Osmistovka přinesla Vlčkovi nejen výhru, ale i sud piva

P l z e ň - Dlouhých osm zápasů museli čekat keramici na slastný pocit z vítězství. V utkání proti Českým Budějovicím se ho dočkali a pořádně si jej společně s diváky vychutnali. Velkým dílem k výhře přispěl i novic v plzeňském dresu – Zdeněk Šmíd.

Před novináře v tiskovém středisku po skončení usedli trenéři mužstev, aby zhodnotili utkání. „Do utkání jsme vstoupili velice špatně. Před zápasem jsme upozorňovali hráče, že přesilová hra Plzně je velice dobrá. Pokud bychom neudělali zbytečné fauly, které nás stály nejen první třetinu, ale v podstatě celé utkání, mohlo vše dopadnout jinak,“ řekl Jaroslav Liška. Před utkáním potkala hostující trenéry komplikace a museli míchat sestavou. „Luboš Rob odstoupil z rozbruslení, nemohl hrát a tak jsme řešili narychlo změny v sestavě. Tím se nám rozpadl záměr hrát na čtyři formace.“ Přesto v závěru Budějovice se hrou na čtyři úroky přišly. „Střídalo se nám tam levé křídlo, takže ideální to rozhodně nebylo.“ Příčina porážky by se podle trenéra Lišky dala hledat ve špatné hře v obranné činnosti. „Tam jsme nadělali velké množství chyb, bylo jenom otázkou vstřelení gólů. Láďa Hudáček nás však podržel a díky němu je skóre takové, jaké je.“ Liška zároveň nešetřil slovy chvály na adresu Plzně. „Věděli jsme, že domácí nastoupí s novým brankářem, který bude chytat první utkání. Nutno říci, že mu mužstvo Plzně strašně pomohlo, hrálo obětavě a hlavně perfektně v obraně. My jsme si prakticky nedokázali vytvořit šance, kterými bychom Šmída prověřili.

Milan Razým byl zástupcem domácího týmu na tiskovce. Přestože na něm byla vidět únava, na venek působil spokojeně. Není divu, vždyť chmurná série Keramiky byla zažehnána a pozice trenérského tria na plzeňské lavičce už se tolik neviklá. „Mohl bych říci pouze dvě slova. Konečně vítězství. Myslím, že na utkání jsme se připravovali poctivě. Už ve Varech jsme podali lepší výkon, ale až dnes jsme se dočkali tříbodového ocenění.“ Stejně tak jako Razýmův kolega i on, kladně hodnotil výkon svých svěřenců. „Zasloužili si už vyhrát. Podali výborný výkon, bojovali, dřelo celé mužstvo. Všechny formace podali skvělý výkon a prakticky nebyl rozdíl mezi první a čtvrtou pětkou.“ Na stranu soupeře asistent trenéra řekl, že jej od vyšší porážky zachránil Hudáčkův vynikající výkon. „Podle mě byl Láďa Hudáček nejlepším hráčem Budějovic v dnešním utkání.“ A jak hodnotil Razým výkon novice v brance Keramiky? „Samozřejmě že jsem spokojen, podal výborný výkon a ani za jednu branku co obdržel nemohl. První byla tečovaná při oslabení a druhá prakticky třetí dorážka, když předtím zlikvidoval předcházející dvě.“ Zdá se, že trenéři mají vyřešené složení první formace. Ve Varech, ale i dnes dvakrát skórovala. „Ano, navíc s Matějovským jsme již počítali pro zápas ve Varech, ale nebyl docela fit. Viktora chceme využít dopředu, Vašek Eiselt je šikovný a právě Matějovský by měl za tyto dva hráče plnit takzvaně černou práci. A jak jste rozhodně sami viděli, Matějovský byl dnes jedním z nejlepších hráčů na ledě.“ Razým zodpovídal i na dotaz ohledně situace Václava Krále. „Není zrovna růžová. Dostal své příležitosti, ale na rozdíl od zápasů doma, venku byl v podstatě neviditelný. Vedení se tedy s největší pravděpodobností bude snažit sehnat pro něj hostování. Očekávali jsme od něj, že bude koncovým hráčem, že bude dávat branky. To se mu prozatím nedařilo. V osmnácti zápasech dal jen dvě.“

Václav Eiselt byl původně označen za autora druhé branky Keramiky. „To ale dával Radek Matějovský, ta branka je jeho,“ přiznal po skončení utkání. „Myslím, že náš záměr nám dnes vyšel. Chtěli jsme do utkání vlítnout od samého začátku a dát nějakou rychlou branku. To si myslím nám vyšlo, dvě branky přišly poměrně brzo a následovaly další šance. První třetina mohla klidně skončit čtyři nebo pět jedna a asi by se nikdo nedivil.“ Druhá třetina již ale tolik úspěšná nebyla. Budějovice začaly daleko více kousat. „Vybrali jsme si tu svoji "párminutovku". Do třetí třetiny jsme ale nastoupili s tím, že zápas nepustíme a dotáhneme do konce, což se nám podařilo. Rozhodně k výhře přispěl výkonem Zdeněk Šmíd.“ První dvě branky vstřelila první formace a obě při přesilových hrách. „Řekli jsme si že nebudeme nic vymýšlet, že to zkusíme hrát na beky, tak aby před brankou byl hráč, který bude tečovat. Záměr se vydařil.“

Na svoji premiéru v plzeňském dresu bude rozhodně v dobrém vzpomínat Zdeněk Šmíd. Vždyť dovedl mužstvo k výhře. „Rozhodně jsem moc rád, že to takhle dopadlo. Jako kluk jsem si vždy přál nastoupit v Plzni, dnes se mi můj dávný sen splnil. Chtěl bych poděkovat jak klukům, tak i divákům, všichni se mi snažili mi to usnadnit.“ Provázela Šmída nervozita v posledních hodinách před zápasem? Byla předpremiérová noc dlouhá? „Spalo se mi docela dobře, i když samozřejmě jsem měl zápasu plnou hlavu. Ale nebylo to zase až tak strašné.“ A jaká bude popremiérová noc? „To bude asi horší. Po utkání je tělo rozhicované, ale nevadí mohu se dospat zítra odpoledne.“ Nejen obrana, ale všichni hráči Keramiky pracovali při obranné činnosti natolik výborně, že první vážný zásah měl Šmíd až po více jak pěti minutách. „Pro brankáře to není moc příjemné, potřebuje si sáhnout na puk, aby se uklidnil. Já měl vážnější zákrok až někdy v průběhu sedmé minuty.“ Diváci dokázali během utkání mladého gólmana podpořit, předvést mu jejich důvěru. „Strašně moc jsem se do Plzně těšil i kvůli divákům, ti jsou fakt v Plzni nejlepší v republice. Jsem moc rád že se povedlo vyhrát a je paráda potom vyjet na led a společně slavit.

Jubilantem utkání byl Ivan Vlček. Při nástupu mužstev nejprve převzal z rukou zástupců vedení klubu dárkový koš, dres s magickým číslem 800, aby mu poté doslova vyvalili dar i jeho spoluhráči, tím darem byl sud piva. „Vůbec jsem netušil co kluci připravili, opravdu jsem byl překvapen,“ přiznal oslavenec. „Myslím, že až bude vhodná chvíle společně si s ním poradíme.“ A jak hodnotil zkušený bek utkání? „Je moc dobře, že jsme ukončili neslavnou sérii. Doufám, že začneme předvádět naši hru, která nás dovede někam do středu tabulky. To je náš první cíl, potom si můžeme dávat ty další. Je dobře, že jsme hráli na čtyři útoky a musím říci, že právě dnes hráli kluci ve čtvrté formaci velmi dobře, líbili se mi.“ Jako nejdůležitější a tedy zlomový moment vidí Vlček čtvrtou branku. „Ta byla podle mého nejdůležitější, uklidnila nás.“ A jak vnímal Vlček skandování diváků „tisíc, tisíc“? „Snadno se to řekne, ale hůře se to plní. Nechtěl bych to dále komentovat.