Preview Lugano

Indiáni míří k dalšímu duelu v CHL, soupeřem je Lugano!

Plzeň - Do Švýcarska povedou další kroky Škodovky v play-off prestižní Ligy mistrů, v úterý od 19:45 se Západočeši představí na ledě týmu HC Lugano! Pojďme si toho soupeře představit trochu blíž.

Monte Carlo Švýcarska

Malebné město Lugano se nachází v jihovýchodní části Švýcarska, konkrétně pak v kantonu Ticino. Díky blízkosti k italským hranicím je ve městě velice cítit kultura tohoto souseda. Celá oblast Lugana i s metropolitním okolím má přibližně 145 000 obyvatel, čímž se řadí na deváté místo největších měst ve Švýcarsku. Dominantou území je nádherné a rozlehlé Luganské jezero, na jehož nábřeží můžete bez problému nalézt třeba i palmy, v okolí se nachází rovněž i Luganské Alpy. Díky atraktivnosti města, přilehlým přírodním skvostům a velmi dobrému počasí během letních měsíců se Luganu přezdívá „Monte Carlo Švýcarska“. Nejideálnější cesta automobilem z Plzně trvá přibližně osm hodin, najedete pak bezmála 700 kilometrů.

HC Lugano

Tento klub byl založen 11. února 1941 a ctí černé, bílé, žluté a i šedé barvy. V roce 1982 vyhrál místní tým druhou nejvyšší švýcarskou soutěž, poté už se nepřetržitě objevuje pouze v nejvyšší švýcarské hokejové soutěži. Tuto ligu dokázalo Lugano ovládnout hned sedmkrát – třikrát v osmdesátých a dvakrát v devadesátých letech, další úspěch přišel v roce 2003 a poslední zlaté medaile si na krk luganští hokejisté mohli pověsit v roce 2006. Dalším úspěchem, jenž rozhodně stojí za zmínku, je vítězství na tradičním Spengler Cupu, který velmi dobře znají i čeští fanoušci. Tento vánoční turnaj s neuvěřitelnou atmosférou dokázalo Lugano vyhrát v letech 1991 a 2015.

Pista La Resega

To je název domovského stadionu, kde celek HC Lugano sídlí. Tento stánek byl postaven v roce 1957, před jednadvaceti lety pak opraven do nynější podoby. Aréna pojme celkem 7 800 fanoušků a její kolmé tribuny zaručují tu správnou atmosféru!

Skupina C v Lize mistrů

HC Lugano získalo ve čtyřech duelech skupiny C celkem osm bodů, oponenty pro švýcarský celek byl německý tým Adler Mannheim a finské mužstvo Tappara Tampere. Lugano dokázalo třikrát zvítězit, když Mannheim porazilo v základní hrací době a jednou v prodloužení, soupeře ze severu Evropy Tapparu Švýcaři jednou přehráli a připsali si s nimi i jedinou porážku v základní skupině.

Adler Mannheim 2:3 HC Lugano
3. Wolf (Festerling), 5. Bittner (Arendt, Raedeke) – 30. Zackrisson (Buergler, Hofmann), 35. Gardner (Ulmer, Hofmann), 50. Brunner (Mårtensson, Klasen)

HC Lugano 4:3p Adler Mannheim
30. Bertaggia, 36. Brunner (Mårtensson, Sondell), 60. Zackrisson, 63. Klasen (Brunner, Ulmer) – 10. Wolf (Richmond, Kolarik), 40. MacMurchy (Akdag, Sparre), 44. Kink (Reul, M.Goc)

HC Lugano 1:3 Tappara Tampere
6. Bürgler (Klasen, Brunner) – 25. Rantakari (Nurmi), 41. Ilomäki (Nurmi), 48. Haapala (Peltola)

Tappara Tampere 1:3 HC Lugano
9. Kemiläinen (Saravo) – 2. Bertaggia (Gardner), 4. Brunner (Chiesa), 35. Vauclair

Statistiky hráčů v CHL

Nejproduktivnějším hráčem Lugana v Lizem mistrů je po čtyřech odehraných mačích švýcarský útočník, který má zkušenosti i z NHL, kde nastupoval za tým New Jersey Delis, Damien Brunner. Tento šikovný forvard si na své konto připsal pět kanadských bodů za tři přesné zásahy a dvě finální přihrávky. Z beků má nejvíce bodů Rakušen Stefan Ulmer, ten zatím získal dva body za asistence. V brance Lugana zářil talentovaný lotyšský gólman Elvis Merzlikins, který odchytal 182 minut s úspěšností zákroků 94,44 % a průměrem 1,98 gólu na utkání, což jsou skvělá čísla. Záda mu kryl i Daniel Manzato, jenž odchytal jedno utkání s úspěšností zákroků 89,66 % a v zápase inkasoval třikrát.

Představení soupisky

Brankářem číslo jedna v Luganu je právě lotyšský brankář Elvis Merzlikins, účastník mistrovství světa 2016 v Rusku. Jeho start ovšem není jistý, na začátku sezony rižského rodáka totiž potkalo zranění. Dvaatřicetiletý náhradník Daniel Manzato má poté zkušenosti ze zámoří, kde odchytal 33 zápasů v AHL za tým Albany River Rats.

Zraněný je momentálně týmový kapitán Alessandro Chiesa. Švýcarského obránce trápí zranění v dolní polovině těla, proti Plzni tak s velkou pravděpodobností nebude moci nastoupit. Jednou z tradičních opor obrany je Philippe Furrer, účastník pěti světových šampionátů a jedné olympiády. Před sezonou z Zugu přišel švédský produktivní zadák Daniel Sondell, v týmu je také rakouský reprezentant Stefan Ulmer. Další významnou posilou Lugana se stal Kanaďan Ryan Wilson. Rodák z Windsoru s 238 starty v NHL na kontě hrál v minulém ročníku v Kazani. Na soupisce se nachází i obránce s kořeny z Libérie, Clarence Kparghai, jehož ale trápí zranění kolena.

Jednou z největších hvězd luganského celku je již zmíněný kapitán Damien Brunner, jenž v NHL odehrál přes 130 zápasů za Detroit a New Jersey. Pozor je třeba si dát i na zkušeného kanadského útočníka Ryana Gardnera, který ve Švýcarsku působí již několik let a v důsledku toho odehrál za tamní reprezentaci několik zápasů (3x MS a 1x olympiáda). Dalšími oporami je trojice švédských reprezentantů Linus Klasen, Patrik Zackrisson a Tony Mårtensson. Prvně jmenovaný byl v minulé sezoně nejproduktivnějším hráčem Lugana se 49 body ze 49 zápasů, Mårtensson byl třetí s 35 body ze 42 utkání.