Kouba touží opět vyhrát Memorial cup

R e d D e e r / P l z e ň - Jedním z hokejistů Keramiky, kteří v současné době době zkouší štěstí za mořem, je vimperský rodák Ladislav Kouba. Ten s hokejem začal doma ve Vimperku, pak přestoupil do Písku a v deváté třídě přestoupil do Plzně. V současné době působí v kanadském Red Deeru.

"K hokeji mě dotáhl táta, protože dřív také hrával. Hodně mně v začátcích pomohl trenér Jaroslav Předota," popsal ve stručnosti ´v rozhovoru po internetu svoje začátky. Po příchodu do Plzně nastupoval v útoku s dvojicí Filip Špindler, Jaroslav Kracík. "Vzpomínám na tyhle dva a ostatní kluky z Plzně moc rád. Byla tam opravdu dobrá parta."

Na společně strávený čas s Koubou v Plzni rád vzpomínal Filip Špindler, jenž v loňské sezóně několikrát nastoupil i za A-tým. "Od doby, kdy jsem přišel do Plzně, jsme s Filipem byli dobří kamarádi a hodně jsme toho prožili. Filip byl prostě dobrý kamarád, na kterého se dá spolehnout v každé situaci. Pamatuju, že když jsme spolu hráli, měl soupeř hodně práce," říká Kouba, jehož oblíbeným hráčem je další Plzeňák Petr Sýkora.

Odchod do zámoří je velice citlivá otázka. Vedení domácích klubů obvykle není nakloněno odchodům hráčů v juniorském věku. Někteří hráči však přesto odcházejí, aniž by věděli, do čeho jdou. K odchodu většinu zláká vidina NHL. "Do Kanady jsem odešel proto, že jsem chtěl poznat kanadský hokej. Dalším důvodem bylo, že na každý zápas přijde minimálně 4-5 skautů a ti pak podávají reporty do týmů NHL." Na juniorském draftu skončil Kouba na 28. příčce. "To nic neznamená. záleží na tom, co předvedeš v sezóně."

Na otázku, jak by se jeho kariéra vyvíjela v případě, že by v Plzni zůstal, nedokáže odpovědět. "Nevím, jak by to dopadlo, kdybych zůstal. Dřív byla jiná situace,takže já fakt nevím, ale myslím si, že jsem udělal dobře, když jsem odešel."

Po odchodu do Red Deeru však rozhodně neprožíval idylické časy. Rebelové hráli na čele celé Western Hockey League a nakonec jí vyhráli. Pro nováčka nebylo lehké probojovat se do sestavy. "To byla nejtěžší sezóna, kterou jsem kdy zažil. Za prvé, když jsem sem přišel, tak jsem se musel naučit anglicky, což mi docela trvalo a to bylo to nejdůležitější. Za druhé, Red Deer měli hodně dobrý tým a bylo těžké se dostat do sestavy. Já celou sezónu hrál 3-4 lajnu."

Ve druhé sezóně v Red Deeru už Rebelové trofej neobhájili. "Ta druhá sezóna mohla být lepší ale i horší. Měl jsem v polovině sezóny zranění kolena, což nebylo zrovna příjemné, ale překousal jsem to a sezónu jsme dotáhli do finále, ve kterém jsme však prohráli, což jsem neočekával." Koubovým cílem pro letošní sezónu je ještě jednou vyhrát Memorial cup.

Koubu draftoval jako 216. hráče celkově tým Phoenix Coyotes. "Myslel jsem si, že na tom budu líp, protože v Severní Americe jsem byl 98. a nakonec na velkém draftu to bylo horší, ale hlavní je, že jsem byl draftovaný." Phoenix si vybral i dalšího plzeňského hokejistu - Jakuba Koreise. Hlavní postavou klubu je však samozřejmě fenomenální Wayne Gretzky. "Jsem rád ze jsem se dostal do organizace, ve které působí. Lidi, kteří pro něj pracujou dělají skvělou práci a on byl pan hokejsta a teď momentálně vlastní klub a je to velká osobnost v hokejovém byznysu." S Jakubem Koreisem si však o Phoenixu nepovídal. "Jakuba Koreise znám, ale na otázku, jak spolu vycházíme, neodpovídám."

Hlavním cílem Kouby je probojovat se v příští sezóně na farmu Kojotů. "Chci se dostat na farmu a pak po nějaké době se uvidí, co bude se mnou dál." O případném návratu do Plzně nechce vůbec spekulovat. "Já si myslím, že vedení v Plzni není, tedy nebylo, spokojeno s mým odchodem do Kanady a kdybych se měl vrátit zpět do Čech, tak nevím, kde bych hrál, ale rozhodně se mi nechce zatím zpět."

V létě se Kouba účastní IHCP Pro Campů na píseckém ledě, kde potkává například Václava Nedorosta, Aleše Kotalíka, Karla Mošovského, Petra Sýkoru či PAvla Trnku. "Právě se Sýkorou a Trnkou trénuju v létě, když jsem doma."

Na závěr ještě využil možnosti pozdravit své bývalé spoluhráče z Plzně. "Kluky v Plzni chci moc pozdravovat a přeji jim hodně úspěchů v budoucnu a ať to dotáhnou co nejdál. Až přijedu, tak se určitě za nima zastavím a něco podnikneme."

STATISTIKY:

Sezóna  Klub                        Z  G  A  B TM
1999-00 HC Keramika Plzeň - dor.   34 28 20 48  0       
2000-01 Red Deer Rebels (WHL)      62  5  7 12 29
2000-01 Red Deer Rebels (WHL, p-o)  3  0  0  0  2 
2001-02 Red Deer Rebels (WHL)      62 16 14 30 33  
2001-02 Red Deer Rebels (WHL, p-o) 23  5  3  8  6 
2002-03 Red Deer Rebels (WHL)      42  6 22 28 36  
Reprezentoval Českou republiku v kategorii šestnáctiletých a sedmnáctiletých.