Notes #22: Čtvrtý pokus v nejdůležitější chvíli

P l z e ň - Hokejisté Plzně letos se Spartou ještě nezískali ani bod, v pátek k tomu budou mít letos čtvrtou a zároveň poslední příležitost. Keramika právě prožívá své letos nejúspěšnější období, aktuální série bez prohry činí pět zápasů. Pražané se pod vedením nových trenérů odrazili k ještě úspěšnější sérii, devíti zápasů bez prohry. Obhájce titulu trápí marodka, do Plzně dorazí bez několika opor. Chybět však nebude Viktor Ujčík, stejně jako na druhé straně Daniel Branda.

HC KERAMIKA PLZEŇ – HC SPARTA PRAHA

42. kolo – pátek 24. ledna 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

P l z e ň – Dnešní soupeř Plzně Sparta Praha se stal jedním z hlavních aktérů aféry „dýmovnice“. Divoce diskutované výsledné řešení celé události vyvolalo bouři nevole ve slávistickém táboře. „Selhání pořadatelské služby“, to byl jeden z hlavních argumentů. Proti keramikům bude stát v bráně Sparty Petr Bříza, právě on poukazoval na nebezpečí případné kontumace. Ukázal se jako dobrý věštec, jako příklad možného zneužití předkládal ohlášení o uložení bomby. Jeden telefonát by tak mohl zařídit pro hostující tým vítězství 5:0. Stalo se! Herně se zvedající Havířov doma vedl na Třincem 4:2, když tu někdo ohlásil uložení bomby na havířovském zimním stadionu. O selhání pořadatelské služby nemohla být dle vedení extraligy řeč, přestože tane na mysli otázka, jak by na stadion dotyčný přes jistě dostatečné kontroly u vstupu výbušninu dostal. Riskovat životy tisíců lidí na zimním stadionu si však nikdo netroufne. Zápas byl ukončen a bude opakovat, stejně jako pražské derby. Rozhodnutí zcela jistě správná. Pokud by se však potvrdily zprávy, že za vším stojí sázkaři obávající se ztráty vlastních výdělků, byla by to zpráva alarmující. Vedení extraligy tak musí čelit dalšímu útoku ze strany veřejnosti na regulérnost naší nejvyšší soutěže.


HC SPARTA PRAHA
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

VÝMĚNA TRENÉRA ZLOMILA SEZÓNU

Obhájce mistrovského titulu byl před sezónou pasován na hlavního favorita letošního ročníku. Úvod sezóny nezačal pro hokejisty Sparty ideálně. Body se na jejich kontě sice kupily, podepsala se však pod ně především unikátní forma Petra Břízy, herně se úřadující mistr trápil.

K hernímu trápení se přidal i z pohledu Sparty atypický průběh letošního ročníku. Dlouhé série domácích zápasů střídaly šňůry zápasů na zimních stadionech soupeřů. Pod tlakem nutného bodového zisku hned v několika domácích zápasech po sobě se začal i tým protkaný reprezentanty propadat do herní letargie. Ve 12. kole a celkově 9. (!) domácím zápase poprvé padla holešovická pevnost pod nájezdem třineckých Ocelářů. Poté čekalo Spartu turné po cizích stadionech, během 14 kol celkem 12 zápasů!

Na přelomu listopadu a ledna šokovala hokejovou veřejnost zpráva ze sparťanské hokejové kuchyně. Do Holešovic míří obdivovaný i proklínaný trenér Alois Hadamczik, i se svým osvědčeným asistentem Kamilem Konečným.

Zpráva překvapivá, leč pro Spartu letošní zlom. Nekompromisní kouč se neohlížel a začal vše podřizovat úspěchu. Nerozpakoval se posadit tradiční sparťanské opory, naordinoval hráčům pro ně nezvyklou pozápasovou jízdu na rotopedu, začal také formovat tým Pražanů.

Opět je tak možno vidět v jednom útoku legendární KBT – Kratěna, Broš, Tomajko, Hadamczikova představa o Viktorovi Ujčíkovi ve sparťanském dresu byla také dotažena do konce. Osobitý přístup Hadamczika na Spartě slaví úspěch, mužstvo pod jeho vedením prohrálo ve dvanácti utkáních pouze jednou. Pod jeho vedením tým Sparty Praha dokazuje, proč byl pasován na hlavního favorita na mistrovský titul.

SESTAVA SPARTY Z MINULÉHO KOLA:

Bříza - F. Ptáček, Jiruš, Nedvěd, Srdínko, Jan Hanzlík, O. Malinský - Ujčík, Leška, Bělohlav - Kratěna, Broš, Tomajko - Vondráček, Žemlička, Havelka.

Trenéři: Alois Hadamczik, Kamil Konečný

Sparta doposud nastupovala se čtyřmi kompletními útoky, ovšem při rozsáhlé marodce byli sparťanští trenéři nuceni posílat do hry pouze tři útočné formace.

Nevídaný zástup marodů

Shodou okolností má Sparta každoročně v průběhu sezóny jednu z nejvíce zaplněných marodek. Letos musí nový sparťanský trenér Hadamczik sestavu leckdy doslova lepit. Do Karlových Varů k zápasu 39. kola odjížděli obhájci titulu bez osmi hráčů! Chyběli Bříza, Šrek, Richter, Jiruš, Zelenka, Kubinčák, Špaňhel a Tomík. Bříza a Jiruš jsou již zdravotně v pořádku. Otazník před zápasem v Plzni visel nad startem Bělohlava, který proti svému mateřskému týmu nedohrál pro natažený zádový sval. Nedohráli ani Patrik Martinec a Roman Vondráček, který vyjel na led v zápase s Jihočechy pouze na pár sekund.

BUDOU CHYBĚT SPARTĚ
JménoDůvod absence
Martin Richter
Pavel Šrek
Jiří Zelenka
Róbert Tomík
Martin Špaňhel
Vojtěch Kubinčák
vazy v koleni
uzliny
zánět nártu
vazy v koleni
zlomenina prstu
vazy v koleni

Poslední utkání Sparty proti Vsetínu nesehrál pro nachlazení ani obránce Milan Nedoma, v Plzni by již měl nastoupit. Otázkou je start Patrika Martince, který ve Vsetíně také nenastoupil.

Hadamczik s Konečným vytáhli Spartu do první čtyřky

Ze všech změn na postu trenéra, které extraligové týmy letos realizovaly prospěla týmu právě změna ve Spartě. Pod vedením exvítkovického dua Sparta 9 kol neprohrála, až její šňůru rázně uťaly Karlovy Vary (4:0). Přesto je bilance nových koučů obdivuhodná. Z 12 zápasů pod jejich vedením tým pouze jednou prohrál, osmkrát zvítězil v normální hrací době, dvakrát v prodloužení a jednou remizoval. Ze 36 možných získali sparťané 29 bodů při skóre 39:25. Noví trenéři tedy rozhodně přinesli oživení.

Ujčík se uvedl skvěle

Viktor Ujčík se z Plzně stěhoval do Sparty výměnou za Daniela Brandu a ještě další doposud blíže neurčenou hráčskou náhradu. Diváci v T-Mobile Areně jej poprvé viděli ve sparťanském dresu proti Třinci a Ujčík exceloval. Vstřelil dvě branky, na další dvě přihrál a nebýt jeho zaváhání před prázdnou brankou, mohl svůj vstup do Sparty oslavit hattrickem.

Nejproduktivnější sparťané

Ujčík se svým hromadným sběrem bodů katapultoval na druhé místo produktivity Sparty za vedoucího Petra Lešku. Exzlínský forvard vstřelil pouze osm branek, ale dostává své pověsti nahrávače a s bilancí 8+21 aktuálně vévodí tabulce produktivity Pražanů.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

PLZEŇ LÁME SVÉ LETOŠNÍ REKORDY

Kapitán Ivan Vlček.
Doposud nejdelší letošní plzeňská série zápasů bez prohry se „natáhla“ na tři zápasy, a to mezi 7. a 9. kolem. Vše se změnilo po neúspěšném turné po stadionech soupeřů mezi 34. a 36. kolem.

Keramici ze zápasu v Českých Budějovicích, na Slavii a ve Vítkovicích nepřivezli ani bod a odstup na play-off se rozrostl na sedm bodů. Zápas s Litvínovem však keramici zvládli skvěle a snížili odstup na bodů pět. Senzační triumf na ledě Pardubic přiblížil osmé místo již jen na tři body a stíhací jízda pokračovala.

Těžce vydolované vítězství nad Tygry z Liberce udrželo kontakt s elitní osmičkou, hattrick Josefa Straky v zápase se Vsetínem výrazně napomohl tomu, že po dalším, již 40. kole to bylo jen o jediný bod.

Aktuálně největší soupeř Keramiky v boji o postup do play-off, České Budějovice, prohrál na ledě dnešního soupeře Plzně, Sparty Praha. Keramici tak remízou na ledě Znojma vyrovnali bodový zisk osmých Jihočechů a vzhledem k lepší vzájemné bilanci tak lze říci, že opět vstoupili do elitní osmičky, přesně po půl sezóně, tedy 26 kolech.

V 15. kole to byla právě domácí prohra se Spartou Praha, která vyřadila Keramiku Plzeň z první osmičky. Nyní tedy nastává nová situace, keramici již mají postup ve svých rukou!

SESTAVA KERAMIKY PLZEŇ Z MINULÉHO KOLA

Barta - Divíšek, Mazanec, Dobroň, Výborný, Vobořil, I. Vlček - Dvořák, J. Straka, Eiselt - Branda, J. Štefanka, Matějovský - Švík, Hurtaj, Adamský - Topol, R. Procházka, Volák.

V průběhu zápasu se do sestavy vrátil i Dušan Andrašovský, který si proti Vsetínu odpykával trest za bodnutí Angela Krsteva

Západočeské derby na obrazovkách

Zápas s vysokou dávkou důležitosti mezi Karlovými Vary a Plzní bude 15. února náplní Buly, tradičního sobotního hokejového pořadu České televize. Po více jak dvou měsících se tak keramici opět objeví na obrazovkách televize.

# 25, Daniel Branda

Drobného útočníka mělo vedení Keramiky Plzeň v hledáčku již za jeho působení v severočeském Chomutově. K přestupu došlo až začátkem ledna 2003, kdy Branda putoval do Plzně za Viktora Ujčíka. Zdědil číslo 25 po Aleši Krátoškovi. Debutoval proti Pardubicím, v dosavadních čtyřech zápasech v dresu Keramiky si připsal dva kanadské body za stejný počet asistencí, stejný počet trestných minut a bilance účasti na ledě při vstřelené a inkasované brance má u Brandy hodnotu +3.

Josef Straka, železný a nejproduktivnější

Trenér Trachta loňskou oporu postavil až do čtvrté útočné formace. Centr s reprezentačními zkušenostmi však nerezignoval a opět mu ve střeleckém probuzení pomohl jeho mateřský klub, Litvínov. Právě střelecká potence bylo největším trápením zanedlouho čtyřiadvacetiletého útočníka. Skóroval i v dalším zápase proti Českým Budějovicím, tři z jeho střeleckých pokusů lovil ze své sítě vsetínský Radovan Biegl. Proti šestinásobnému mistrovi dosáhl Josef Straka svého prvního hattricku v kariéře. Zároveň je střední útočník elitního plzeňského útoku železným mužem sestavy. Sehrál všechna utkání, což se letos povedlo pouze ještě Martinu Výbornému. Dušan Andrašovský neodehrál jeden zápas, a to kvůli disciplinárnímu trestu za píchnutí Angela Krsteva hokejkou.

Plzeňské vyhlídky

Do konce soutěže zbývá jedenáct kol. Keramici v nich hrají pětkrát doma. V těchto duelech je čekají Sparta, Zlín, České Budějovice, Vítkovice a Pardubice. Zbývající duely sehrají Plzeňané v Třinci, Havířove, ve Varech, na Slavii, v Litvínově a v Liberci. V počtu utkání na domácím a cizích hříštích ve zbývající části extraligy jsou na tom stejně Karlovy Vary a Znojmo, které také čeká pět domácích duelů. Litvínov a České Budějovice sehrají šest domácích zápasů a nejlépe je na tom Vsetín, který před úterní dohrávkou se Spartou měl ve svém programu celkem sedm bojů o extraligové body na vlastním ledě.

Se Vsetínem o gól

Přesně o tolik je letošní bilance vzájemných zápasů nakloněna Valachům. Oba týmy si rozdělily po dvou výhrách, ovšem skóre je příznivější pro Vsetín. Výsledky 5:3, 1:2, 1:6 a 4:1 dávají celkový součet branek v poměru 11:12. V případě rovnosti bodů po 52. kole by tak šestinásobní mistři Plzeň v tabulce přeskočili.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Nádech prestiže mají duely Keramiky Plzeň a Sparty Praha. V nejužším vedení Sparty figuruje muž, který mj. přivedl do Plzně Dušana Salfického, bývalý manažer plzeňského klubu Luboš Koželuh. Obchod a spolupráce mezi oběma kluby je vcelku čilá. Ze současného kádru Pražanů v Plzni působili několik sezón Pavel Šrek, Martin Špaňhel, několik zápasů sehrál za Plzeň Petr Leška. V neposlední řadě i Vitkor Ujčík. V Plzni mají naopak zkušenosti ze Sparty Michal Dobroň, v pražském klubu loni hostoval Václav Král, čtrnáct dní ve Spartě strávil ale také Milan Vobořil. Do Plzně také ze Sparty zamířil Václav Eiselt a dnes už bývalý útočník Keramiky Duda. Posledním „sparťanským“ přírůstkem řad Keramiky Plzeň je Daniel Branda.

Některá utkání se Spartou fanoušci Plzně jistě dlouho nezapomenou. Např. „legendární“ debakl z 18. ledna 1998 0:10, ve kterém explzeňský Jelínek vstřelil za Spartu hattrick, či čtvrtý čtvrtfinálový duel, který rozhodl nahozením za branku Jaromír Kverka!

BILANCE PLZNĚ SE SPARTOU:
Plzeň vs. Sparta: 39 9 3 27 88:139

LETOŠNÍ VÝSLEDKY

20.9. 2002: Sparta Praha – Keramika Plzeň 4:1 (1:0,0:0,3:1)
Branky: 11. Zelenka (P. Martinec) - 1:0, 49. Tomík (Špaňhel) - 2:0, 55. Branda (Havelka, Broš) - 3:0, 58. Branda (Nedvěd, Broš) - 4:0, 60. Volák (Dobroň) - 4:1. Rozhodčí: Bolina - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 3544.

25.10.2002: Keramika Plzeň – Sparta Praha 1:2 (0:1,1:0,0:1)
Branky: 11. Srdínko (Kašpařík) – 0:1, 31. Dobroň (Straka, Ujčík) – 1:1, 54. Jiruš (Leška, Tomík) – 1:2. Rozhodčí: Bolina – Šatava, Bláha. Vyloučení: 3:7. Využití: 0:1. Diváci: 7899.

6.12.2002: Sparta Praha – Keramika Plzeň 2:1 (0:1,1:0,1:0)
Branky: 18. Dobroň (Straka, Andrašovský) – 0:1, 38. Ptáček (Martinec, Bříza) – 1:1, 53. Tomajko (Kratěna, Leška) – 2:1. Rozhodčí: Homola – Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 4188.

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. SPARTA

Často se v těchto zápasech jiskřilo, v některých sezónách se hustá atmosféra a přehnaná agresivita staly nedílnou součástí plzeňsko-vsetínských hokejových bojů. Z počátku historie vzájemných soubojů tak tomu však nebylo. Během první sezóny rozhodčí vyloučil pouze 22 hráčů. Poté sehrála důležitou roli „alergie“, kterou si Vsetínští vůči Plzni vypracovali a počet vyloučených nabral výrazně stoupající trend.

Průměrný počet branek 6
Průměrný počet vyloučených 13 (6-7)
Průměrný počet střel 61 (30-35)
Průměrný počet diváků 6 806
- v Plzni 7 350

Zápasy obou soupeřů se těší velkému diváckému zájmu. V těchto statistikách lámalo rekordy čtvrtfinále v sezóně 1997/98, průměrná návštěva na zápase této série činila bezmála 10 000 fanoušků. Páty, rozhodující duel na ledě Sparty zhlédlo rekordních 13 534 diváků!