Ohlasy PCE

Debut byl vítězný, takže jsem spokojený, hlásí Lukáš Kaňák

Pardubice, Plzeň – Pátá výhra v řadě, další důležité tři body v boji o desítku, indiáni poprvé v sezoně zdolali pardubické Dynamo... Škodovka však v tomto duelu připustila nepříjemné zdramatizování a pustila Východočechy na dostřel. Vydřené vítězství zhodnotili Lukáš Kaňák a Matěj Machovský.

Mladý bek Lukáš Kaňák, naděje západočeského týmu do budoucna, se poprvé v kariéře postavil na extraligový led. Při absenci Davida Skleničky ukázal trenérský štáb právě na tohoto šikovného obránce, který si musel na novou roli chvíli zvykat. „Nervozita určitě byla, i když takový typ nejsem. Ale hlavně včera, potom i dneska při prvních dvou střídáních jsem byl hodně nervózní. Pak jsem se do toho dostal a bylo to v pohodě,“ říká Kaňák.

A jak si nakonec devatenáctiletý nováček zápas na ledě Pardubic užil? S úsměvem odpovídá: „Debut byl vítězný, takže jsem spokojený!“ Gólman Matěj Machovský však nebyl zadobře s koncovkou utkání, jakou Plzeň předvedla: „Klasické uspokojení. Místo toho, abychom to v klidu dohráli, tak jsme se pořád hnali dopředu, pak z toho pramenily zbytečné chyby. Jsem samozřejmě rád, že jsme urvali tři body, ale to zdramatizování bylo opravdu navíc.“

Lukáš Kaňák v probíhající sezoně zatím nastupoval za plzeňské juniory, ale okusil i hru v seniorském hokeji, konkrétně v Klatovech. Snažil se najít odlišnosti mezi soutěžemi: „Rozdíl je malý, ale zároveň i hodně velký. Hráči v extralize jsou o dost rychlejší, navíc jim to také podstatně rychleji myslí.“ V jednu chvíli se dokonce vydal na svůj oblíbený útočný výlet. „Já jsem bek, který si rozhodně rád zaútočí, když navíc byla ta možnost, tak jsem vyrazil do útočného pásma. Škoda jen, že mi to nakonec sjelo, mohli jsme z toho vytěžit něco víc,“ mrzí debutanta v dresu Škody.

Michal Moravčík vstřelil v utkání důležitý druhý gól Západočechů, když se trefil přesně nad rameno gólmana Růžičky. Jak se Kaňákovi s tímto parťákem v jedné obranné dvojici hrálo? „Já nevím, co na to říkal Michal, ale mně se s ním hraje dobře. Oba jsme z Klatov, takže už odmalička jsme na sebe zvyklí, známe se.“ Po Moravčíkovi se trefil ještě Dominik Kubalík, poté však dvě trefy zaznamenal domácí střelec Petr Sýkora. „Na první gól jsme mu vlastně nahráli sami, měli jsme to odpálit, on už to jen propasíroval do brány. A ten druhý – pro něj to bylo spíš štěstí, že to o mě odrazil do branky, pro nás smůla. Trefil mě zezadu do nohy, odtud se puk odrazil za čáru,“ popisuje nepříjemné okamžiky Matěj Machovský.

Plzeňská jednička byla alespoň spokojená s tím, jak jeho kolegové přečkali závěrečný tlak Dynama bez újmy na výsledku: „My jsme odehráli dobře buly, nepustili jsme je do zakončení. Kuba Koreis vhazování vyhrával výborně, potom jsme to mohli vyhazovat.“ Už v neděli však do Plzně dorazí silný kalibr – pražská Sparta. A Matěj Machovský doufá, že se indiáni z posledních zápasů poučí: „Dnešní utkání bylo takové zvláštní, těžko se to popisuje… Bylo tam dost nepřesností, ale naštěstí jsme dali góly. Musíme se vrátit k hokeji, který jsme hráli ve Varech, potom si myslím, že budeme úspěšní." Bude u prestižního duelu i Lukáš Kaňák? „Nevím, jak to bude dál, to záleží na trenérech. Budu určitě dělat všechno pro to, abych se v týmu udržel, ale uvidíme,“ uzavírá své povídání perspektivní obránce.