Tomajko plzeňským prokletím

P r a h a – Ve 29. kole extraligy se na střídačce Sparty objevila nová tvář – Alois Hadamczik. Na úvod jeho působení jej čekala Plzeň, celek, který okupuje o 5 míst nižší pozici. Utkání příliš krásy nenabídlo, čtyři tisícovky diváků v pražské T-Mobile Aréně sledovaly urputný boj o střední pásmo. Štastnější odcházeli nakonec domácí hokejisté.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

2:1
0:1, 1:0, 1:0

Branky: 38. F. Ptáček (P. Martinec, Bříza), 53. Tomajko (Kratěna, Leška) - 18. Dobroň (J. Straka, Andrašovský). Rozhodčí: Homola - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 4188.

HC Sparta Praha

Bříza - F. Ptáček, Šrek, Nedvěd, Srdínko, Richter, Jiruš - Zelenka, P. Martinec, Žemlička - Kratěna, Kubinčák, Tomajko - Tomík, Leška, Havelka - Špaňhel.

HC Škoda Plzeň

Šmíd - Kubeš, Řezníček, Dobroň, M. Výborný, M. Divíšek, I. Vlček - Ujčík, Hurtaj, Matějovský - M. Dvořák, J.Štefanka, Andrašovský - Koreis, Švík, Adamský - Topol, J. Straka, Volák.

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

Záměr Plzně byl jasný, důsledně bránit střední pásmo a nepouštět domácí do prostoru před brankou. Sparťané přesto keramiky v úvodu zápasu zatlačili, ale jediným výsledkem byl rozchytaný Zdeněk Šmíd, který podal v zápase výborný výkon. Keramici přežili nájezdy domácích bez úhony a začali se sami osmělovat. Klíčový moment přišel dvě minuty před koncem první části. V přesilové hře si na útočné modré šikovně počkal Michal Dobroň a bombou puk zasadil do sparťanské svatyně. Ani přes velkou šanci domácích tři sekundy před koncem úvodní části se stav nezměnil. Poměr střel 19 - 6 ale svědčil o viditelné převaze domácích hokejistů.

Prostřední část hry začala velkou snahou Sparty o vyrovnání. Zdeněk Šmíd se blýskl proti šancím Tomíka, Kratěnova rána z ideální pozice v mezikruží donutila plzeňského brankáře jen k ohlédnutí se za pukem, který naštěstí pro Plzeň jen rozezvučel plexisklo. Puky kolem plzeňské svatyně nebezpečně létaly, sparťanům ale začal pomalu docházet dech a marný souboj s plzeňskou defenzívou začali diváci v T-Mobile Aréně odměňovat pískotem. Plzeňáci v polovině utkání začali přebírat iniciativu a vyvíjet na domácí konečně souvislejší tlak, v čemž ekcelovala první formace. Poslat Spartu možná definitivně do kolen mohl v přesilovce Ujčík, ale Bříza fantasticky rychlým rozklekem držel naděje Sparty. Přicházely i další šance Plzně, ale udeřilo na konci této třetiny opačné straně. Lze říci náhodně odražený puk ve středním pásmu se dostal k obránci Ptáčkovi, který situaci tři na jednoho vyřešil střelou mezi Šmídovy betony.

Vyrovnání jasně určilo, o co půjde v závěrečné třetině. Oboustranně opatrná hra šance nepřinášela, také v přesilovkách byla evidentní snaha obránců, hrát na útočné modré spíše na jistotu a neriskovat. Ani při této herní situaci se tedy šance nerodily. Keramici po hříchu spíše vyčkávali, co provedou domácí hokejisté. Stačila jedna povedená akce. Kratěna sebral puk ve středním pásmu a společně s Tomajkem mířili na osamoceného obránce Dobroně. Sparťanský štírek namazal Tomajkovi na pravý kruh a bylo rozhodnuto. Zdeněk Šmíd se nestačil přesunout a přestože si betonem na puk "sáhl", ten skončil v síti. Logickým následkem byla zvýšená aktivita keramiků směrem k Břízovi, který musel být v neustálém pozoru. Bohužel pro keramiky ani přesilovka, ani hra 6 na 5 vyrovnání neznamenaly, přestože sparťanský gólman několikrát jen sledoval dráhu letu puku.

Zápasu jasně dominovaly obrany a oba brankáři. Jak Zdeněk Šmíd, tak Petr Bříza podaly skvělé výkony. Domácí měli více ze hry, větší počet šancí, na straně keramiků byla patrná obrovská houževnatost a bojovnost. Dobrým výkonem se ve svém bývalém působišti předvedl také Michal Dobroň, z týmu obhájce mistrovského titulu vynikal na ledě především Ondřej Kratěna.

BRANKOVÉ SITUACE
ČasStřelec1. asistent2. asistentPozitivní účastNegativní účast
17:44 Michal Dobroň Josef Straka Dušan Andrašovský Dobroň, J. Straka, Andrašovský, Výborný, Dvořák Richter, Jiruš, Leška, Havelka
37:25František PtáčekRichard ŽemličkaPetr Bříza Ptáček, Zelenka, Šrek, Martinec, Žemlička Divíšek, Vlček, Topol, J. Straka, Volák
52:04Jan TomajkoOndřej KratěnaPetr Leška Nedvěd, Srdínko, Kratěna, Tomajko, Leška Divíšek, Dvořák, Řezníček, Štefanka, Andrašovský

Střely Sparty na branku Střely Plzně
na branku
Petr Havelka
Valdemar Jiruš
Ondřej Kratěna
Vojtěch Kubinčák
Petr Leška
Patrik Martinec
Jaroslav Nedvěd
František Ptáček
Martin Richter
Jan Srdínko
Martin Špaňhel
Pavel Šrek
Jan Tomajko
Róbert Tomík
Jiří Zelenka
Richard Žemlička
1
1
2
1
2
1
4
3
1
1
1
1
2
3
1
4
Martin Adamský
Dušan Andrašovský
Michal Divíšek
Michal Dobroň
Michal Dvořák
Ľubomír Hurtaj
Jakub Koreis
Ondřej Kubeš
Radek Matějovský
Josef Řezníček
Josef Straka
Juraj Štefanka
Jan Švík
Miloslav Topol
Viktor Ujčík
Ivan Vlček
Milan Volák
Martin Výborný
2
2
0
2
1
3
2
1
1
1
1
3
1
2
1
0
1
1
Střely celkem30Střely celkem25
STATISTIKA BULY
Sparta Praha Keramika Plzeň
Patrik Martinec
Petr Leška
Martin Špaňhel
Petr Havelka
V. Kubinčák
Jiří Zelenka
Jan Tomajko
Rich. Žemlička
13/18
8/18
2/6
2/2
2/6
0/1
1/3
1/3
Ĺubomír Hurtaj
Jan Švík
Radek Matějovský
Josef Straka
Juraj Štefanka
Jakub Koreis
6/12
4/7
1/4
9/16
8/17
0/1
Celkem buly51 %Celkem buly49 %
NEJLEPŠÍ HRÁČI
Sparta Praha Keramika Plzeň
ONDŘEJ KRATĚNAMICHAL DOBROŇ
Patrik MartinecZdeněk Šmíd
Petr BřízaViktor Ujčík

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik, Sparta Praha: "Jsme spokojení, jak s výsledkem, tak s přístupem hráčů. Máme teď úzký kádr a cenním si výhry i odhodlání hráčů, celé utkání odmakat."

Karel Trachta, Keramika Plzeň: "Z pohledu Plzně to byl dobrý zápas. Sparta byla šťastnější, chtěli jsme rozhodně alespoň bod."