladík

Jyväskylä výtečně pracuje se svými mládežnickými týmy, v hlavním mužstvu můžeme najít řadu místních odchovanců. Jedním z nich je i gólman finského celku Eetu Laurikainen, který se po pěti zámořských sezonách vrátil do rodného města. Ve finské lize odchytal celkem pět sezon, drží si úspěšnost zákroků nad 90 procent.

Mikko Mäenpää je jedním z nejzkušenějších hráčů týmu. Mnohonásobný finský reprezentant působil během své bohaté kariéry v několika předních ligách. Kromě Finska hrál také ve Švédsku, v KHL oblékal dres Lva Praha. Dalším pevným členem jyväskyläské defenzivy je dvaatřicetiletý Mikko Kuukka. Za reprezentaci odehrál dohromady šest zápasů, ve finské lize jich má na kontě již téměř 650. U týmu JYP načne svou čtvrtou sezonu.

Jyväskylä poskládala v útoku obrovskou sílu. Kapitánem mužstva je Juha-Pekka Hytönen. Zkušený útočník odehrál za finskou reprezentaci celkem 84 zápasů, zúčastnil se čtyř světových šampionátů. Neméně zářivější hvězdou je Jarkko Immonen. Sběratel cenných kovů – je mistrem světa, vyhrál KHL, finskou ligu, CHL. A zároveň je vlastníkem bronzových medailí z dvou zimních olympijských her. Nesmírně zajímavým hráčem v útoku Jyväskyly je kanadský forvard Éric Perrin. Dvaačtyřicetiletý veterán působí ve finském týmu již 8 let, tři sezony dělal mužstvu kapitána. Perrin odehrál v NHL 263 duelů, s týmem Tampa Bay Lighting dokonce získal v roce 2004 Stanley Cup! Posledním zmíněným hráčem je český útočník David Tomášek. Český reprezentant se do finského celku vydal po dvou skvělých sezonách v Pardubicích.

SOUTĚŽNÍ KVÍZ

4) Kolik stříbrných medailí získala Jyväskylä ve finské nejvyšší hokejové lize?

5) S jakým týmem se Jyväskylä utkala ve finále CHL v ročníku 2017/2018?

6) Jak se jmenuje český reprezentant, který do týmu JYP přestoupil po minulé sezoně z Pardubic?

SOUTĚŽ BYLA UKONČENA

Chybějící otázky naleznete v těchto článcích:

PREVIEW LUGANO

PREVIEW BANSKÁ BYSTRICA