Spasitel jménem Viktor Ujčík

P l z e ň – Zasloužené, ale vydřené vítězství si připsali keramici na svůj účet ve 28. kole extraligy, když přehráli Znojemské Orly, díky dvěma přesným trefám Viktoria Ujčíka a jedné Michala Divíška. Více jak dvě třetiny byli domácí hokejisté lepším týmem, po brance Puchera se však zatáhli a dovolili tak hostům z Moravy utkání zdramatizovat.

Znojemští hokejisté nezačali zrovna v Plzni nejlépe, ač měli hned v úvodní minutě početní výhodu. „Nepovedl se nám začátek utkání,“ přiznal na tiskovce po skončení utkání asistent trenéra Orlů Milan Skrbek. Plzeň hrála dobře dopředu, napadala ve dvou, či třech hráčích v útočném pásmu, soupeři tak darovala minimálně prostoru k rozehrávce. „Po naší vstřelené brance jsme převzali iniciativu, ale nepodařilo se nám utkání dotáhnout do vítězeného konce.“ Již v desáté minutě svítil na ukazateli stav 2:0 ve prospěch domácích, do druhé třetiny sáhli hosté k výměně brankářů. Za Kameše zamířil do branky Altrichter. “Nemyslím si, že by některá z obdržených branek šla na vrub brankáře Kameše, ale necítil se dobře a tak jsme jej vystřídali,“ upřesnil ke zmíněné rošádě brankářů Skrbek.

Po dvou nepodařených zápasech, kdy Plzeň pokaždé šestkrát inkasovala, přišlo vítězství a tím i spokojenost mezi plzeňskými kauči. „Dnes jsme oproti předchozím zápasům podali disciplinovaný výkon, hráči dodržovali pokyny, které jsme si v kabině řekli,“ uvedl Radek Kampf. „Chtěl bych pochválit celé mužstvo na čele s brankářem Zdeňkem Šmídem, který nás podržel v krizových situacích.“

Hrdinou utkání byl bezesporu Viktor Ujčík, vždyť ze tří vstřelených branek, si právě on dvě připsal na své konto a rozšířil tím svůj letošní plzeňský účet na jedenáct přesných zásahů ve čtrnácti zápasech.“Pepa Řezníček mi to hodil, sklepnul jsem si to rukavicí, i když puk poskakoval, nebyl čas, napálil jsem to na bránu. Žádné míření, pouze směr brána.“ Druhou branku dával Ujčík do prázdné brány, kdy Znojmo hrálo power-play. Přesto že mířil křídelní forward do prázdné brány, přiznal, že se velmi soustředil. „Raději být, jak se říká připodělaný a trefit, než být suverén a minout. V Plzni jsem doposud nedal více jak jeden gól v utkání, a tak jsem to chtěl hrozně moc protrhnout, tomu odpovídalo i soustředění se.“ A jak hodnotil utkání Viktor Ujčík? „Dnes jsme konečně zase hráli to, co jsme chtěli. Chodili jsme tvrdě do osobních soubojů, což si myslím na takové technické mužstvo, jako je Znojmo platí. Dali jsme dva góly, což nám trošku usnadnilo hru. Bohužel, jak už je u nás zvykem, musíme si to nějakým gólem zkomplikovat. Škoda pro Zdeňka, že byl ten gól vlastní. Nakonec však bylo vítězství, takže spokojenost “ Ujčík zároveň uvedl, že mu změna ve složení prvního útoku zase až tak nevadí. Na místo Štefanky nastoupil totiž na centru první formace Hurtaj. „Vyhráli jsme, takže se mi hraje dobře. Myslím si, že je jedno s kým hraji, důležité je, abychom předvedli takové úsilí jako dnes. Potom s námi bude mít problém každé mužstvo.

V desáté minutě první části prostřelil dělovkou od modré Kameše Michal Divíšek. „Bylo to po vyhrané Josefovo buly. Přihrál puk dozadu,ten se sice se vrtěl, snažil jsem se to propálit tak, aby to šlo na bránu. Povedlo se.“ Byla to druhá Divíškova trefa v posledních domácích zápasech. „Jsem rád, že to tam konečně dvakrát spadlo a doufám, že do konce sezony ještě něco přibude.“ Výborný výkon s několika bravurními zákroky předvedl Zdeněk Šmíd. „Oproti předchozím zápasům jsme začali velmi dobře, pozorně jsme bránili a hráli agresivně v útočném pásmu, což nám přineslo štěstí a dali jsme dva góly.“ Právě zvednuté sebevědomí díky dvěma brankám přinášelo i nadále rušný hokej. „Dohrávali jsme osobní souboje, hráli agresivně. Beci odvedli kus poctivé práce a díky tomu všemu jsme dnes zvítězili.“ Situace která předcházela jedinému inkasovanému gólu? „Uram nahrával puk zpoza branky, ten některý ze soupeřů tečoval a vypálil. Chtěl jsem to betonem vyrazit, jenže některý z našich beků mi to trefil přesně nad lapačku.. Podívám zítra na video, kdo to vlastně byl.