Jak si vedou Plzeňáci ve finské lize?

T a m m e l a / P l z e ň - Tři bývalí hráči Keramiky Plzeň působí v nejvyšší finské soutěži SM-liize. V letech 1996-2001 působil v Plzni odchovanec havlíčkobrodského hokeje Martin Čech, dvě sezóny před jeho příchodem odehrál v modrobílých barvách Tomáš Kucharčík. Nejživější jsou v Plzni vzpomínky na Pavla Vostřáka, který za Keramiku nastupoval v letech 1997-01. Jak se této trojici daří v letošní sezóně?

Martin Čech (v Plzni 1996-2001)
Po sezóně přestoupil 2001/02 plzeňský obránce Martin Čech z JYP k Pelikánům. Lidé v JYP nebyli s jeho výkony spokojeni, a tak přišel k Palikánům, aby společně s jedním z nejlepších finských beků Janem Latvalou vedl jejich defenzivu. Po tomto přestupu se mu ale dařilo a začal naplňovat očekávání, která do něj klub vkládal. Nastupoval za druhým útokem a velmi zlepšil práci s pukem a také neústupnost ve vlastním obranném pásmu. Není považován zrovna za ofenzivní hrozbu pro soupeře, ale když se dostane ve správný čas ke střele, dokáže skórovat. Čechovou největší slabinou je zřejmě jeho troufalá ofenzivní hra. Rád drží puk a pro obráne není zrovna dobré, když v útočném pásmu ztratí puk. Čech takto vyjížděl příliš často a vedlo to k nebezpečným situacím před vlastní brankou. V sezóně měl Čech dobré i špatné okamžiky, ale celkově je jeho přínos pozitivní. Větší stálost výkonů by neškodila.

Tomáš Kucharčík (v Plzni 1994-96)
Před touto sezónou byl Kucharčík známý hlavně pro své vynikající dovednosti jako defenzivní centr a jako chlapík, který měl tendenci zůstávat na střídačce mezi třetinami. Kucharčík si pro sebe vytyčil vlastní cíl: stát se jedním z nejvýraznějších hráčů HPK a předvést i své ofenzivní umění. Kucharčík je SM-lize v centru třetí nejproduktivnější řady, ve které má nalevo Slováka Jána Paravého a napravo vycházející finskou hvězdu Janne Laakkonena. Kucharčík získává body a přitom je zároveň tím, kdo si z útoku musí plnit obranné povinnosti a zabraňuje bodům soupeře. Před Vánoci vedl Kucharčík bodování celé SM-ligy a nyní má sezónu rozjetou na 50 bodů za základní část, což je pro defenzivního útočníka vynikající - ostatně bylo by to vynikající i pro ofenzivního. Kucharčík má velkou šanci dostat se na soupisku českého týmu pro mistrovství světa 2003, které se bude hrát ve Švédsku, ale musí přesvědčit trenéry v zápasech Euro Hockey Tour. Tento centr nedávno podepsal s HPK dvouletý kontrakt a určitě tak udělal ve správnou chvíli.

Pavel Vostřák (v Plzni 1997-01)
Vostřák zatím letos získal devět golů a devět asistencí ve 32 odehraných zápasech. JYP mělo v listopadu a prosinci čtrnácti zápasovou šňůru bez porážky a během této série podával Vostřák nejlepší výkony. Skóroval v pěti zápasech za sebou a nasbíral 12 bodů z celkového počtu 18 během bodové série celého týmu. Potom už tak úspěšný nebyl a v posledních sedmi utkáních nezískal ani jeden bod. Vostřák hodně hrál na modré čáře, rozehrával odtamtud přesilové hry a dařilo se mu to - nejvíce svých gólů vytěžil právě ze střel od modré čáry. I když je to útočník, byl na tomto postu právem, protože jeho střela příklepem je extrémně dobrá. JYPJyväskylä, se svým mladým a téměř neznámým kádrem, hrálo téměř na hranici svých možností. Vostřák ale patří mezi těch pár hráčů, od kterých se očekává ještě něco navíc. Dřímá v něm hodně potenciálu, ale z nějakého důvodu je na ledě často úplně neviditelný. Možná je to vina nepříliš dobré souhry se svými spoluhráči, možná mu nesedí celková hra týmu. Každopádně v této době nehraje rozhodně to, na co má.

Přeložili David Schlegel a Roman Jedlička.