PLZ-CEB 5:1 - Nejvyšší výhra sezóny!

P l z e ň - Po dvou prohrách v řadě čekal hokejisty LASSELSBERGERu domácí zápas s Českými Budějovicemi. Západočeši vytěžili z nemnoha šancí v první třetině dvě branky. Skóre otevřel Adamský, na 2:0 zvyšoval Kracík. Plzni se povedl i vstup do prostřední části, tříbrankové vedení zajistil Padělek. Budějovičtí snížili v 25. minutě Posmykem. Modrobílí ale neponechali nic náhodě a vítězství si pojistili v čase 45:33, kdy Cháberu propálil Trnka. Tečku za vydařeným zápasem udělal sedm minut před koncem Šindel.

HC Škoda Plzeň - Banes Motor České Budějovice

5:1
2:0, 1:1,2:0

Branky a nahrávky: 17. Adamský, 20. Kracík (Cartelli), 22. A. Padělek (Vorel), 46. Trnka (Šindel), 54. Šindel (Důras) - 25. Posmyk (Gřegořek, Veselý). Rozhodčí: Smeták - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 8:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4805.

HC Škoda Plzeň

Málek - Cartelli, Štěpánek, Jindřich, Trnka, Nedoma, Výborný, Vobořil - Zelenka, D. Moravec, M. Straka - A. Padělek, Kracík, Vorel - Důras, Šindel, Adamský - Látal, Kepl (14. Pulpán), Tvrdoň.

Banes Motor České Budějovice

Chábera - Posmyk, Gřegořek, Kutlák, Mucha, Jindra, Vydarený - Veselý, Krátoška, Brabenec - Šimánek, Hübl, Sailer - M. Hudec, Vak, Kotrla - L. Havel, Mertl, Hřebejk.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 39 1 38 97,44 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 0 1 3 0
Mario Cartelli 0 1 1 1 2
Michal Důras 0 1 1 2 0
Robert Jindřich 0 0 0 2 0
Richard Kepl 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 1 0 1 2 2
Martin Látal 0 0 0 0 0
David Moravec 0 0 0 0 2
Milan Nedoma 0 0 0 2 0
Aleš Padělek 1 0 1 2 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
Michal Straka 0 0 0 0 0
Jakub Šindel 1 1 2 3 0
Martin Štěpánek 0 0 0 0 0
Pavel Trnka 1 0 1 3 4
Roman Tvrdoň 0 0 0 0 0
Milan Vobořil 0 0 0 1 2
Marek Vorel 0 1 1 2 0
Martin Výborný 0 0 0 1 2
Jiří Zelenka 0 0 0 0 0

komentář

Do utkání proti Jihočechům nastoupila Plzeň ve značně pozměněné sestavě. Již před utkáním byl Robert Jindřich rozhodnut, že hraje zřejmě naposledy, jelikož dá přednost studiu. Nejproduktivnějšího hráče Dušana Andrašovského skolila viróza. Bylo ukončeno hostování mezi Plzní a Pardubicemi, takže v modrobílém dresu se opět objevil Marek Vorel. Naopak Plzeň už nastoupila bez Petra Koukala. Nastoupil ale již Jakub Šindel, byť jeho prsteníček pravé ruky je stále zlomený. Nástup do utkání byl poněkud vlažnější. Pěkných akcí bylo k vidění poskrovnu. Jako první na sebe upozornili hosté. Na trestné lavici si odpykával trest Hübl za nedovolené bránění a byli to právě oslabení hosté, kteří mohli otevřít skóre zápasu. Ondřej Veselý zachytil chybnou přihrávku, zmocnil se puku a sám uháněl tváří v tvář proti Málkovi, který jeho blafák chytil. Do další šance se zanedlouho dostali opět Jihočeši. Kutlák vyslal dělovku od modré, Málek si povyjel ku střele dost naproti, až se srazil s Brabencem. V souboji přišel o hůl i vyrážečku. Hra byla tedy přerušena. Ve 14. minutě začala tvořit i Plzeň. Tvrdoň vybojoval puk a hned vystřelil ze strany. Puk se odrazil k Pulpánovi, který také hned vystřelil, ale trefil jen boční síťku. Posléze se kotouč dostal opět k Tvrdoňovi, ale ani tentokrát na gólmana Cháberu nevyzrál. České Budějovice se musely ze sevření osvobodit za cenu faulu. Až když byl na trestné lavici domácí Kracík, přišla paradoxně stejně jako u hostů první největší šance. Plzeň ale měla štěstí a proměnila ji. Martin Adamský vyšťouchl puk budějovickému obránci a ujel. Při zakončení naznačil střelu, ale zakončil blafákem do bekhendu. Necelenou minutu před koncem první třetiny domácí udeřili znovu. Jaroslav Kracík dostal dlouhou přihrávku napříč středním pásmem od Cartelliho a jel sám na dva budějovické obránce. Ti jej vytlačili z výhodné střelecké pozice k mantinelu za branku. Kacík ji ale objel a než vyjel před brankáře, tak z místa brankové čáry vlevo od Chábery vystřelil z nulového úhlu. Puk se odrazil od brankářovy brusle rovnou do branky.

Do druhé třetiny vstoupila Plzeň jako uragán. Zelenka krátce po vhození buly zajel za branku a zpětně přihrál Moravcovi. Obránci se stáhli k Zelenkovi a Moravce nechali osamoceného, takže měl čas na zakončení. Orazítkoval však pouze pravou tyčku. Pár vteřin poté se ale Plzni už podařilo opět překonat jihočeského brankáře. Vorel vystřelil do Chábery a puk se odrazil před osamoceného Aleše Padělka, který jen doklepl puk do sítě. Tlak Plzně pokračoval i nadále. Po levém křídle ujel Šindel a jeho střelu příklepem vytlačil Chábera do ochranné sítě nad plexisklem. České Budějovice se ale včas vzchopily. Při přesilovce si Brabenec dokonale položil plzeňského obránce, objel jej, vystřelil a Málek i se štěstím vytáhl. Velká příležitost se naskytla Budějovicím hned poté v podobě dvojnásobné přesilové hře dlouhé přes půl minuty. Nebezpečně vystřelil Posmyk, ale jeho střela od modré se protentokrát zastavila v Málkově lapačce. Když Plzni ale naskočil čtvrtý hráč do hry, tak Marek Posmyk úspěšně složil reparát a z té samé situace proměnil. Po Cartelliho hrubé chybě mohli hosté snížit. Plzeňský obránce objížděl vlastní branku a nečekaně vyslal přihrávku zpět, kde se ovšem nacházel jen Hübl, který se znenadání ocitl sám před Málkem v obrovské příležitosti, které se sám zřejmě zlekl, protože nic kloudného nevymyslel.

Nástup do třetí třetiny byl ze strany Plzně stejný, jako do druhé. Opět si vytvořila pár šancí. Šindel se vysunul a dostal přihrávku. V situaci jeden na jednoho trefil Cháberu do masky. Deset vteřin poté ale mohli plzeňští diváci opět jásat. Po vyhraném vhazování domácích v útočné třetině se od centra Šindela dostal puk ke kapitánovi Pavlu Trnkovi. Ten puk bez rozmýšlení napálil příklepem a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. V polovině třetího dějství hosté opět hráli dvojnásobnou přesilovku. Tentokrát téměř minutu. V ní Krátoška přihrával zpoza branky Brabencovi, ale Málek byl pozorný, stejně jako při střele Posmyka. Oslabení tedy Plzeň přežila bez újmy, a když Plzni naskočil do hry čtvrtý hráč, Jihočeši už ničím nezahrozili. V 54. minutě našel Důras za budějovickými obránci číhajícího Jakuba Šindela, který ujel do brejku. Střelou nad lapačku trefil levý horní růžek Cháberovy branky.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Plzeň): "Byli jsme dnes produktivnější v koncovce, a to rozhodlo. V každé třetině jsme sice měli hlušší místa, kdy nás hosté zatlačili, při nich nás ale podržel gólman Málek. Jsme rádi, že jsme dali více gólů, než je u nás obvyklé. Obránce Robert Jindřich končí ze studijních důvodů v našem mužstvu. Stáhli jsme kvůli tomu Lukáše Půlpána z Berouna a jednáme i o působení Milana Vobořila."

Josef Jandač (České Budějovice): "Utkání rozhodl závěr první třetiny, kdy domácí dvakrát skórovali. Navíc jejich druhý gól byl do šatny, a to poznamenalo psychiku našich hráčů. V první třetině také Veselý neproměnil samostatný únik. Plzeň proměnila devadesát procent svých šancí, a to bylo také rozhodující."