Příchod Hossa

Slovenská hvězda Marcel Hossa je novou posilou HC Škoda Plzeň

Vynikající slovenský hokejista Marcel Hossa, který zanechal výraznou stopu v NHL a v KHL, podepsal před začátkem extraligové sezóny 2015/2016 smlouvu s týmem HC Škoda Plzeň.
Foto: www.levpraha.cz

„Jeho předností je tvrdá střela, výtečně bruslí. Má výborné přesilovky i oslabení. Zdobí ho dobrá defenzivní práce. Slibujeme si od něj to, že zvýší konkurenci v útoku a hlavně, že bude dávat góly. S tím máme v přípravě problémy,“ uvádí Martin Straka, generální manažer HC Škoda Plzeň.

Marcel Hossa – nejužitečnější hráč KHL a zároveň nejlepší střelec ročníku 2009/2010 – se do Plzně těší. „Jednání Plzně bylo rychlé a korektní. Jejich zájem byl velký, což mě přesvědčilo. Česká extraliga je kvalitní soutěž a Plzeň má na to, aby se dostala do vyřazovacích bojů. Právě do play-off chci pomoci indiány dostat,“ uvedl Marcel Hossa.

Ve smlouvě, kterou Hossa v Plzni podepsal, existuje klauzule, že v případě zájmu některého mužstva z KHL nebo NHL může účastník třech zimních olympiád a šesti mistrovství světa z Plzně okamžitě odejít. „Nemůžeme konkurovat platům, které bohaté týmy z těchto soutěží nabízí, ale věříme, že tu zůstane co nejdéle a že nám bude pomáhat nejlépe celou sezónu,“ přeje si Tomáš Vlasák, sportovní manažer HC Škoda Plzeň.

Jedná se o pátého Slováka, který se v týmu hlavního trenéra Michala Straky před začátkem této extraligové sezóny objevuje. Již v minulé sezóně hrál v Plzni nejproduktivnější hráč mužstva Ján Sýkora, v současnosti centr prvního útoku Mário Bližňák a spolehlivý obránce Branislav Kubka. Během letošní přípravy přišel navíc do Plzně Miroslav Preisinger, který strávil loňský ročník v Banské Bystrici.

Právě tým HC ´05 Banská Bystrica bude prvním, proti kterému si Marcel Hossa v dresu s indiánem zahraje.

Zápas v Home Monitoring Aréně začíná v pondělí 31.8. v 17:30 a ve stejný den ráno se bude Marcel Hossa v Plzni hlásit na prvním tréninku.

Před extraligovou sezónou tým HC Škoda Plzeň posílili útočníci Michal Poletín, Jaroslav Kracík a Miroslav Preisinger a obránce Tomáš Andrlík.

Marcel Hossa

Marcela Hossu hokejově vychovala Dukla Trenčín. V sezóně 1998/99 odešel do zámoří, kde odehrál tři sezóny ve WHL za Portland Winter Hawks. V roce 2000 ho v prvním kole draftoval Montreal Canadiens jako 16. v pořadí. V NHL si zahrál ještě v týmech New York Rangers a Phoenix Coyotes. V sezóně 2006/2007 prožil v Rangers svůj zámořský vrchol. Dohromady odehrál 74 zápasů, nastřádal 22 bodů (12+10), mnohdy nastupoval v elitní formaci vedle Jágra a Michaela Nylandera. V létě roku 2008 odešel do KHL, kde slavil největší individuální úspěchy v lotyšském týmu Dinamo Riga. Hrál také v týmech Ak Bars Kazaň, Spartak Moskva nebo HC Lev Praha. Minulou sezónu končil ve švédské Elitserien v týmu MoDo Hockey. V hokejovém světě je ještě známější jeho bratr Marian, který s týmem Chicago Blackhawks v letech 2013 a 2015 vyhrál Stanley Cup. Jejich otec František patří mezi nejvýznamnější slovenské hokejové trenéry.