Preview SVG

Ligo mistrů, vítej! Indiáni míří do Norska!

Plzeň – Historicky první zápas indiánů v Lize mistrů je tady! Premiéru si západočeský celek odbude ve Stavangeru.

STAVANGER OILERS
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

DNB Arena, Stavanger
20.srpna 2016
Hokejová Liga mistrů


Západočeši se za posledních deset let s norským týmem neutkali, bude to tedy pro ně premiéra. Severské týmy ovšem na indiány narazily v rámci European Trophy a modrobílí si nevedli vůbec špatně. Před třemi lety finský celek Kärpät na jeho ledě porazili 3:1, o den později padli na půdě švédské Luley 1:0. O sezónu dříve si z Plzně Oulun odvezl bod a Lulea opět všechny. V přípravě na sezónu 2011/12 si s Kärpätem opět modrobílí rozdělili body v poměru dva k jednomu, Lulea tentokráte na Západočechy vyzrála až v nájezdech. Ti se nově navíc potkali ještě s Kalpou, kterou na jejím ledě skolili díky hattricku Tomáše Vlasáka 4:0 a dalším finským celkem - Tapparou, kterou porazili stejným výsledkem před vlastními fanoušky. Jaká zápletka se nám rýsuje nyní?

Pod pokličkou Stavangeru

Město Stavanger je čtvrtým největším v Norsku a leží na jihozápadě. Cesta autem z Plzně přes Německo a Dánsko vyjde na zhruba devatenáct hodin a urazíte při ní bezmála 1500 kilometrů. Je významným přístavním městem, který co do počtu obyvatel je srovnatelný s Plzní a o rok založení je tak trochu podobný - 1128 a 1295. Na velkém významu oblast nabyla ve druhé polovině minulého století, kdy byla v Severním moři nalezena ropa a Stavanger se stal centrem ropného průmyslu. Proto také název hokejového klubu Oilers.

Ten byl založen 10. listopadu 2000 skupinkou finských businessmanů, v jejichž čele stál tehdy padesátiletý Hartti Kristola. První oficiální zápas sehrál Stavanger na podzim roku 2001. Klub začal na amatérské úrovni, kde se mu dařilo nadmíru dobře. V sezoně 2001/2002 dokonce ani jednou neprohrál a nastřílel neskutečných 304 branek, přičemž třeba takový finský forvard Jari Kesti se podílel na 226 z nich. A to během pouhých 21 zápasů!

Z třetí nejvyšší soutěže se tak velice rychle dostali Olejáři do soutěže nejvyšší. V sezoně 2003/2004 se jako nováček postarali o velké překvapení – skončili totiž na třetím místě. Tehdy o sobě dali poprvé vědět, že se s nimi musí počítat. Co ale přišlo později, to také málokdo čekal.

Prvního titulu se ve Stavangeru dočkali v roce 2010. Do finále se dostali přes Manglerud (série 4:1) a Storhamar (4:1). V souboji o zlato nakonec zdolali vítěze základní části Vålerengu 4:2 na zápasy a mohli oslavit historicky první titul, ačkoliv v profesionální soutěži nehráli ani deset let.

O rok později se jim ale obhájit nepodařilo. Ve finále totiž proti Olejářům uspěla norská Sparta, neboli Válečníci ze Sarpsborgu. Ve Stavangeru si to ale vynahradili víc než dost. Další mistrovské tituly totiž získali v letech 2012, 2013, 2014, 2015 a 2016, tedy v pěti posledních sezonách.

Klub sídlí v moderní DNB Areně, která byla otevřena teprve 1. října 2012. Celkem se do ní vejde při hokejových zápasech 4250 diváků, během konání koncertů dokonce 5500. Nechybí samozřejmě ani restaurace a VIP boxy. Hřiště je úzké po vzoru severoamerické NHL.

Zatímco indiáni jsou v Lize mistrů nováčkem, Stavanger se účastnil již dvakrát, letos tomu tedy bude potřetí. V sezoně 2014/2015 se ve skupinové fázi utkal se švýcarským Bernem, finskou Tapparou a také Oceláři z Třince. Nakonec ve skupině E obsadil druhé místo se ziskem 11 bodů, na postup do play-off to ale nestačilo. Oilers mimo jiné také porazili Třinec na jeho ledě 5:4.

O rok později, tedy vloni, se norský šampion znovu potkal ve skupině s Třincem. Třetím týmem do party byla finská KalPa Kuopio, která nakonec jako jediná nepostoupila.Stavanger skupinu L vyhrál se ziskem sedmi bodů, Třinec, který jich získal šest, byl druhý. V play-off ovšem Oilers rychle skončili, v prvním vyřazovacím kole nestačili na německý Eisbären Berlín, kterému podlehli po dvojzápase 0:3 a 3:3.

Domácí duely indiánů v Lize mistrů:

  • 3.9.2016 | 17:00 | HC Škoda Plzeň – HK Nitra (CHL)
  • 8.9.2016 | 18:00 | HC Škoda Plzeň – Stavanger Oilers (CHL)
  • VSTUPENKY ZDE!

Výsledky posledních zápasů:

Stavanger Oilers 2
HK Nitra 1
(2:1, 0:0, 0:0)





Branky a nahrávky: 6. Falk-Larssen (Kunes), 16. Forsberg (Kissel, Dahl-Andersen) – 6. Blackwater (Versteeg, Slovák).
Stavanger Oilers: Holm (Smith) – Kunes, Solberg (A), Svem (A), Humphries, Rokseth, Macaulay, Mostue, Bjørnevoll – Kristiansen, Soares, Salsten – Søberg, Forsberg (C), Hoff – Kissel, van Guilder, Dahl-Andersen – Lorentzen, Falk-Larssen, Medhus.


SHC Klatovy 4
HC Škoda Plzeň 9
(1:2, 1:2, 2:5)






Branky a nahrávky: 3. Tulačka (Holý, Krliš), 33. Uhlík (Michel), 55. Jakubec (Němec, Vlček), 56. Kodýtek (Váchal) – 5. Kubalík (Indrák, Kracík), 9. Čerešňák (Pulpán), 28. Preisinger (Pulpán, Moravčík), 29. Krystl (Indrák), 47. Pulpán (Kubalík, Kracík), 49. Svoboda, 52. Pulpán (Čerešňák, Kracík), 55. Suchý (Lev), 57. Svoboda (Moravčík).
HC Škoda Plzeň: Polívka (Machovský) – Pulpán, Čerešňák, Sklenička, Moravčík, Krystl, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Svoboda, Preisinger, Yellow Horn – Lev, Koreis, Suchý – Johnson, Kokoška, Rubner.