Šlauf byl první v tabulce i v kanadském bodování soutěže

P l z e ň - Ještě minulé pondělí plzeňští dorostenci vedli extraligu a on byl na čele kanadského bodování celé soutěže. O tom většina hokejistů jeho věku jenom sní... Útočník Jiří Šlauf prožívá nejlepší sezónu své kariéry, ale přesto ani on nedokázal zabránit výsledkovému poklesu. Plzeň se už čtyřikrát v řadě neradovala z vítězství a klesla na čtvrtou příčku. "Je to zatím moje nejlepší sezóna. Spadne mi tam, na co sáhnu," usmál se plzeňský mladík, který v srpnu oslavil své šestnácté narozeniny.

V první řadě s Janem Setikovským hraje už od 5. třídy. Vždycky však nebyl takový ostrostřelec. "Moc branek jsem nedával, zlepšovalo se to postupně. Loni jsem byl v dorostu prvním rokem a hrál jsem třetí až čtvrtou lajnu a góly jsem skoro nedával. Za základní část jsem měl asi jen pět bodů. Je to dost velká proměna," přiznává. První útok, v němž Šlauf nastupuje se Setikovským a Holým, je hlavní ofenzivní silou plzeňského mužstva. "Martin Holý umí podržet puk, Honzovi to dobře myslí a mně tam, jak už jsem říkal, letos spadne všechno."

První řada přitom měla podle trenérů pomalejší rozjezd. "V zápase na Slavii dostala naše řada hodně gólů a měli jsme rozhovor s trenérem. Na Spartě jsme pak začli něco hrát a konečně se to pomalu lepšilo," popisuje bod zlomu.

Šlauf mohl být i hrdinou odvety zápasu se Spartou. Za stavu 1:1 promarnil obrovskou příležitost poslat Lasselsberger Plzeň do vedení, z protiútoku pak přišel vítězný gól Sparty. "Dostal jsem puk od Honzy Setikovského mezi kruhy, zkoušel jsem kličku do bekhendu, ale nevyšlo to," lituje. Důvody posledních neúspěchu se mu nehledají lehce. "Měli jsme asi dost štěstí v kolech předtím. Teď se nedaří a musíme to zlomit. Musíme začít proměňovat šance, které jsme dnes nedali. A hlavně poctivě bránit," dodá po chvilce.

Šlauf sice patří k velkým oporám Plzně, ale pozvánku do reprezentačního výběru ještě nikdy nedostal. "Moc nad tím nepřemýšlím. Třeba se jí jednou dočkám, ale neřeším to." Hokej hraje od pěti let a podobně jako většina jeho spoluhráčů by byl rád, kdyby se jednou stal jeho povoláním. "Bude to však hodně těžké, protože je tu spousta dobrých hráčů. Je to ještě hodně daleko a člověk musí mít velký kus štěstí," říká Jiří Šlauf. Není bez zajímavosti, že za plzeňský Lasselsberger hraje i jeho nevlastní bratr Tomáš Mandaus, jenž je oporou 5. třídy, kde nastupuje v první řadě vedle Faschingbauera a Váchala.