Ohlasy CHO

Pořád máme co dohánět, ví útočník Tomáš Svoboda

Plzeň - Těžká dřina nakonec přinesla tříbodové ovoce! Plzeň si proti Chomutovu vypracovala během první třetiny dvougólový náskok, který poté s vypětím všech sil uhájila až do závěrečného hvizdu. Piráti sice ve třetí periodě přidali, ale kromě jedné trefy jim toho víc nedovolili. K vítězství indiánům stačilo pouhých deset střel na branku, jednu z nich zamířil přesně do černého i plzeňský střelec Tomáš Svoboda.

Klíčový náskok si Škodovka vypracovala v úvodním dějstvím, kdy dvěma góly odskočila chomutovským Pirátům. Branky střelou bez přípravy jako přes kopírák vstřelili Jakub Lev a Tomáš Svoboda. „Samozřejmě jsem rád, že mi to tam po dlouhé době spadlo. Nebylo moc času o tom přemýšlet. Výborně mi střeleckou pozici připravil Dominik Kubalík, který mě perfektně našel. Snažil jsem se puk napálit z první, což je vždy pro brankáře to nejhorší," popisoval svojí trefu útočník Tomáš Svoboda.

Nejtěžší momenty v zápase přišly pro indiáni s blížícím se koncem zápasu. Severočeši postupně stupňovali svůj tlak a v některých momentech značně mačkali Škodovku. „Záměrem rozhodně nebylo se stáhnout. Vyplynulo to ze hry. Chomutov se snažil příliš nekomplikovat hru a pokoušel se chodit do rychlých brejků. My naopak chtěli bránit střední pásmo, abychom neudělali nějakou chybu," vysvětloval forvard Plzně s třiadvacítkou na zádech.

Plzeňané nakonec dovolili soupeři pouze jednou skórovat a uhájili své těsné vedení. Dobrý výkon znovu předvedla plzeňská obrana včele s brankářem Sochůrkem, jenž se postavil podruhé za sebou od první minuty do svatyně indiánů. Musíme Lukášovi v brance pomáhat a mluvit na něj. Nemá to vůbec jednoduchý, když naskočil náhle do extraligy. Jde mu to ale zatím výborně a pomáhá i nám," chválí svého gólmana mladý obránce indiánů David Kvasnička, jemuž rovněž se zlepšující se formou narostla křídla a začíná naplno prokazovat svůj potenciál. „Nevím, čím to je, ale Vždy začínám horšími výkony. Celý tým se teď celkově zlepšil, každý si toho více dovolí, zvýšilo se nám sebevědomí. U mě je to to samé," říká naděje obranných řad Škodovky.

Západočeši pokračují tedy nadále na vítězné vlně a připsali si na své konto již třetí výhru v řadě. „Pořád máme co dohánět a zlepšovat. Víme ale, že styl hry, který předvádíme, nese ovoce. Je to jen na nás, abychom ho praktikovali i nadále," ví Tomáš Svoboda, který snažil hledat důvody v čem tkví zlepšená hra Plzně. „Zkrátili jsme střídání. Je něco jiného pracovat třicet vteřin na ledě nebo něco přes minutu. Bylo nám to vyčítáno a změnili jsme to. Je to klíč k tomu, aby měl zápas šťávu a každý nechal na ledě všechno," má jasno jeden ze dvou plzeňských střelců v duelu proti Chomutovu.

Nyní ale už Škodovka musí myslet na poslední zápas před reprezentační pauzou, který sehraje na horké půdě nadupané Komety Brno. „Těšíme se, máme jim co vracet. Jsme povzbuzení výkony z minulých zápasů a chceme získat tři body. Nemáme u nich co ztratit," říká odhodlaně Tomáš Svoboda, jenž v moravské hokejové baště ještě nedávno působil. „Je to furt takové zvláštní se tam vracet, není to ještě tak dlouhá doba a vzpomínky na Kometu jsou stále čerstvé," bude mít o motivaci postaráno devětadvacetiletý útočník.