Junioři jsou na ledě!

Junioři jsou na ledě. Liga jim byla rozšířena a uzavřena

Plzeň – Den po A-týmu vyjeli mezi mantinely i junioři. Těm byla oproti loňsku liga rozšířena o navrátivší se Karlovy Vary a také Jihlavu, která nezvládla baráž s Hradcem Králové. Celá extraliga byla následně i uzavřena. Play-off bude hrát šestnáct týmů z osmnácti.

„První začali z mládežnických kategorií junioři, kteří již v úterý měli dopoledne testy a odpoledne trénink na ledě. Tento týden se zatím budou připravovat jednofázově,“ popisuje sekretář klubu mládeže a asistent SCM František Černý.

„Každá kategorie má své speciální zaměření. Velmi podobné jsou s A-týmem junioři a i starší dorost, to znamená objem a individuální věcí. Jsou naplánovány nějaké turnaje, ve výsledku vše vychází na zhruba deset až dvanáct utkání před soutěží. V rámci přípravy se představíme i s reprezentační osmnáctkou v Třemošné v úterý 28.7.2015 od 17:00 hodin a se sedmnáctkou 9.8.2015 ve stejný čas v HM Aréně,“ doplňuje.

Velkých změn pak dosáhla samotná liga. Osmnáctka týmů bude podobně jako v soutěžích staršího či mladšího dorostu rozdělena územně do tří skupin. V rámci nich se poté sehraje čtyřkolově celkem dvacet zápasů. Zbylá utkání základní skupiny, která bude čítat dohromady 46 kol, odehrají dvoukolově s týmy ze zbylých dvou skupin. Suma sumárum, před vyřazovacími boji všichni nastoupí k 44 kláním. Nového mistra určí až závěrečný turnaj, kterého se účastní kvarteto vítězů čtvrtfinále.

„Než k tomu bylo přistoupeno, tak nás ze svazu oslovili, abychom se vyjádřili. My jsme s tím nesouhlasili. Nelíbí se nám systém, kdy z osmnácti mužstev šestnáct postupuje do play-off. Myslíme si, že bude chybět motivace a hráči nebudou hrát nadoraz. Navíc týmy si mohou hlídat předpředposlední pozici a na play-off teprve pořádně posílit a vyřadit třeba prvního. My jsme si představovali, že by hrálo jen osm týmů klasické vyřazovací boje. Bohužel se liga rozšířila a přistoupilo se k tomuto, takže uvidíme. Ale určitě by byl lepší minimálně model, který hraje A-tým,“ popisuje František Černý a doplňuje, že je i proti vlastnímu rozšíření ligy. Nejen on již dlouze poukazuje na fakt, že již šestnáct týmů bylo moc. „Samozřejmě, to byl i původní návrh. Když se ještě vrátím k play-off, náš návrh byl, aby se hrálo minimálně na tři vítězná utkání a ne, že se bude hrát jednou doma a jednou venku. Je to po seniorech druhá nejvyšší soutěž, takže by to mělo být velmi podobné.“

Samotná liga startuje pátého září a indiáni doma přivítají obhájce titulu z Chomutova. Základní část by měla skončit dle plánů na den přesně po půl roce.

Rozdělení účastníků DHL extraligy juniorů do skupin v sezoně 2015-16

Skupina A: Piráti Chomutov, HC Litvínov, Rytíři Kladno, HC Plzeň 1929, HC Energie Karlovy Vary, HC Slavia Praha.

Skupina B: HC Sparta Praha, BK Mladá Boleslav, TJ Bílí Tygři Liberec, HC Dynamo Pardubice, Mountfield HK, HC Motor České Budějovice.

Skupina C:PSG Zlín, HC Oceláři Třinec, HC Vítkovice Steel, HC Kometa Brno, HC Olomouc, HC Dukla Jihlava.