Patrik Polívka #33

Patrik Polívka #33: Škoda jen, že jsme to nedotáhli do finále

Plzeň - Gólman indiánů Patrik Polívka bude na západě Čech působit minimálně i další sezónu, s klubem se dohodl na prodloužení spolupráce.

Patriku, jak se otáčíte za minulou sezónou?
Určitě jí hodnotím kladně. Nikdo od nás takové umístění nečekal a o to je ten výsledek hezčí. Škoda jen, že jsme to nedotáhli do finále.

Objevil jste i v duelech play-off, je to velký rozdíl oproti zápasům základní části?
Já rozdíl ve vyřazovacích bojích vnímám jen v počtu diváků v hledišti. Samozřejmě, že každá výhra v play-off je o něco sladší než v základní části, ale pořád se hraje minimálně šedesát minut s černou gumou na dvě brány (úsměv).

V průběhu sezóny jste také naskočil do první i druhé ligy, jsou to i pro gólmana velké rozdíly?
Určitě je rozdíl mezi ligami obrovský, ale každý to vnímá jinak. Já za sebe musím říct, že je strašně těžký pro gólmana přechod z extraligy do jakékoliv jiné ligy, protože z tréninku jste zvyklý, jak hráči řeší určité situace a na rychlost hry. V první i druhé lize jsou ty situace a reakce hráčů úplně jiné, takže nikdy brankář nemůže s ničím počítat dopředu.

Brzy vás čeká dřina na suchu, jak vy jako gólman jí snášíte?
Letní příprava není asi pro nikoho vyloženě příjemná (úsměv). Ale řekl bych, že každým rokem to snáším lépe.

Čekají vás i duely Ligy mistrů, konkrétně slovenský a norský tým, jak se na tyto zápasy těšíte?
Rozhodně to bude zajímavé mezievropské srovnání. Abych se přiznal, nesleduji ani jednu z těchto lig, takže se o to více těším a bude pro mě překvapením, jaké to zápasy vlastně budou.

Soutěž ještě nemá takové jméno jako například fotbalová, ale myslíte, že na to může jednou dojít?
Myslím, že se ani nikdy tato liga nebude moci srovnávat s fotbalovou, protože ve fotbale jsou úplně jiné peníze a přeci jenom fotbalová Liga mistrů má určitou prestiž a tradici, která se bude těžko dohánět. Ale určitě je to skvělý nápad a já jen doufám, že my se probojujeme co nejdál.

Plzeň již odhalila první změny v kádru, můžete již změny nějak okomentovat?
To se těžko komentuje takhle před sezonou. Ale noví kluci určitě do týmu zapadnou a když budeme předvádět týmové výkony jako vloni, tak můžeme znovu uspět.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů!