Junioři

Rovněž junioři vedou tabulku! Trenér Bruk: Plzeňská mládež má zvuk a jméno

Po patnácti kolech plzeňští junioři vedou tabulku osmnácti týmů. Na kontě mají třiatřicet bodů, prohráli jen čtyřikrát a mají dobře nakročeno k postupu do dalších bojů. Trenér juniorů David Bruk a mimo jiné i trenér reprezentace do 18 let je na západě Čech spokojen s prací s mladými hráči i s průběhem dosavadní sezóny. Zároveň však dodává: „Není priorita být první v tabulce. Chceme talentovaným hráčům pomoct při přechodu do áčka.“

Jak jste spokojený s dosavadními výkony a výsledky svých svěřenců?
Výsledky jsou pro nás uspokojivé, protože jsme v současnosti na prvním místě a od začátku sezóny se pohybujeme na předních příčkách. Výkony jsou většinou dobré, ale občas s některými zápasy spokojeni nejsme.

Jaké jsou vaše cíle pro tuto sezónu? Ten dílčí bude nejspíše vyhrát základní skupinu, že? Máte k tomu dobře nakročeno.
Ne, to vůbec. Na to se nesoustředíme. Chceme trénovat, chceme mít nějakou tvář. Nějakou představu o tom, jak bychom se měli prezentovat, to máme, ale není priorita být první nebo druzí v tabulce, stačí se nám dostat do dalších bojů, to znamená být do 12. místa. Potom se začíná od začátku. Chtěli bychom talentovaným klukům pomoct při přechodu do A-týmu.

Nemyslíte si, že zápasy v základní skupině trochu ztrácí náboj, když se vlastně hraje jen o postup do další skupiny, kde se začíná od začátku?
Na tohle je těžká odpověď, já se k tomu vyjadřuju skoro každý rok. Jde to mimo mě, ty soutěže nechci vůbec hodnotit, systém je takový, jaký je a je pro všechny stejný.

Kádr se po roce znovu obměnil, někteří hráči už nastupují v áčku nebo hrají třeba v Klatovech, naopak přišlo mnoho tváří ze staršího dorostu. Jak tým funguje?
My jsme samozřejmě celý klub, nejenom trenéři juniorů, rádi, že někteří kluci, kteří končí v juniorce, se prosadí i v áčku, například Petr Kodýtek, Matěj Chalupa nebo David Kvasnička. Ti se prosazují v seniorském hokeji, přestože jsou v juniorském věku. Poslední dobou se Plzni na všech úrovních daří a produkujeme poměrně dobré hráče.

S tím souvisí i následující otázka. Věříte, že bude pokračovat skvělá práce s plzeňskou mládeží i v následujících sezónách? Je skvělé vidět mladé kluky, kteří jsou schopní uchytit i v A-týmu nebo objíždí srazy mládežnických reprezentací.
Samozřejmě jsme rádi. Každý rok nemůže být tak úspěšný jako loňský, kdy junioři a starší dorost měli titul. V současné době na prvním místě seniorský tým, junioři i oba dorosty, takže to je samozřejmě paráda. Ale takové sezóny se nemusí opakovat. Je pravda, že kdyby se člověk podíval do historie, tak Plzeň produkuje posledních deset let hráče i do mládežnických reprezentací ve velkém měřítku. Myslím si, že plzeňská mládež má zvuk a jméno.

Do sezóny jste vstoupili dobře. Co dělat pro to, abyste předváděly i nadále dobré výkony?
Musíme mít pokoru, neustále pracovat a neuspokojit se tím, že jsme teď v soutěži na chvíli na prvním místě.

Na co jste se zaměřili v průběhu reprezentační přestávky?
U tréninků jsem během přestávky nebyl, jelikož jsem byl s reprezentací U18 ve Finsku. Vím to jen zprostředkovaně. Podílel se na tom František Černý, kterému pomáhal Petr Kořínek. Hráči si po nabitém programu dva, tři dny odpočinuli a potom měli v podstatě jen kondiční tréninky. Tento týden, kdy nás čekají další zápasy, už to směřuje k organizaci hry.