PCE-PLZ 5:2 - Domácí rozhodli v druhé polovině zápasu

Vstup do posledního zápasu roku 2005 se Lasselsbegeru nevydařil. Málka prostřelil poprvé Kántor po osmi minutách hry. Druhý zásah přidali Pardubičtí v přesilovce v 15. minutě, kdy se radoval Čaloun. Tři a půl minuty před první sirénou musel po střetu s domácím Sýkorou plzeňskou branku opustit Roman Málek. Západočeši se ale nenechali rozhodit a vzápětí snížili, brejk využil Andrašovský. Vyrovnání přišlo ve 28. minutě z hole Tvrdoně, Moeller se však hned o dvě minuty později opět ujal vedení - k tyči se trefil Korhoň. V závěru druhé části ještě zvýšil Hlinka a poslední hřebíček do plzeňské rakve zatloukl ve 45. minutě Sýkora. S letošním kalendářním rokem se tak modrobílí rozloučili prohrou 2:5.

HC Dynamo Pardubice - HC Škoda Plzeň

5:2
2:1, 2:1, 1:0

Branky a nahrávky: 8. Kántor (Lubina), 15. Čaloun (Koukal, Čáslava), 31. Korhoň (Starý, Čáslava), 39. Hlinka, 45. Sýkora - 17. Andrašovský (A. Padělek), 28. Tvrdoň (A. Padělek, Kracík). Rozhodčí: Jebavý - Český, Kostka. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 9300.

HC Dynamo Pardubice

Lašák - Snopek, Čáslava, Mudroch, Havíř, Kántor, Linhart - Sýkora, Blažek, Lubina - Razingar, Hlinka, Rolínek - Čaloun, Koukal, Kolář - Mrázek, Starý, Korhoň.

HC Škoda Plzeň

Málek (17. Jež) - Výborný, Štěpánek, Cartelli, Trnka, Nedoma, Vobořil, od 30. navíc Pulpán - Zelenka, D. Moravec, Adamský - A. Padělek, Kracík, Andrašovský - Důras, M. Straka, Tvrdoň - Frieberg, Kepl, Vítek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Petr Jež 43 3 3 0 0,00 0
Roman Málek 17 2 2 0 0,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -2 2
Dušan Andrašovský 1 0 1 -1 0
Mario Cartelli 0 0 0 0 0
Michal Důras 0 0 0 0 0
Petr Freiberg 0 0 0 0 0
Jaroslav Hobl 0 0 0 0 0
Richard Kepl 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 1 2
David Moravec 0 0 0 -3 0
Milan Nedoma 0 0 0 -1 0
Aleš Padělek 0 2 2 1 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 2
Michal Straka 0 0 0 0 0
Martin Štěpánek 0 0 0 -1 0
Pavel Trnka 0 0 0 -1 0
Roman Tvrdoň 1 0 1 1 0
Josef Vítek 0 0 0 0 0
Milan Vobořil 0 0 0 1 0
Martin Výborný 0 0 0 -1 4
Jiří Zelenka 0 0 0 -3 0

komentář

Plzeň v Pardubicích ukázala, že hokej je hra chyb. Aktivně hrající domácí sbírali nepřesné rozehrávky Západočechů, trestali a po zásluze si v otevřeném boji připsali na své konto tři důležité body.

Lasselsberger ovšem nezačal vůbec zle, hned po pár desítkách sekund byl v šanci Moravec. Nadějnou situaci si vytvořila i Kracíkova lajna, hosty držel v obranném pásmu i třetí útok, pod tlak se dostal až ten čtvrtý. V obrovské šanci se zjevil Korhoň, ale Málek se včas přesunul a zasáhl. Pardubické však tlak řádně "nakopl" a po zaváhání prvního útoku se puk v 8. minutě dostal na modrou ke Kántorovi, který krásnou bombou otevřel skóre - 1:0. Sudí Jebavý poprvé vyloučil až v 10. minutě(!), a to plzeňského Výborného. Po neproměněné přesilovce si dali domácí od 14. minuty reparát, když pykal Adamský. Čaloun u pravé Málkovy tyče nepovedeně přihrával na druhou tyč, ovšem puk se k němu šťastně vrátil v momentě, kdy již byl plzeňský gólman v pohybu k druhé tyči. Přes již pouze ležící beton se loňský ostrostřelec prosadil - 2:0. Jeden ze zlomových momentů přišel vzápětí. Okénka v obraně Plzně se jal využít Petr Sýkora, proti puku vyrazil i plzeňský gólman Málek. Oba hokejisté se střetli a srážka skončila daleko hůře pro plzeňskou oporu. Roman Málek se drahnou dobu v nehezké pozici rval na střídačce s následky nešťastného nárazu, aby nakonec odjel do nemocnice. Do branky putoval Petr Jež. Málek mohl ještě zaregistrovat radost svých spoluhráčů, když se k puku v 17. minutě dostal po přihrávce Padělka Dušan Andrašovský a tváří v tvář Lašákovi nezaváhal - 2:1. Úvodní část dohráli domácí v tlaku při vyloučení Výborného, ale Jež zasahovat nemusel.

Druhou třetinu začali domácí tak, jak skončili první, tedy tlakem. Hostující beci chybovali, aktivně forčekující Východočeši sbírali puky ve středním pásmu a vytvářeli si souvislý tlak. Po pár minutách se hráči Lasselsbergeru oklepali, k čemuž jim dopomohla přesilová hra, od 24. minuty pykal Korhoň. Od modré si sjel na pravý kruh Cartelli, ale Lašák jeho bombu kryl. V závěru přesilovky byl vyloučen Kracík ale Plzeň si v oslabení vypracovala velké šance. V již obvyklé pozici se objevil výborně hrající Roman Tvrdoň, který pádil sám na Lašáka, ale blafák do bekhendu nedotáhl. Na Lašáka se řítil po chvíli na pravém křídle také obránce Pulpán. Domácí gólman měl sice hodně práce s jeho střelou, ale dokázal ji pokrýt. To vše v plzeňském oslabení. Ve 28. minutě Lašák přeci jen kapituloval. Kracík za brankou vybojoval puk, Padělek přepustil na Tvrdoně, který švihem trefil přesně k levé tyči - 2:2. Jenže Plzeňáci se radovali jen tři minuty. Jež za brankou nešťastně rozehrál na pardubické hole, Čáslava napálil puk na branku. Před plzeňským brankářem tečoval Starý, Jež ještě zasáhl, ale volně se povalující puk u brankové čáry doklepl Korhoň - 3:2. Vyrovnat mohl po chvíli Andrašovský, ale jeho dobře mířenou střelu zpoza beka Lašák lapil. Naopak navýšit vedení mohl v přečíslení 2 na 1 Čaloun, který se ujal zakočení, ale jeho střela jen lízla horní tyč. Pardubičtí byli o krok aktivnější, především díky výbornému pohybu a nátlakové hře. Udeřit ale mohl na druhé straně Moravec, který se proháčkoval zpoza branky až před Lašáka, nedal. Šance na vyrovnácí se Plzni naskytla v závěru druhé části při vyloučení Rolínka, jenže stal se pravý opak. Nečekaně vyrobil fatální hrubici kapitán Pavel Trnka, zkušený Miroslav Hlinka se dostal do úniku a zasadil Plzni k.o. - 4:2.

Do třetí části Plzeňáci vstoupili aktivně, Lašák musel řešit nahození Trnky i velkou šanci Padělka, kterou zneškodnil na poslední chvíli levým betonem. Po pár minutách Pardubice krok srovnaly a po další chybné rozehrávce se radovaly. Puk z hole Nedomy našel ve středním pásmu pouze rozjetého Sýkoru, který mezi dvěma protihráči proskočil a puk pověsil do levého horního rohu - 5:2. Hra po inkasované brance poněkud upadla, což však již nevadilo nadšeným divákům. Hokejově pasáž nabídla mnoho nepovedených přechodů do útoku a zakázaných uvolnění. Jež si připsal úspěšný zákrok po velké šanci Razingara, který obral o puk rozehrávajícího Trnku. V 52. minutě byl v šanci Zelenka, ostře na Lašáka pálil Adamský. Obrovskou šanci neproměnili v 56. minutě po skvělé akci nejlepšího muže zápasu na plzeňské straně Dušana Andrašovského před brankou operující Moravec se Zelenkou. Upravit skóre mohl Milan Nedoma, kterému puk před odkrytou klec parádně naservíroval Michal Straka, ale zkušenému bekovi puk v rozhodující chvíli sjel z hole. Skóre útočného zápasu se tak již do závěrečné sirény nezměnilo.

Ohlasy trenérů

Petr Hemský (Pardubice): "Bylo to důležité utkání jak pro nás, tak pro Plzeň a jsem rád, že jsme to zvládli. Pro diváky to bylo atraktivní utkání, hrálo se nahoru, dolů, moc se tedy nebránilo a dvě třetiny to bylo docela slušný. V poslední třetině jsme už utkání jen kontrolovali a podržel nás Lašák."

Marek Sýkora (Plzeň): "Domácí sehráli úvodní třetinu ve velkém stylu a tam nás jednoznačně přehráli. Doufal jsem, že jim to nasazení nevydrží, výsledek po ní byl pro nás povzbuzující. Podařilo se nám vyrovnat, ale v závěru druhé části jsme soupeři sami připravili branky, zvlášť tu čtvrtou v naší přesilovce. V poslední třetině už domácí mysleli na příští zápas ve Znojmě."