Ohlasy 18. kolo

Petr Straka #23: Z duelu v Olomouci jsme se potřebovali oklepat, nyní se již těšíme domů!

Plzeň – Indiáni zakončili pětidílnou sérii venkovních duelů stylově, s čistým štítem vyrabovali led pražské Sparty. Mezi střelce se zapsal i Petr Straka. Trefa mladého forvarda byla více než šťastná, o to více ale důležitá.

Petře, jaký to byl dnes zápas?
Bylo to těžké. My jsme se trochu dostali z formy v posledních utkáních, vlastně jsme nyní hráli pátý venkovní duel. Bylo toho již dost a určitě se těšíme domů. V minulých zápasech jsme vždy vedení v první části ztratili, takže jsme rádi, že nyní jsme ho udrželi a ještě naopak navýšili. Navíc se nám nepovedlo poslední střetnutí v Olomouci, ze kterého jsme se potřebovali oklepat. Vážíme si toho, že se to takhle povedlo.

Během venkovní série jste pouze jednou nebodovali, na druhou stranu pouze dnes brali všechny tři…
Je to škoda, protože zápasy jsme měli rozjeté tak, že jsme mohli vyhrát. Ve Zlíně jsme dokonce vedli o tři branky, v Třinci a Litvínově o gól… Z tohoto pohledu to byly spíše ztráty, ale pořád jsou to body z venku. Já si myslím, že jsme si s tím poradili celkem slušně a už se těšíme domů.

Jak jste vy osobně viděl váš gól?
Já to viděl až později na kostce (úsměv). Mně Mates říkal celou dobu, že to byl můj gól, protože si to tam obránce hodil sám. Samozřejmě to bylo obrovské štěstí, já do toho šel s tím, že mu to dám pod víko na lapačku. Nechybělo tomu moc a já jsem za to strašně rád, protože těch šancí jsem již letos měl hodně a poměr šancí vůči gólům je dost malý. Beru tedy branku všemi deseti a hlavní je, že nám to pomohlo k vítězství.

Bylo na Spartě poznat, že hraje trochu v křeči?
To si úplně nemyslím. Podle mého názoru jim možná utekl začátek, ale od druhé třetiny hráli velmi dobře a dělali nám problémy. My jsme si naopak nepomohli tím, že jsme zbytečně ztráceli puky ve středním pásmu. Možná se to sebevědomí projevilo v zakončení. Třeba kdybychom hráli proti rozjetému celku, tak by některou z těch šancí využil.

Je velká síla Plzně v tom, že gól může dát každý?
Já bych úplně neřekl, že jsme před tím ty góly nedávali. Jen to zaniklo, protože oni pořád dávali hattricky (smích). Ale souhlasím, je to vidět i na tréninku, že lajny máme kvalitní, souhra tam je, dokážeme si vyhovět a i když to trenéři protočí, tak naopak dojde k oživení a všichni dokážeme hrát se všemi. To je velmi důležité.

Byl to dnes důkaz síly týmu po minulém nezdaru v Olomouci?
My jsme si říkali, že to dnes musíme zlomit, už jen kvůli minulému utkání, které se nám vůbec nepovedlo. Ty další střetnutí jsme nehráli špatně, body jsme spíše zbytečně poztráceli. Chtěli jsme se tak vrátit k tomu, co nám přinášelo úspěch a celkem se nám to povedlo. Navíc i s nulou vzadu, která se venku o to více cenní. A jak se všude říká, že neumíme příliš bránit, tak jsme zvědavý, co se bude říkat nyní (úsměv).

Vrátil jste se před sezónou ze zámoří, kde se asi více bojuje, je to tak?
Tam se bojuje více možná jen proto, že hřiště je menší. Jinak si myslím, že rychlostně i dovednostmi je to velmi podobné. Tady to možná jen více vynikne, protože hřiště je větší. A i hráči jsou zkušenější. Tam kluby cpou hlavně hodně mladé kluky, takže soupiska je v rozmezí osmnáct až pětadvacet let. Ale je to nezvyk, stále bych řekl, že se do toho ještě trochu dostávám. Z mého osobního hlediska je to již pouze o tom se trošku chytit a dát nějaké góly. Dnes jsem vstřelil jeden šťastný, tak snad se nastartuji, začne se mi dařit a budu více proměňovat šance, do kterých se dostávám.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů!