Věříme, že nám diváci pomohou, říká Karel Trachta

P l z e ň – Příprava keramiků na páteční utkání s mistrovským celkem Sparty je v plném proudu. V současné době je to hlavní téma, přesto ještě jedna novinka rozvířila vody v kabině Keramiky. Tou je trejd Richarda Žemličky za Jana Alinče, i tohle téma se probíralo v kabině po čtvrtečném tréninku.

Na ledě se na pátek společně se svými spoluhráči připravoval i Josef Řezníček. „Pepa s námi trénuje na ledě od úterka,“ upřesňuje trenér Karel Trachta. Ten má prakticky o sestavě proti Spartě téměř jasno. „Nastoupí Kubeš s Vlčkem, Výborný, Dobroň a Mazanec s Divíškem. S Josefem Řezníčkem jsme domluveni, že to v pátek ještě necháme odpočinout, připraven by měl být na nedělní utkání.“ Složení jednotlivých útočných formací by mělo vypadat následně. „První útok zůstává beze změn, ve druhém bude zprava Branda, Hurtaj, Eiselt. Třetí lajna pak bude hrát ve složení Procházka, Štefanka a Matějovský, čtvrtý bude útok mladíků Topol, Švík, Adamský.“ Součástí trejdu Ujčík, Branda měl být ještě jeden obránce, který měl ze Sparty přijít do Plzně. „Zatím je to otevřené, vše se musí rozhodnout do konce ledna.“ Trachtova slova potvrdil i generální manažer Keramiky Pavel Setíkovský. „Zatím vám k tomu skutečně nemohu říci více, může se stát, že se zde hráč objeví do konce týdne, stejně tomu tak může být do konce ledna,“ uvedl Setikovský.

V létě ze Sparty do Plzně zamířil i obránce Michal Dobroň. Zápasy proti svým bývalým spoluhráčům bývají vždy více prestižní, je tomu tak i v případě urostlého obránce? „Řekl bych, že každý se chce vytáhnout na Spartu, není to tedy záležitostí pouze mě samotného. Speciálně se rozhodně připravovat nebudu. Nyní musíme porážet každého, blíží se konec základní části a bodů už ve hře moc není.“ Jaký hokej tedy by měla Keramika proti Spartě produkovat, aby ji dovedl k vítěznému cíli? „Tvrdost, a důraz před brankou.“ V sestavě se představí poprvé Jan Alinč, byl tento trejd pro Dobroně překvapením? „Pro mě? Velkým.“ Keramika má v součansti nejlepší sérii, vždyť v pěti zápasech neokusila hořkost porážky, jak dlouho bude tato série pokračovat? „Tak dlouho jak to půjde.“ Čili do finále play-off? „Když to půjde tak jo.“

Dalším hráčem, který přišel ze Sparty je Daniel Branda i pro něj by mělo být utkání více motivační, vždyť chuť dokázat vedení, že se mohlo při výměně mýlit, může být uvnitř duše každého s postižených velká. „Je to jako každé jiné utkání, přesto určitou pikantnost mu odepřít nelze.“ Pikantnost? „V tom, že jsem přišel sem ze Sparty, že potřebujeme každý bod, abychom se dostali do nadstavby. To vše mi vede k tomu, že si myslím, že vyhrajeme.“ Branda přiznal, že pro tento duel spoluhráčům žádné rady jak vyzrát na soupeře nepředával. „Zatím jsem s nikým nic neprobíral.“ Přesto však počítá s tím, že nějaké debaty proběhnou. „Počítám až během rozbruslení před utkáním popovídám s klukama se Sparty. Nebude to však žádné hecování.“ Hecování už nebude moci proběhnout s Richardem Žemličkou. „No to už ne, ten je v Litvínově. S tím jsem akorát včera mluvil, rozhodně by se to radostí z jeho strany nazvat nedalo, byl z výměny naštvaný. Nelze se tomu divit, vždyť tam odehrál třináct sezon.“ Hodně se spekuluje o tom, že trenér Hadamczik staví ve Spartě tým založený na jemu známých hráčích. Lze považovat tuto výměnu jako trejd vynucený výkonností, nebo je v tom právě jiná možnost? „To je spíše otázka pro vedení Sparty.“ Brandovi se viditelně nechtělo tuto záležitost komentovat. Ke kýženým třem bodům povede podle Brandy perfektně a pozorně pracující obrana. „To bude rozhodující, navíc musíme dát nějaké branky, tak jako proti Vsetínu.“ Nájezdům keramiků bude čelit reprezentační gólman Petr Bříza, lze vůbec nalézt nějakou skulinku, platí na zkušeného brankáře něco? „ Petr je výborný brankář, ale asi jako každý nemá rád, když se chodí do brankoviště na odražené puky.“

Po odmlce zaviněné zraněním se do tréninkové zátěže zapojil i Josef Řezníček. „Minulý týden jsem jezdil na kole. V pondělí jsem byl poprvé na ledě, bylo to s juniory. Od úterka trénuji normálně.“ Poraněná třísla jsou však stále citlivá, otok i viditelná modřina naznačují, že skutečně prozatím není vše tak jak by mělo. V pátek obránce nepočítá, že by se zapojil do hry. „Stále je to ještě na ledě cítit, raději ještě jeden zápas vynechám. Připraven budu pro utkání s Třincem. Navíc vítězná sestava se nemění,“ podotýká Řezníček.

Na páteční duel se dá počítat s tím, že výkony Keramiky z posledních zápasů a atraktivní soupeř zaplní plzeňský zimní stadion do posledního místečka. „Ano počítáme s tím, že bude plný dům. Věřím, že nám diváci pomohou,“ říká Karel Trachta. Ten si zároveň vzpomíná na utkání těchto rivalů, kdy byl na lavičce Plzně společně s Markem Sýkorou. „Sparta byla tehdy na špici, potřebovali jsme nutně vyhrát, porazili jsme ji 5:3. Tuším že tehdy svoji kariéru začínal Rudla Pejchar. Nezlobil bych se, kdyby utkání skončilo obdobně.