Rozhovor Čerešňák

Nahradit Kubu Jeřábka je velká výzva, říká Peter Čerešňák

Plzeň - Třiadvacetiletý rodák z Trenčína po dvou letech ve Vítkovicích změnil angažmá. Na západě Čech si ho vyhlédli jako náhradu za reprezentačního beka Jakuba Jeřábka, který odešel do KHL. Slovenský obránce si je vědom, že ho nečeká nic jednoduchého.

„Je to výborný obránce, i teďko na mistrovství podává skvělé výkony. Určitě to nebude nic lehkého,“ řekl Čerešňák po prvním tréninku, který měli indiáni v pondělí. „Byl hodně náročný, ani jsem to nečekal až takové. Ale je to dobře, radši si to odmakám na začátku a naberu nějakou svalovou hmotu,“ dodal.

Proč se rozhodl pro podpis dvouleté smlouvy právě na západě Čech? „Pamatuji si, když jsme tu hráli s Vítkovicemi, tak nám Plzeň dala devítku. Tak tehdy,“ řekl s humorem. „Je tu mladý tým, navíc hráli dobře, to mě zaujalo. Ve Vítkovicích jsme se trochu trápili, rozhodl jsem se tedy pro změnu. Snad to bude dobrý krok,“ doplnil vážně Peter Čerešňák.

Odchovanec Dukly Trenčín přiznal, že se před podpisem v Plzni bavil se slovenskými kamarády z Plzně. „Nějaké informace jsme si vyměnili. Znám se například s Mirem Preisingerem a Braňou Kubkou,“ prozradil obránce, jemuž nechybělo mnoho k účasti na letošním mistrovství světa. „Ne každý rok se to podaří. Uvidíme příští rok, třeba to vyjde,“ řekl odhodlaně.

Peter Čerešňák v Plzni zatím bydlí na hotelu, každopádně má v plánu si najít nějaký byt. „Už jsem se do toho pustil, ale budu v tom muset zabrat, zatím mi to moc nevycházelo,“ říká.

A jak vnímal indiány jako soupeře? „Hlavně si vybavuji ten zápas s tou devítkou. Výborně bruslili, napadali a velmi dobře se tlačili do brány. Navíc jim to tam napadalo. Snad to tak půjde i letos,“ usmívá se zadák, který má na svém kontě 93 startů v extralize (pouze základní část).

S týmem by Čerešňák měl absolvovat celou přípravu, tedy včetně náročných soustředění na Šumavě. „Už jsem o tom slyšel, že to není nic lehkého. Minulý rok s Vítkovicemi jsme ale byli v Tatrách, tam se také jezdilo na kole a nějak jsme to přežili. Budu to muset znovu zvládnout,“ ví nová posila Škodovky.

Zajímavost: Peter Čerešňák ve zmíněném utkání, které Plzeň vyhrála 9:3, skóroval.

Byla to jedna z jeho dvou branek v sezoně. V měsíci únoru měl vůbec vynikající formu, kromě této branky vstřelil ještě jednu a přidal šest asistencí. Díky tomu si vysloužil nominaci do ankety Talent měsíce, v níž bojoval s plzeňským Dominikem Kubalíkem a Davidem Kämpfem z Chomutova. Nakonec se z výhry radoval mladý útočník Pirátů.