Václav Pletka #88

Václav Pletka #88: Mladé kluky k výběru hudby moc nepouštíme

Plzeň - Škodovákům v neděli začala příprava na ledě prvním dobrovolným tréninkem. Toho se účastnili jen hráči s novou výstrojí, na stadionu se ale objevili i ti, kteří se do tréninku zapojili až v pondělí. Mezi nimi i Václav Pletka, zkušený útočník, který bude i v následující sezóně patřit mezi opory klubu.

Václave, dnes jste ještě nebyl na ledě?
Dneska byl jen dobrovolný trénink na vyzkoušení si výstroje, abychom od pondělí šli naplno a nikdo už si to během tréninku neupravoval. Já mam výstroj starou, takže jsem si jen udělal hokejky, ale na led jsem nešel.

Takže to klasické zvykání si na výstroj se ve vašem případě moc nekoná?
Já mam brusle z loňska a některý jiný věci taky už deset let, takže tohle mě nečeká, ale stejně člověk přijde a bolí ho třísla. Akorát nebudu mít otlačený nohy z bruslí...

Jak jste se už tešili na led? Těší se člověk víc, když sjou venku takové tropy?
Právě když je venku takovéhle vedro, tak je ten led měkkej a člověk se boří. V tom počasí by člověk byl raději někde u vody, ale už se musíme připravovat na sezónu, takže to tak bereme.

Když mluvíte o tom, že byste raději byl u vody - jaká byla dovolená?
Já jsem letos nikde nebyl, protože dostavuju barák, takže jsem měl starosti kolem toho. Spíš jsem byl v Boleslavi s rodičema a bráchou.

Jaké bude letos přípravné období, když nehrajete European Trophy?
Budeme hrát s mančaftama z naší ligy, což bude trošku jiný, protože poslední roky jsme hráli se Švédama, Finama a podobně. Bude to ale podobný, člověk si zvyká na herní styl, sehrávají se lajny a trénují se přesilovky a podobné věci. Akorát si myslím, že když jsme hráli proti cizincům, tak to byl jinačí hokej.

Jinačí ve smyslu, že hráli jiný styl, nebo tam bylo i větší nasazení?
Myslím si, že to bylo rychlejší, než s těma českejma týmama, protože ty to taky berou tak, že to je příprava, ale tam se o něco hrálo. Byla tam odměna toho turnaje v prosinci a nějaký prémie pro klub, takže nasazení tam je větší, ale i ty herní styly byly odlišný, protože hrajete s týmy z Německa, Finska nebo Švédska.

Je naopak možné, že vás konfrontace s domácími týmy lépe připraví na ten český ligový hokej?
Já bych ani neřekl, je to tak nějak pořád stejné. Tady už se ty týmy znají, hrajete proti sobě v sezóně čtyřikrát a pak i přáteláky. Jako každý rok to ale bude hodně o začátku sezóny. Tam když vám to uteče, tak to je potom horší.

Mluví se o tom, že tým v Plzni hodně omladil. Změnila se nějak nálada v kabině a cítíte i vy na sobě, že na vás bude zřejmě ještě větší tlak?
Obměnilo se to hodně, většina těch zkušených hráčů skončila a v kabině to je znát. Ty mladý kluci žijou jiným životem a baví se o úplně jinejch věcech, ale zatim tam je parta dobrá a uvidíme, jak si to sedne na ledě. Já si myslim, že tlak tam je na ty starší hráče vždycky, teď to asi bude o trošičku větší, protože nás tu zůstalo míň.

Tomáš Rolinek na mistrovství světa mluvil o tom, že mladší kluci měli jiný výběr hudby, než ta starší generace. Pouští si u vás v kabině něco "svého"?
Tak oni by chtěli, ale my je k tomu moc nepouštíme (úsměv). Loni to tady dělal "Machy", a ten ze začátku taky ještě nevěděl o co jde, takže si tam pouštěl ty svoje, ale pak sme ho trošku usměrnili (úsměv). Občas si tam dají něco svého, ale je to vyvážený.

Hodně hráčů se během přípravy potýkalo se zraněním. Vám se to vyhnulo?
Já jsem měl akorát angínu, takže jsem vynechal jen týden kvůli zánětu v krku, ale zranění jsem neměl. Hodné kluků mělo problémy a já doufám, že stihnou začátek na ledě, protože teď je skoro měsíc a půl přípravy a to se dožene.

Takže osobně máte z přípravy dobrý dojem?
Vlastné až na ten týden jsem jí absolvoval celou, takže teď bude důležité abych mohl být i na ledě po celou dobu. Na tom ledě se teď ze začátku nejvíc natrénuje, dělá se kondice, takže doufám, že budu dobře připravenej.

Díky za rozhovor!