Oskaři popáté: Opět vláda jednoho muže!

P l z e ň - Hned trojice oskarů za sezónu 2005-06 se ocitla v rukou jednoho muže, nejlepší hráč, nejužitečnější hráč a nejhezčí gólová akce. A kdo jím je? Muž, o němž je v současnosti mezi fanoušky Plzně zřejmě nejvíce řeč - útočník Jaroslav Kracík! Až v kolonce "oskar fanoušků" se objevuje jiné jméno. A právě výsledek fanouškovského oskara změnil historické pořadí držitelů, jež má nového lídra. Do letošního hlasování se zapojil rekordní počet fanoušků. Pojďme se tak pár dní před začátkem nového ročníku vrátit k loňské sezóně.

NEJLEPŠÍ HRÁČ HC LASSELSBERGER PLZEŇ V SEZÓNĚ 2005-06

JAROSLAV KRACÍK


Pozice: útočník
Narozen: 18. ledna 1983 v Plzni
Výška: 184 cm
Váha: 80 kg
Draft: 2002 - Columbus (231. v pořadí)

Titul „nejlepší hráč Plzně sezóny 2005-06“ vybojoval ve fanouškovském hlasování centr loňské první útočné formace Jaroslav Kracík! Plzeňský odchovanec v minulé sezóně pořádně rozzářil svoji hvězdu, režíroval hru svého útoku, naservíroval ve 47 zápasech 26 gólových přihrávek a často šlo o skutečné lahůdky. Kracík svými výkony oslovil také reprezentačního kouče, vyvolal zájem zámoří a přestože letos mezi hráčem a Columbusem k dohodě nedošlo, Kracíka by měla čekat velká budoucnost.

Plzeňský nejlepší hráč loňské sezóny získal celkem 32 bodů, v +/- skončil na sedmi kladných bodech, trestnou lavici obýval minimálně. Kracík však nezazářil pouze v rámci plzeňského týmu, získal punc objevu sezóny, dostal pozvánku do národního týmu, kde působil se svým "dvojčetem" Alešem Padělkem, jenž z Kracíkových přihrávek vytěžil pozici šestého nejlepšího střelce extraligy. Kracík si tak svými výkony vysloužil nejprestižnější titul – nejlepší hráč HC Lasselsberger Plzeň v sezóně 2005-06! Štafetu v této kategorii přebírá po dalším odchovanci plzeňského hokeje, a to přímo Martinu Strakovi.

Zajímavost kategorie: v letošní kategorii "nejlepší hráč" hlasovalo nejvíce fanoušků v dosavadní historii oskarů. Nejvážnějším sokem Jaroslava Kracíka byl gólman Roman Málek, Kracík však zvítězil přesvědčivě o více než 150 hlasů. Nejdominantnějším vítězstvím však stále zůstává zisk právě Romana Málka z ročníku 2003-04, kdy i přes nižší celkový počet zaslaných hlasů dokázal Málek druhého v pořadí Josefa Straku předčít o více než 200 hlasů.

NEJUŽITEČNĚJŠÍ HRÁČ HC LASSELSBERGER PLZEŇ V SEZÓNĚ 2005-06

JAROSLAV KRACÍK


Pozice: útočník
Narozen: 18. ledna 1983 v Plzni
Výška: 184 cm
Váha: 80 kg
Draft: 2002 - Columbus (231. v pořadí)

Vlastně pravidelně se opakuje situace, kdy fanoušky zaujme daný hráč natolik, že oskary opanuje. A letos je jím právě Jaroslav Kracík! Druhý muž loňského kanadského bodování plzeňského Lasselsbergeru byl fanoušky oceněn za přínos týmu, který výjimečně oslaboval, naopak umně režíroval přesilové hry a jeho útok více góly střílel než inkasoval.

Technicky výjimečně vybavený hráč dokázal často soupeře zaměstnat, jednoduše byl na ledě znát. Sehrával jednu z klíčových rolí v plzeňském týmu, který svými akcemi dokázal strhnout ke zlepšenému výkonu. Po zisku premiérového oskara tak Kracík vzápětí získává i druhého za titul "nejužitečnější hráč Lasselsbergeru Plzeň v sezóně 2005-06! A všem ziskům není konec...

Zajímavost kategorie: na záda Kracíkovi v této kateorii dýchal opět gólman Roman Málek, který se také těší velké oblibě fanoušků. Na třetím místě skončil nejlepší střelec Lasselsbergeru Aleš Padělek. Rekordní zisk hlasů Martina Straky však zůstal nedostižen. I v této kategorii si ocenění předávají oba plzeňští odchovanci.

NEJHEZČÍ GÓLOVÁ AKCE HC LASSELSBERGER PLZEŇ V SEZÓNĚ 2005-06

JAROSLAV KRACÍK


Pozice: útočník
Narozen: 18. ledna 1983 v Plzni
Výška: 184 cm
Váha: 80 kg
Draft: 2002 - Columbus (231. v pořadí)

A do třetice, Jaroslav Kracík! Plzeňský hračička nabídl k nominaci mnoho akcí a nakonec s velkou převahou také zvítězil. Vítěznou akci vymyslel Kracík pro svého spoluhráče Aleše Padělka - video zde. Akce se zrodila 11. prosince 2005 v rámci 33. kola ve 23. minutě za stavu 1:0, v Plzni bojoval poslední Vsetín. Dušan Andrašovský propíchl puk do středního pásma, kde jej zády k brankáři Altrichterovi přebral právě Jaroslav Kracík, následovala lekce z hokejového přehledu.

Kracík se na útočné modré rychle otočil a namířil si to přímo k brance Vsetína, svým manévrem zmátl obránce čekajícího přihrávku i beka bránícího případné dorážce. Sám před gólmanem nechal jednoho z beků pokračovat v pohybu a ve stoji podél překvapených hráčů Vsetína naservíroval puk před prázdnou branku Aleši Padělkovi, který se nemýlil. Kracík předvedl v zápase doslova koncert, připsal si tři asistence a dokázal přes své soky procházet s ledovým klidem a jistotou. Fanoušci tak s výraznou převahou zvolili Jaroslava Kracíka autorem nejhezčí gólové akce Lasselsbergeru Plzeň v sezóně 2005-06!

Zajímavost kategorie: vybrat nejhezčí akci Jaroslava Kracíka byl skutečně oříšek. Plzeňský centr předvedl mnoho krásných akcí, což se zřejmě také v hlasování projevilo. Druhého Dušana Andrašovského porazil Kracík o více než 130 hlasů. Mezi ostatními akcemi již byl odstup minimální. Štafetu Kracík přebírá po dnes již třineckém forvardovi Jaroslavu Kudrnovi.

OSKAR PLZEŇSKÝCH FANOUŠKŮ

ROMAN MÁLEK


Pozice: brankář
Narozen: 25. září 1977
Výška: 180 cm
Váha: 75 kg
Draft: 2001 - Philadephia (158. v pořadí)

Hegemonii Jaroslava Kracíka ve třetím vzájemném nominačním souboji přeci jen přerušil jeho nejvážnější soupeř z kategorií nejlepší hráč a nejužitečnější hráč. Oskara fanoušků získal plzeňský gólman Roman Málek! Přestože sezónu v plzeňském dresu nedohrál, fanoušci na Málka nezapomněli a po zásluze hlavní plzeňskou "zbraň" ocenili. Jelikož v loňské sezóně nebyla kategorie "oskar plzeňských fanoušků" vyhlášena, stal se Málek prvním, kdo dokázal své vítězství obhájit!

"Ocenění od fanoušků jsou ta nejcennější, za výhru jsem rozhodně rád," vyloudil potěšený výraz nad svým vítězstvím plzeňský gólman. I letos bude Málek, jenž se právě v den vyhlášení vrátil do reprezentace, trumfem plzeňského Lasselsbergeru. A cíl je jasný. "Plzeň je hokejové město s výbornými fanoušky. Zaslouží si dobrý hokej," říká pár dní před začátkem extraligy držitel "oskara plzeňkých fanoušků pro sezónu 2005-06!" A Plzeň vstoupí do extraligy právě proti týmu, odkud Málek na západ Čech zamířil...

Zajímavost kategorie: rozdíl mezi vítězem a druhým bylo 17 hlasů, šlo o nejtěsnější výhru. A druhým nebyl nikdo jiný než Jaroslav Kracík, na třetím místě se umístil Radek Matějovský. Hlas však mohl dostat kterýkoli hokejita, hlasy tak dostali např. Martin Adamský, Aleš Padělek, Mario Cartelli, z řad novinářů dorazil hlas pro Junjiho Sakatu. Ozvali se i recesisté, hlas obdržel i autor tohoto článku, ovšem s kterým hokejistou došlo u hlasujícího k záměně, je velkou záhadou a stále předmětem zkoumání:-).

POŘADÍ VÍTĚZŮ

JMÉNOOSKAŘI
Roman Málek4
Dušan Andrašovský
Jaroslav Kracík
3
Martin Straka
Josef Straka
Libor Barta
2
Jaroslav Kudrna
Radek Duda
Michal Dvořák
1

Ziskem oskara plzeňských fanoušků se do čela historických vítězů dostal Roman Málek. O oskara méně mají na svém kontě Dušan Andrašovský a letošní vládce oskarů Jaroslav Kracík. Prvenství Málka není sice zase tak velkým překvapením, zajímavé je však o to více, že gólman se těžko může zúčastnit nominace na nejhezčí gólovou akci. Málek byl celkově šestkrát nominován, čtyřikrát z toho zvítězil. Skvělá bilance plzeňského gólmana. Z držitelů oskarů působí v plzeňském dresu již jen Roman Málek a Jaroslav Kracík. Kvůli přestupu do Pardubic svoji úctyhodnou sbírku nerozšíří Dušan Andrašovský.

Co říci závěrem? Naprosto ojedinělým způsobem letošní oskary opanoval odchovanec plzeňského hokeje Jaroslav Kracík. Mladý centr získal v jednom roce hned tři oskary! Podobný husarský kousek se povedl jen historickému lídrovi oskarů Romanu Málkovi. Plzeňský hokej našel v Kracíkovi nejen svého skvělého reprezentanta, ale také jednu z hlavních opor. Kdo je Jaroslav Kracík a čím tak uhranul fanouškům?

Plzeňský rodák Jaroslav Kracík poněkud nenápadně rostl v hokejistu, který dokáže ze sedících udělat diváky stojící a přivést stadion do nadšeného varu. Chytrost a skvělá technika, to jsou obrovské devizy třiadvacetiletého středního útočníka. „Hráč s takto vytříbenou technikou už v Plzni hrozně dlouho nebyl,“ pěl již před dvěma lety ódy na Kracíka trenér a mistra světa z Vídně´96 Jiří Kučera.

Poprvé dokázal Kracík řádně zaujmout v sezóně 2003-04. Mezi juniory ve 46 zápasech získal 79 bodů, naskočil do play-off mužů a ve 12 zápasech naservíroval 6 asistencí. V letošní sezóně již byl pasován Jaroslav Kracík mezi extraligové objevy sezóny. Šuškalo se o zájmech jiných klubů, pochvalně se na Kracíkovu adresu veřejně vyjádřil například pardubický manažer Kusý. "Je to jeden z nejlepších hráčů v lize." Plzeňští fanoušci trnuli: odejde Kracík do zámoří, či nikoli?

K dohodě nedošlo a Kracík zůstal v Plzni. "Chtěl bych v Plzni ještě nějaký čas zůstat," říkal v rozhovoru s fanoušky Kracík. "Myslím si, že letos bych ještě na NHL neměl, proto pro mne bude lepší, když budu hrát v Plzni. Může to vyjít příští rok," uvedl po letošním rozhodnutí zůstat v Plzni. I setrvání ve svém mateřském klubu se možná podepsalo na výsledcích oskarů, hlad plzeňských fanoušků po výborných odchovancích by měl Jaroslav Kracík alespoň částečně nasytit.

Naneštěstí hokejová síla Kracíka v začátku sezóny určitě nepomůže, poslední přípravný zápas odnesl nejlepší hráč Plzně loňské sezóny zraněním ramena, jež skončilo operací. Podle prvních prognóz bude plzeňskému týmu scházet zhruba dva měsíce, tj. kolem 20 extraligových kol. Letošní oskary tak nelze uzavřít jinak než přáním Jaroslavu Kracíkovi brzkého uzdravení a návratu na extraligový led!

Koláže: Petr Šašek