KLA-PLZ 3:2 - Prohra se vztyčenou hlavou

P l z e ň - Po páteční prohře s Kladnem 1:5 na vlastním ledě si Lasselsberger připsal další porážku. Rabat využil nedisciplinovanosti plzeňských hráčů v poslední části hry. Branky Plzně vstřelili Radek Matějovský a Peter Kocák, kteří svými zásahy stáhli dvougólový náskok soupeře z úvodní desetiminutovky. Plzeňské opět trápila koncovka. Výborné výkony předvedli oba brankáři, Zdeněk Orct a Roman Málek.

Rytíři Kladno - HC Škoda Plzeň

3:2
2:1, 0:1, 1:0

Branky a nahrávky: 3. Kalla, 7. Hluchý (Kalla, Zajíc), 53. Hluchý (Gardoň, Špelda) - 14. Matějovský (Paroulek), 34. Kocák (J. Straka, Andrašovský). Rozhodčí: Bolina - Šafařík, Frühauf. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. Diváci: 250.

Rytíři Kladno

Orct - Ševc, Zeman, Procházka L., Špelda, Hořava, Hájek, Evan - Bílek, Havel, Procházka M., Hluchý, Gardoň, Frolík Ma., Horna, Zajíc, Kalla, Besser, Tlustý.

HC Škoda Plzeň

Málek - Trojovský, Trnka, Nedoma, Neckář, Jindřich, Šrek - Adamský, Josef Straka, Andrašovský - Paroulek, Michal Straka, Matějovský - Padělek, Kracík, Vorel - Důras, Kocák, Havelka.

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

Moment, který rozhodl o celém zápase, předcházel i první kladenské brance. Ve 3. minutě sudí Bolina poslal Plzeň poprvé do čtyřech a první přesilovou hru domácí díky pohotové dorážce Kally využili - 1:0. Vzápětí nevyužili svoji přesilovku Plzeňáci a naopak podruhé inkasovali. Před Málkem zůstal v 7. minutě nekrytý Hluchý a střelou pod vyrážečku procedil puk do branky - 2:0. Budíček již zazněl hostům velmi silným tónem a Orct se měl na pozoru. Nejprve jej v přesilové hře v 9. minutě bekhendem vyzkoušel osamocený Kracík. Plzeň i po vypršení přesilové výhody zůstávala více při puku a jedna z akcí skončila kontaktní brankou. Velmi aktivní Matějovský rozehrál ve 14. minutě akci přes Paroulka, který mu puk vrátil před kladenskou svatyni a důrazný Matějovský nadvakrát propasíroval puk do sítě podél ležícího Orcta - 2:1. Kontrovat mohl Martin Procházka, který jel sám na Málka, ale ani nadvakrát neuspěl. V 17. minutě jednu ze svých parád ukázal Jaroslav Kracík, který se krásným slalomem prodral před Orcta, Vorel dorážel do prázdné, ale Orct bravurně zasáhl tygřím skokem. Málek se v těchto minutách nudil, z možného rozjímání jej probralo až v 19. minutě nahození Hájka. Na obou stranách to v poslední minutě hodně hořelo. Nejdříve Orct nejistě zasáhl před dojíždějícím Andrašovským a puk mu proklouzl, plzeňský forvard se však s odraženým toušem dostal za brankovou čáru. Hrubou minelu při rozehrávce vyrobil na druhé straně Neckář a Málek hasil všemi dostupnými přístroji. Kladeňáci však šli po této situaci do přesilové hry.

Ve své další přesilovce domácí neuspěli, mnohem nebezpečnější byla až akce při plném počtu hráčů, na jejíž konci byla střela Horny, kterému se v přípravě daří. Nadějně se rozvíjející akce na druhé straně před Orctem skončila tak šikovným vypíchnutím puku při souhře Paroulek-Matějovský, že Martin Frolík mohl uhánět na Málka. Na poslední chvíli zasáhl dalším vypíchnutím puku Pavel Trnka. Sudí Bolina ve 24. minutě přísně vyloučil jednoho z domácích hráčů, ale jediným pozitivem přesilové hry byl překvapivý pokus Josefa Straka z brankové čáry, který Orct po chvilkových peripetiích zkrotil. Přísné vyloučení na straně Kladna nakonec sudí vykompenzoval přísným vyloučením Trnky. Kladenská přesila ale skončila komicky. Michal Straka po buly ztratil hůl, domácí sestavili zámek a přenesli hru na druhou stranu obranného pásma, což však plzeňský centr nemohl využít ke zvednutí své hole, neboť mu jí odpálil domácí forvard Havel. Zraku sudího neunikl a odjel k trestoměřičům. Od 30. minuty pozornost poutaly opět především hokejové kousky. Plzeň měla v prostřední části o něco navrch a její aktivitu podpořil faulem Zajíc ve 33. minutě. Plzeň zatopila kolem Orcta, ale na gól potřebovala sérii několika šancí. Ujala se až střela Petera Kocáka po křížné přihrávce Josefa Straky - 2:2. Dobrý dojem z prostřední části mohl hostům pokazit Horna, který dvakrát střílel na Málka ve 39. minutě. Plzeňský gólman se rozchytal k očekávanému výkonu. Z akce ale vzešel trest pro Radka Matějovského, při oslabení ovšem zahrozila osvědčená dvojka Josef Straka-Andrašovský, druhý jmenovaný však na dlouhou přihrávku svého centra dosáhl sám před Orctem pouze špičkou hole.

Neurovnaný hokej nabídl úvod třetí části, první větší vzruch obstarali hosté průnikem Jindřicha, ovšem neplodným. Kladeňáci následně vytvořili před Málkem závar, z něhož však nevylétla na Málka jediná střela. Ve 45. minutě se na trestnou lavici poroučel za faul loktem Matějovský. Kolem Málka prosvištěla v oslabení tvrdá rána Zemana, to však bylo vše. Při hře v plném počtu se hokejisté Lasselsbergeru tlačili do útoku, ale museli se nakonec opět bránit. Vyloučen byl Jindřich a sotva se vrátil na led, šel ven v 52. minutě podruhé v krátké chvíli Matějovský. Explzeňský Jaroslav Špelda nahodil od modré, puk se po několika odrazech před brankou nasměroval přesně mezi betony Romana Málka a domácí vedli - 3:2. Za šťastného střelce byl označen Hluchý. Opaření hosté nepohlídali vzápětí Havla, který vypálil z levého křídla a puk se následně odrazil k volné dvojici Kladeňáků, ani jeden však rozdováděný puk nezkrotil. Plzeň se oklepala, ale zahuštěné střední pásmo bylo obtížně průchodné. Největší šanci na vyrovnání neproměnil Důras, který dorážel bekendem do odkryté branky, ale Orctův beton byl rychlejší. Hra vabank přinesla i šance Kladna, ale Málek zlikvidoval i tu nejvážnější v podání domácího Havla. Plzeň přes několik závarů již skórovat nedokázala.