Preview 42. kolo

Poslední derby základní části mnohé napoví o budoucích osudech

Plzeň – Poslední západočeské derby základní části je tady a indiáni, pokud chtějí uspět, musejí zlomit letošní tradici vzájemných utkání, ve které vždy vítězí domácí tým.


HC ENERGIE KARLOVY VARY
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

KV Arena, Karlovy Vary
27. ledna 2015
42. kolo hokejové Tipsport extraligy


V předloňské sezóně si po čtyřech vzájemných duelech indiáni s Karlovarskými rozdělili body rovným dílem. Už ve čtvrtém kole po dramatické bitvě hosté v lázeňském městě prohráli těsně 4:5. Za doprovodu televizních kamer ale doma svému soupeři porážku vrátili a zvítězili jasně 5:2. Pravidlo můj dům, můj hrad vzalo za své hned v dalších dvou střetnutích. V nich se pokaždé radovali hosté. Nejprve indiáni dobyli varský led 2:1, aby si pak Energie vzala body zpět po výhře 3:2 v městě piva. Vloni se po předlouhé době ve vzájemných zápasech prodlužovalo, když indiáni ztratili vedení v poslední minutě. Nakonec ovšem před vlastním publikem uspěli v nájezdech. Vše pak odčinili v lázeňském městě, když uspěli 2:1. Svou loňskou dominanci v derby demonstrovali Plzeňáci v dalších dvou utkáních, když vždy uspěli 5:3 a soupeři tak za celou sezónu darovali jediný bod! Jenže letos Energie sérii rázně uťala hned v prvním vzájemném měření sil, když na západě Čech uspěla 2:0. Jenže i indiáni vyloupili led soupeře v odvetě, i když až v prodloužení. V samotné extralize si pak oba týmy nemají zatím co vyčítat. Oba totiž shodně uspěly na svém ledě v poměru 2:1. Změnu přinesl až poslední duel, ve kterém indiáni v poslední vteřině zápasu dokázali srovnat s Energií krok a navíc uzmout v prodloužení i bolusový bodík. Jakou zápletku bude mít derby tentokrát?


Změny v kádru

Energie ani v loňské sezóně nenaplnila byť nejmenší přání fanoušků a vedení tak po roce znovu sáhlo k velkým změnám v kádru. Tým opustili i dva neproduktivnější hráči – Martin Zaťovič zamířil do KHL, Roman Vlach do Zlína. Dále pak Petr Pohl zkusí v Německu ligu v dresu Eisbären Berlín, Michal Gulaši Švédsko. Jiří Drtina a Marek Hovorka se vydali do Chomutova, Dávid Buc do Znojma, Martin Parýzek do Českých Budějovic a hostování vypršelo i Tomáši Mickovi, Martinu Rýdlovi či Janu Dreslerovi. V týmu již nebude nadále působit ani Milan Kytnár, Radek Dlouhý, Daniel Vachutka, Branislav Kubka a David Zucker. Naopak tým posílil o hráče ze slovenské extraligy - Lotyše Jurise Štalsa, Radeka Deyla a Radomír Heizera. Posilou je i Roman Pšurný z Litvínova, jenž přichází na hostování, Radek Duda z Plzně, Vladimír Sičák ze Sparty a David Hruška ze Znojma. V průběhu sezóny pak dorazil na hostování ze Slavie Tomáš Micka a z Jihlavy Petr Šimlík, naopak skončil lotyšský obránce Juris Štals a Zadražill s Harkabusem vypomůžou Dukle.

Dosavadní výsledky

Energie nevstoupila do nového ročníku Tipsport extraligy vůbec dobře. Na úvod podlehla v Litvínově, s Vítkovicemi i v Plzni. Pak se ale karta obrátila. Z následujících sedmi duelů brali Karlovarští tři body hned v pěti případech, nestačili pouze v Mladé Boleslavi a v Třinci. Jenže v dalších osmnácti střetnutích již tolikrát výhru nezaznamenali. Porazili pouze Litvínov, Plzeň, Liberec a naposledy Vítkovice, třikrát jim k tomu dokonce stačily pouze dva vstřelené góly. Navíc přidali úspěch v prodloužení s Mladou Boleslaví a alespoň bod ubojovali v Olomouci, na Spartě, Slavii, ve Vítkovicích a doma s Zlínem. A ani druhá polovina soutěže neznamená pro Energii zdařilé období, naopak. Karlovy Vary se již propadly na předposlední příčku, z posledních deseti utkání porazily pouze Olomouc, Slavii a bod sebraly Brnu. Aktuální je série dvou porážek s Litvínovem a ve Vítkovicích.

Ve Varech končí MHL

Karlovarští junioři končí v ruské soutěži. Přestože patřili v lize k nejlepším, ukončil zajímavý projekt nedostatek financí a klub není schopen ani dohrát aktuální sezónu. Hráči jsou nyní rozesláni po různých týmech na hostování, vedení Energie již pro příští sezónu plánuje návrat do tuzemské ligy. „Požádali jsme před zahájením ročníku o písemné garance finančního zajištění. Ty jsme obdrželi, generálním sponzorem se měla opět stát společnost Vemex Energie a.s. a hlavním partnerem nadační fond ISF. Zahájili jsme tedy ročník a v pravidelných intervalech urgovali sepsání předmětných smluv na finanční plnění. V listopadu situace vygradovala tak, že jsme již začali avizovat, že ze soutěže odstoupíme, neboť nebyly plněny předmětné dohody. Bohužel v pátek 23. ledna v podvečerních hodinách nám vedení společnosti Vemex s.r.o. oznámilo, že nenašlo prostředky, které by na projekt mohlo uvolnit, a že definitivně od tohoto záměru odstupuje,“ stojí v prohlášení na oficiálním webu Západočechů.

Václav Pletka před zápasem v Karlových Varech

Statistika nuda je, má však cenné údaje...


HC Energie Karlovy Vary:

Postavení v tabulce: 13.
Počet bodů: 49
Počet vstřelených branek: 86
Počet inkasovaných branek: 110
Nejproduktivnější hráč: Radek Duda 28 (14+14)
Nejlepší střelec: Radek Duda - 14 branek
Nejlepší nahrávač: Radek Duda - 14 asistencí
Nejtrestanější hráč: Václav Skuhravý - 148 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Stanislav Balán +6
Nejhorší hráč v bodování +/-: Václav Skuhravý -10
Gólmani:
Tomáš Závorka   – 1633 minut / pr. 2,31 , 92,61%
Vladislav Habal –  857 minut / pr. 2,61 , 92,95%

HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 7.
Počet bodů: 58
Počet vstřelených branek: 111
Počet inkasovaných branek: 103
Nejproduktivnější hráč: Ján Sýkora 33 (16+17)
Nejlepší střelec: Ján Sýkora – 16 branek
Nejlepší nahrávač: Jakub Jeřábek – 22 asistencí
Nejtrestanější hráč: Ryan Hollweg – 87 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Michal Moravčík +8
Nejhorší hráč v bodování +/-: Dominik Boháč -11
Gólmani:
Matěj Machovský – 2056 minut / pr. 2,33 , 91,74%
Lukáš Mensator  –  364 minut / pr. 2,31 , 90,91%
Patrik Polívka  –   60 minut / pr. 4,00 , 84,00%



Výsledky posledních zápasů

HC Verva Litvínov 4
HC Škoda Plzeň 1
(2:0, 1:0, 1:1)






Branky a nahrávky: 8. Ručinský (Petružálek, Hanzl), 10. Petružálek (Hübl, Ručinský), 28. Šrámek (Hübl), 56. Lukeš (Hübl) – 54. Schleiss (Jeřábek, Kadlec).
HC Škoda Plzeň: Mensator – Kadlec, Jeřábek, Mozík, Pulpán, Kubka, Moravčík, Boháč – J. Sýkora, Simon, Johnson – Kratěna, Lev, Pletka – Indrák, Bližňák, Schleiss – Balej, T. Sýkora, Hollweg.



HC Vítkovice Steel 3
HC Energie Karlovy Vary 2
(2:1, 0:0, 1:1)





Branky a nahrávky: 7. Olesz (Kudělka), 20. Štencel (Burger, Kucsera), 48. Húževka (Vandas, Kucsera) – 3. Flek (Vachovec, Závorka), 50. Bičánek (Šmach, Balán).
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Sičák, Harant, Bičánek, Šmach, Redlihs, J. Tomeček, Deyl – Duda, Balán, Hruška – Micka, Skuhravý, Koblasa – Vachovec, Kverka, Flek – Gorčík, Heizer, V. Tomeček.