Rozhovor s Tomášem Kubalíkem

Tomáš Kubalík: Nervozita ze mě brzy spadla

Helsinky - Už je to několik let, co se po plzeňské ČEZ aréně proháněl nyní již český reprezentant Tomáš Kubalík. Urostlý forward se přes štace za oceánem, kde nakoukl i do NHL v dresu Columbusu, vrátil zpátky na starý kontinent. Po ročním angažmá v pražském Lvu zakotvil na tuto sezonu do Finska, kde hájí barvy KalPy Kuopio.

Jak jste si užil první start v reprezentačním dresu?

Určitě jsem měl malinko nervozitu. Ale po první třetině to ze mě spadlo. Jen je škoda, že jsme nevyhráli. Bojovali jsme, hráli jsme dobře a nějaké šance tam byly, akorát jsme je neproměnili.

Přece jenom zápas proti Finsku musel mít pro vás o něco větší náboj, když hrajete za finskou KalPu.

Je to super, ale za ně hrálo pouze pár Finů z naší soutěže. Určitě mají podobný styl hry, navíc je trénuje kouč, který mě trénoval loni ve Lvu, a hrají stylem, jímž jsme se prezentovali my minulý rok.

A co vás přivedlo do Finska?

Lev se rozpadnul a bylo to velmi narychlo. Neměl jsem angažmá, stále jsem čekal, jestli se něco objeví. Psal jsme si přitom s Michalem Birnerem. Nakonec to dopadlo tak, že jsem šel k němu. Jsem za to rád. Ve Finsku se mi líbí. Jsme tu dva Češi a týmu se celkově daří. Hrajeme hezký hokej a začátek se nám povedl. Snad v tom budeme pokračovat.

Pravidelně sbíráte v KalPě kanadské body, to pro vás musí být rovněž povzbuzující...

Tak vždycky je to tak, že když se daří týmu, tak se daří i jednotlivcům. Akorát dáváme málo gólů, což je škoda. Ale držíme se vepředu v tabulce, což je super.

Už je to několik let, co jste odešel z Plzně. Sledujete stále dění týmu, který vás přivedl k dospělému hokeji?

Mám tam ještě spoustu kamarádů. Se spousty kluky jsem tam ještě hrával v juniorce a dorostu. Mám tam i bráchu, takže si voláme a probíráme to.

A co říkáte na to, že se Plzni po těch bohatých letech nyní moc nedaří?

Odešlo mnoho hráčů. Skončil Martin Straka, Jirka Hanzlík, Tomáš Vlasák a určitě je těžký je nahradit. Mají mladý tým a asi to chce více času, než si to sedne a začne se jim zase dařit.