Opět jsme museli prohrávat, abychom začali šlapat, prohlásil Barta

P l z e ň – Na bod od sedmého místa, přesto stále na desátem místě, přetrvávají v tabulce hokejisté Keramiky po utkání se Vsetínem. Tabulka tak naznačuje vyrovnanost mužstev hrajících ve středu tabulky. V Plzni zůstávají body po zásluze a to zejména díky předvedené hře ve druhé části a střeleckému koncertu Josefa Straky.

Právě prostřední část utkání označil za rozhodující trenér Vsetína Zdislav Tabara. “Naše nepozornost či lajdáctví hráče, který měl puk na holi, puk nevyhodil a my následně podruhé inkasovali, to byl patrně zlomový moment zápasu. Přesto jsme si ve druhé části dokázali vytvořit spoustu šancí, ale nepodařilo se nám překonat výborně chytajícího Bartu.
Úvod utkání však patřil hostům, kteří dokázali eliminovat plzeňské útoky, které zastavovali už ve středním pásmu. „Začali jsme utkání velmi dobře, pohlídali jsme si přednosti Plzně a podařilo se nám vstřelit branku. Bohužel při dalším střídání přišlo vyrovnání, což nás srazilo na zem.“ Tabara rovněž uvedl, že větší důraz Plzně před brankovištěm byl dalším důvodem porážky Vsetína. Utkání jej nepřekvapilo, čekal, že se bude hrát jednodušší hokej, plný fyzických kontaktů. „Čekali jsme, že dnešní utkání bude plné agresivity, osobních soubojů, to se splnilo.“

Slova chvály na adresu hráčů v samém úvodu setkání s novináři vyslal do éteru Radek Kampf. „Chci poděkovat všem hráčům za bojovný výkon. Přestože jsme prohrávali, dokázali jsme rychle vyrovnat a zvednout hlavy.“ Podle Kampfa si obě mužstva vytvořila několik dalších příležitostí, ale Plzeňští je na rozdíl od soupeře dokázali proměnit a rozhodnout tak o svém vítězství. Na místo Andrašovského naskočil v první formaci společně se Strakou a Dvořákem Václav Eiselt. „Venca odehrál velmi dobré utkání, plnil si své úkoly, což bylo vidět, vždyť první řada dala tři branky. Hráli velmi dobře.“

Po delší odmlce a zápasech v Berouně nastoupil v extralize Václav Eiselt. Ten přiznal, že v počátku utkání byl plný očekávání. „Určitě jsem byl nervózní, vždyť vrcholí boj o play-off. Chtěl jsem podat dobrý výkon a myslím si, že jsme hráli dobře a zaslouženě vyhráli.“ Utkání přirovnal k etapě cyklistického závodu. „Zpočátku se mi hrálo dobře, druhou třetinu se mi trošku začaly klepat nohy, ale poslední část už to bylo zase dobré.“ Právě první formace Keramiky vsítila tři branky, na ledě to vypadalo, jako by hráli spolu již delší dobu. „Josef je reprezentační centr (úsměv na tváři) a Dvořka hrál taky velmi dobře. Boural to vepředu, vázal ne sebe dva tři hráče. Bylo tam tedy dost prostoru a Josef dával góly. Tak to má být, ne?

A protože se vyhrálo, panovala na tiskové konferenci dobrá nálada, jeden hráč špičkoval druhého. Nadlehčeně začal hodnotit utkání i Libor Barta. „Opět jsme museli dostat gól, abychom začali šlapat.“ Hned se však vrátil právě k situaci po níž musel kapitulovat. „Byl takový sporný, pro mě hodně nepříjemný, jako už tradičně. Zaplať pán bůh, dal Josef branky a dokončili jsme to zdárně.“ Podle Barty branka platit neměla. „Řekl bych, že ne. Vždyť jsem tam měl protihráče a potom až tam spadl puk. Rozhodčí však řekl, že ho tam hodil náš hráč. Nic, už je to za námi. Jo a když tak můžete napsat, že je to první nula,“ dodal Barta, který doslova hýřil dobrou náladou.

Gratulace ze všech stran přijímal střelec utkání Josef Straka. První otázka položená tomuto hráči samozřejmě mířila k jeho hattricku. „Je to první v extralize,“ spokojeně přiznal Straka, který tušil, že by se mu právě tohle přání mohlo dnes splnit. „Tak trochu jsem v to začal potom věřit, ale hlavní je to, že jsme vyhráli a dotáhli se na osmičku,“ se vší skromností rychle dodal.
Vítězství 4:1 doma, tři branky, je to super, více k tomu říci nemohu.“ Dá se nějaká branka z těch tří vstřelených vyzdvihout? „Nemyslím si. Těšily mě všechny tři. Například tu první jsem chtěl zvednout nahoru, ale někdo to srazil hokejkou a šlo to po ledě. Druhý byl z velkého úhlu a při tom třetím jsem zavřel oči a vystřelil. Je to pouze o štěstí. Důležitý gól byl Juraje Štefanky, byl uklidňovací.“ Šťastný střelec si z ledu kromě kšiltovky odnesl i puk, se kterým dovršil svůj hattrick. „Asi si ho dám zasklít, abych měl památku.“