Preview 45.kolo

Čtvrté západočeské derby je tu!

Plzeň – Indiáni vyrážejí na horký karlovarský led bojovat o druhou příčku, naopak domácí pomýšlejí na návrat do elitní desítky. Oba týmy aktuálně dělí dvacet bodů.


HC ENERGIE KARLOVY VARY
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

KV Arena, Karlovy Vary
2. února 2014
45. kolo hokejové Tipsport extraligy

V loňské sezóně si po čtyřech vzájemných duelech indiáni s Karlovarskými rozdělili body rovným dílem. Už ve čtvrtém kole po dramatické bitvě hosté v lázeňském městě prohráli těsně 4:5. Za doprovodu televizních kamer ale doma svému soupeři porážku vrátili a zvítězili jasně 5:2. Pravidlo můj dům, můj hrad vzalo za své hned v dalších dvou střetnutích. V nich se pokaždé radovali hosté. Nejprve indiáni dobyli varský led 2:1, aby si pak Energie vzala body zpět po výhře 3:2 v městě piva. Letos se po předlouhé době ve vzájemných zápasech prodlužovalo, když indiáni ztratili vedení v poslední minutě. Nakonec ovšem před vlastním publikem uspěli v nájezdech. Vše pak odčinili v lázeňském městě, když uspěli 2:1. Naposledy se oba celky utkaly den po Vánocích a znovu uspěli modrobílí 5:3. Jakou zápletku bude mít derby tentokrát?

Změny v kádru

Energie se znovu pohybuje na příčkách, které rozhodně nejsou jejím cílem a vedení tak sáhlo v průběhu ligy hned k několika změnám. Největší je asi odvolání trenéra Žemličky, jehož nahradil Karel Mlejnek, asistenty jsou mu pánové Kverka starší a Kněžický. K tomuto kroku přistoupilo vedení Energie již po pěti odehraných duelech a dvou získaných bodech. Co se týče hráčů, v Berouně hostuje do konce sezóny Jan Látal, Martin zase v Mladé Boleslavi, hostování již skončilo Jiřímu Doležalovi. V týmu Energie ještě skončil Michal Grman a Jan Košťál. Naopak tým posílil na dočasné hostování o obránce Martina Rýgla z Chomutova a slávisty Jana Dreslera a Tomáše Micku.

Dosavadní výsledky

Podle výsledků se zdá, že si Energie schovala formu na závěrečný finiš. Na úvod základní části totiž sice dokázala porazit na nájezdy doma Chomutov, ovšem série porážek se zastavila až v sedmém kole, kdy Energetici zdolali Liberec. Celkem v úvodních třinácti kolech vybojovali hráči z lázeňského města patnáct bodů. Druh čtvrtina však byla ještě horší. Ve znamení debaklu na Spartě 0:11 posbírali Karlovarští pouze dvanáct bodíků, když porazili jen Pardubice, Třinec a překvapivě zvítězili na ledě Mountfieldu. Jenže druhá polovina soutěže zatím zelenobílým vychází. A to na jedničku! Zatím osmnáct odehraných duelů se rovná zisku 33 bodů! Což je již nyní o mnoho více než za celou první polovinu! Z posledních deseti duelů navíc Energie nebodovala pouze s Vítkovicemi, Slavií a na Spartě. Rázem je tak jedním ze žhavých kandidátů na vybojování si vytoužené desítky!

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

HC Energie Karlovy Vary:

Postavení v tabulce: 11.
Počet bodů: 60
Počet vstřelených branek: 99
Počet inkasovaných branek: 119
Nejproduktivnější hráč: Martin Zaťovič 32 (18+14)
Nejlepší střelec: Martin Zaťovič – 18 branek
Nejlepší nahrávač: Stanislav Balán – 19 asistencí
Nejtrestanější hráč: Stanislav Balán – 63 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Stanislav Balán +4
Nejhorší hráč v bodování +/-: Radim Hruška -9
Gólmani:

Tomáš Závorka   – 2248 minut / pr. 2,47 , 91,66%
Vladislav Habal –  112 minut / pr. 4,82 , 85,71%

HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 3.
Počet bodů: 80
Počet vstřelených branek: 113
Počet inkasovaných branek: 103
Nejproduktivnější hráč: Radek Duda 36 (15+21)
Nejlepší střelec: Václav Pletka – 20 branek
Nejlepší nahrávač: Radek Duda – 21 asistencí
Nejtrestanější hráč: Radek Duda – 102 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Václav Pletka +8
Nejhorší hráč v bodování +/-: Kratěna, Seman -7
Gólmani:
Matěj Machovský – 1747 minut / pr. 1,75 , 93,48%
Lukáš Mensator  –  925 minut / pr. 2,98 , 89,33%

Výsledky posledních zápasů:

HC Sparta Praha 5
HC Energie Karlovy Vary 0
(2:0, 0:0, 3:0)





Branky a nahrávky: 5. T. Rachůnek, 13. Krejčík (Simon), 42. Pech (Buchtele, Kumstát), 52. Hlinka (Ton, Pilař), 53. Simon (Klimek, Polášek).
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Bičánek (A), Šmach, Drtina, Kubka, Gulaši (A), Dresler – Zaťovič (C), Balán, Pohl – Micka, Vlach, Hovorka – Koblasa, Vachovec, Zucker – Buc, Hruška, Tomeček.




HC Škoda Plzeň 4
HC Verva Litvínov 2
(1:1, 2:1, 1:0)





Branky a nahrávky: 17. Kašpařík (Duda, Vlasák), 27. Mozík (Duda, Straka), 30. Duda (Vlasák, Jeřábek), 41. Straka (Mozík, Duda) – 4. Hanzl (Hübl, Ručinský), 35. Jánský (Lukeš, Hübl).
HC Škoda Plzeň: Machovský - Slovák, Moravčík, Jeřábek, Boháč, Mozík, Frolo - Duda, Vlasák, J. Sýkora - Indrák, Lev, Straka - Dvořák, Pitule, Holec - Kašpařík, Schleiss.