Nejlepší výkon v sezóně na ledě soupeře

P a r d u b i c e - Jako mužstvo s velkým odhodláním a disciplínou se prezentovali hokejisté Keramiky Plzeň na ledě vedoucích Pardubic. Hrdinou zápasu byl autor vítězného gólu Ľubomír Hurtaj. "Měl jsem v zápase tři vyložené šance a do prodloužení jsem šel vyloženě s tím, že chci dát gól."

Plzeň si vypracovala nebývalé množství šancí a Hurtaj byl v základní hrací době jejich vrchním spalovačem. Ve třetí třetině se ocitl sám před Svobodou, ovšem ten ho vychytal. "Hodně mě to mrzelo a cítil jsem se provinile. Nechtěl jsem zkazit trenérům a spoluhráčům jejich snažení a dělal jsem všechno proto, aby to vyšlo." V době, kdy už se zdálo, že zápas skončí nerozhodně, se rozjel dopředu Josef Straka a nebezpečně vystřelil. Hurtaj dojel odražený puk a zvolil správnou variantu zakončení. "Brankář se posunoval doprava a v ten moment jsem se rozhodl, že objedu branku a zkusím zasunout puk do sítě," popisoval zdařilou akci nový asistent kapitána Hurtaj.

Kapitánem Plzně byl při zranění obránců Řezníčka a Vlčka jmenován Josef Straka, který na začátku třetí třetiny vstřelil klíčový vyrovnávající gól, když si pohrál jako v dobách své největší formy s Petrem Mudrochem a ranou těsně pod horní tyč rozjásal hlouček plzeňských fandů. "Adam říkal, že to neviděl a šlo mu to přímo kolem ruky. Byla to i trochu otázka štěstí, že se to odrazilo od tyčky do sítě, v minulých zápasech to lítalo od tyček ven."

Straka se chytil a to je pro Plzeň dobrá informace. Může se stát jedním z nejdůležitějších žolíků Plzně v boji o postup do play-off. "Chytil jsem se na Litvínovu, na něj si tradičně hodně věřím." S jeho výkonem byl velmi spokojený i trenér Trachta, který neposlouchal rady některých fanoušků, aby poslal Straku do čtvrté řady. "Žádný tlak jsem na sebe necítil, jdu si svou cestou. Věřím, že se odpíchl k lepším výkonům a že bude hrát jako v posledních dvou zápasech."

Pardubice byly před utkáním jasným favoritem. Objevovaly se hlasy, že Plzeň považuje za klíčové až následující domácí utkání proti Liberci a Vsetínu. "Pardubice byly jasným favoritem, ale nejeli jsme sem s poraženeckou náladou. Podmínkou úspěchu byl vynikající výkon Libora Barty a také to, že nastřílíme nějaké góly. To se splnilo," uvedl Straka.

Trenér Karel Trachta byl s výkonem svého týmu velmi spokojený. Za výkon pochválil celé mužstvo. "Podobný výkon jsme podali už v Českých Budějovicích, ovšem tam jsme to bohužel nedotáhli do vítězného konce. Myslím, že mužstvo musí hrát venku tímto stylem, aby bylo úspěšné." Zhodnotil i výkon nové posily Daniela Brandy, který na ledě nebyl příliš vidět. "Já jsem s ním spokojen. Hraje v klidu, dovede podržet puk a rozehrát. Je to velmi chytrý hráč."

Na druhé straně panovalo velké zklamání. Žádné servítky si nebral trenér domácích Miloš Říha. "Byl to náš nejhorší výkon sezóny. Je to neomluvitelné. Takhle jsme doma nikdy nehráli, ve třetí třetině jsme vystřelili jen třikrát na branku," uvedl kouč, který si po utkání zavzpomínal se svým bývalým svěřencem Hurtajem na loňské zlaté tažení ve Slovanu Bratislava. "Myslím, že nás trochu podcenili. Vím z minulých sezón na Slovensku, co to je hrát v čele s takovým náskokem," vcítil se do role soupeře Ľubomír Hurtaj.

Na úspěšné sezóny v dresu Plzně rád vzpomíná David Pospíšil. Nyní však již pociťuje hru Plzně z druhé strany. "Plzeň je velmi houževnatý a nebezpečný soupeř. Říkám stokrát, že i kdyby byla Plzeň šestnáctá, jako že v soutěži se čtrnácti účastníky být nemůže, není možné ji podcenit. Oni koušou a i když jim to nejde, vždycky bojují až do posledního dechu." Právě Pospíšil byl autorem jediné branky domácích. "Od modré střílel Michael Vyhlídal, brankář to vyrazil před sebe a já mu zvedl puk přes beton," popsal svůj úspěch. Do prodloužení nastoupili domácí s jednoznačnou touhou rozhodnout o vítězství. Tři velké šance si však připravili jenom hosté, domácí zůstali jen u náznaků. "Hráli jsme doma a chtěli jsme jednoznačně vyhrát. Doma na nic jiného hrát nemůžeme."