Preview Lugano

Odveta Ligy mistrů je tady, indiáni přivítají Lugano!

Plzeň - V úterní podvečer se do Home Monitoring Arény přiřítí švýcarský tým HC Lugano, se kterým se indiáni střetnou v odvetě vyřazovacích bojů CHL! Škodovku nečeká nic lehkého, v prvním střetnutí totiž prohrála 1:4, takže se bude muset hodně rvát, aby toto manko smazala.

HC Lugano

Tento klub byl založen 11. února 1941 a ctí černé, bílé, žluté a i šedé barvy. V roce 1982 vyhrál místní tým druhou nejvyšší švýcarskou soutěž, poté už se nepřetržitě objevuje pouze v nejvyšší švýcarské hokejové soutěži. Tuto ligu dokázalo Lugano ovládnout hned sedmkrát – třikrát v osmdesátých a dvakrát v devadesátých letech, další úspěch přišel v roce 2003 a poslední zlaté medaile si na krk luganští hokejisté mohli pověsit v roce 2006. Dalším úspěchem, jenž rozhodně stojí za zmínku, je vítězství na tradičním Spengler Cupu, který velmi dobře znají i čeští fanoušci. Tento vánoční turnaj s neuvěřitelnou atmosférou dokázalo Lugano vyhrát v letech 1991 a 2015.

Představení soupisky

Brankářem číslo jedna v Luganu je právě lotyšský brankář Elvis Merzlikins, účastník mistrovství světa 2016 v Rusku. Jeho start ovšem není jistý, na začátku sezony rižského rodáka totiž potkalo zranění. Dvaatřicetiletý náhradník Daniel Manzato má poté zkušenosti ze zámoří, kde odchytal 33 zápasů v AHL za tým Albany River Rats.

Zraněný je momentálně týmový kapitán Alessandro Chiesa. Švýcarského obránce trápí zranění v dolní polovině těla, proti Plzni tak s velkou pravděpodobností nebude moci nastoupit. Jednou z tradičních opor obrany je Philippe Furrer, účastník pěti světových šampionátů a jedné olympiády. Před sezonou z Zugu přišel švédský produktivní zadák Daniel Sondell, v týmu je také rakouský reprezentant Stefan Ulmer. Další významnou posilou Lugana se stal Kanaďan Ryan Wilson. Rodák z Windsoru s 238 starty v NHL na kontě hrál v minulém ročníku v Kazani. Na soupisce se nachází i obránce s kořeny z Libérie, Clarence Kparghai, jehož ale trápí zranění kolena.

Jednou z největších hvězd luganského celku je již zmíněný kapitán Damien Brunner, jenž v NHL odehrál přes 130 zápasů za Detroit a New Jersey. Pozor je třeba si dát i na zkušeného kanadského útočníka Ryana Gardnera, který ve Švýcarsku působí již několik let a v důsledku toho odehrál za tamní reprezentaci několik zápasů (3x MS a 1x olympiáda). Dalšími oporami je trojice švédských reprezentantů Linus Klasen, Patrik Zackrisson a Tony Mårtensson. Prvně jmenovaný byl v minulé sezoně nejproduktivnějším hráčem Lugana se 49 body ze 49 zápasů, Mårtensson byl třetí s 35 body ze 42 utkání.

Warm up! #newhomegame #resega #weareready #forzalugano #ufb

Fotka zveřejněná uživatelem Hockey Club Lugano (@hclugano_official),

Statistiky hráčů v CHL

Nejproduktivnějším hráčem Lugana v Lizem mistrů je po pěti odehraných mačích švýcarský útočník Dario Bürgler. Tento šikovný forvard si na své konto připsal šest kanadských bodů za jeden přesný zásah a pět finální přihrávky. Z beků má nejvíce bodů Rakušen Stefan Ulmer, ten zatím získal dva body za asistence. V brance Lugana září talentovaný lotyšský gólman Elvis Merzlikins, který odchytal 243 minut s úspěšností zákroků 94,53 % a průměrem 1,73 gólu na utkání, což jsou skvělá čísla. Záda mu kryl i Daniel Manzato, jenž odchytal jedno utkání s úspěšností zákroků 89,66 % a v zápase inkasoval třikrát.

První utkání v Luganu

Úvodní střetnutí play-off CHL ovládl celkem přesvědčivě švýcarský celek. Po bezbrankové první periodě se zkraje druhé části dvakrát prosadili hokejisté Lugana, načež v pohodě kontrolovali průběh střetnutí. Poté však Škodovka zásluhou Jakuba Lva snížila, na začátku poslední části měla řadu šancí, ale trefovali se opět jen domácí, kteří tak stanovali stav prvního zápasu na 4:1.

HC Lugano 4:1 HC Škoda Plzeň
23. Hofmann (Brunner, Hirschi), 26. Klasen (Mårtensson, Zackrisson), 48. Fazzini (Bürgler, Hofmann), 50. Gardner (Bertaggia) – 36. Lev (Indrák, Slovák)

Ohlasy před odvetou

Steve Hirschi (obránce HC Lugano): „Kousek po kousku se přesvědčujeme s naším systémem. Jsme připravení vyhrávat důležité zápasy a to je základ našeho úspěchu. K zápasu v Plzni – víme, že mají problémy s naší kvalitou, nechceme jim dát šanci na zvrat. Musíme být pevní v obraně, potom budeme mít šance na vstřelení branek, jak tomu bylo v prvním duelu.“

Doug Shedden (trenér HC Lugano): „Náš postoj je takový, že chceme v Plzni vyhrát, nesmíme se dostat do ztráty dvou branek, to by bylo příliš nebezpečné. Viděli jsme záznam jejich posledního utkání, ale nejdůležitější je, abychom se soustředili na naší hru, chceme v odvetě diktovat tempo hry. Aktuálně hrajeme dobře, tak není na místě žádný důvod, proč bychom neměli postoupit do dalšího kola.“

Bek Steve Hirschi a trenér Doug Shedden však ještě neměli tušení, že v odvetě nastoupí proti Luganu i Ryan Hollweg, což bude pro Plzeňské jistě obrovská vzpruha!

Zítra se těšte na Ryana! 👊🤘💙 #navrat #hcskoda #hcplzen #chl @championshockey

Fotka zveřejněná uživatelem HC Škoda Plzeň (@hcplzen),