Notes #23: Série skončila, boj o play-off pokračuje

P l z e ň - Po těžké sérii utkání ve Znojmě, se Spartou a v Třinci nyní čekají Keramiky soupeři lehčího kalibru, předposlední Zlín a poslední Havířov. Co však napovídá extraligová tabulka nemusí nutně odpovídat aktuální formě obou celků. Zlín dokázal v posledním kole doma přehrát Slavii, Havířov zase senzačně bodoval na ledě Sparty. Boj do důležité body nebude jednoduchý, jako první přichází na řadu Medvědi ze Zlína.

HC KERAMIKA PLZEŇ – HC HAMÉ ZLÍN

44. kolo – úterý 28. ledna 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

Daniel Branda v dresu Sparty
P l z e ň – Letošní konec přestupového termínu si v ničem nezadá s předvánoční nákupní horečkou. Veřejnost ohromilo hned několik hráčských přesunů. Ze Sparty odešel symbol holešovického klubu Richard Žemlička, výměnou za Jana Alinče. Ten však hrát za Spartu odmítl, podle všeho kvůli velké konkurenci v kádru obhájce. Sparťané však lovili jinde a povedl se jim velký nákup, z Finska přišel Roman Šimíček. Zkompletovali tak nevídaně kvalitní čtveřici centrů – P. Martinec, Leška, Broš a právě Šimíček. Prostě vše pro úspěch. Přestupová horečka vrcholí, v Plzni se také čeká na nového hráče. Má jím být jeden z hokejistů stávajícího kádru Sparty Praha. Nejsou to ovšem pouze přestupy, hokejová veřejnost je letos stále zavalena novým překvapujícími zprávami. Dýmovnice, nahlášená bomba, obviňování z prodávání zápasů, výstavba nové haly v pražských Vysočanech, novinové a internetové stránky plní extempore Radka Dudy a jeho prokazatelně lživé prohlášení. Hokejový fanoušek pro udržení přehledu musí letos vstřebávat mnoho informací, a to sezóna ještě zdaleka nekončí. Již nyní probíhají spekulace, co bude s Radkem Dudou, zůstane-li Viktor Ujčík ve Spartě, kam půjde reprezentační opora David Moravec. I nadále se máme na co těšit.


HC HAMÉ ZLÍN
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

ZLÍN JIŽ VZDAL BOJ O PLAY-OFF

Ve Zlíně si letošní sezónu rozhodně představovali jinak. Přestože moravský celek opustil celý zástup kvalitních hráčů a velkých opor, chtěli se Medvědi poprat o postup do play-off. To je nyní již utopií, bez Čajánka, Somíka, Leška a dalších hokejistů Zlín figuruje na předposledním místě tabulky, za ním je již beznadějně poslední Havířov. Již před mnoha koly v moravském klubu rezignovali a jako cíl stanovili důstojné dohrání letošní sezóny. Zároveň však dostávají příležitost i mladí hráči.

Ve vítězném duelu v Liberci se představil Martin Čech mladší, jeho útok vedl teprve šestnáctiletý slovenský útočník Marek Zagrapan. Ten sezónu začal v dorostu(!), svoji hrou trenéry A-týmu ale uspokojil tak, že jej staví do extraligových zápasů. Ve Zlíně dokonce poodkryli svoji koncepci. „Zatím budeme tvořit měřítko pro ostatní podle výkonů Martina Čecha a Marka Zagrapana,“ uvedl pro idnes.cz asistent trenéra Venery Jaroslav Stuchlík. Další mladou nadějí ve Zlíně je slovenský juniorský reprezentant Rastislav Lipka, který působil v zámořské WHL.

Ze hry naopak vypadl Miroslav Okál, kterého opět trápí bolavá třísla. Zlín musel opustit i brankář Pavel Maláč, kterému jeho angažmá „zatrhl“ Prostějov, za který chytá v druhé nejvyšší soutěži. O jeho služby stojí v baráži Havířov, ale s touto myšlenkou třicetiletý gólman vůbec nekoketuje, k Panterům nechce.

Stále se spekuluje o možných odchodech některých hokejistů Zlína na hostování do konce sezóny do klubů, kterým ještě v závěru sezóny tak zvaně o něco jde. První odejde Jaroslav Balaštík, viz. dále. V tisku se objevily i další jména jako např. Marušák, Hamrlík.

SESTAVA ZLÍNA Z MINULÉHO KOLA:

Tuček - Marušák, Blaťák, Hamrlík, Galvas, Macholda, Zubíček - Balaštík, Vlach, Veselý - Rachůnek, Jenáček, Pivko - Okál, M. Filip, Hubáček - Ministr, Zagrapan, Mokrejš.

Trenéř: Zdeněk Venera

Reprezentační útočník stráví konec sezóny ve Finsku

Průbojný Jaroslav Balaštík, člen loni zářízího útoku Balaštík-Leška-Pivko opustí Zlín. Duel s Keramikou Plzeň by měl být jeho letos posledním ve zlínském dresu a poté již zamíří do finské Hämmenliny. Tam ho čeká nejen setkání s někdejším útočníkem Plzně Tomášem Kucharčíkem, ale také líté boje o titul. Hämmenlina vévodí nejvyšší finské soutěži a je vážným kandidátem na celkové vítězství.

Fanoušci svůj tým neopouštějí

Přestože prožívá Zlín neúspěšnou sezónu, návštěvy na zlínském zimním stadionu jsou jedny z nejvyšších. Duel s Českými Budějovicemi vidělo 5 454 diváků, atraktivní derby se Vsetínem dokonce 6 812. I dále chodilo kolem pěti tisícovek diváků, což vzhledem k nelichotivému postavení Medvědů v tabulce je opravdu úctyhodné. Celkový průměr je 5 263 diváků.

Někteří hráči si budou hledat angažmá

Neúspěšná sezóna samozřejmě nezůstane bez odezvy ze strany vedení klubu. Již v průběhu ročníku dalo vedení některým i velmi zkušeným hokejistům najevo, že s nimi pro příští ročník nepočítají.

Čtyřicetiletý nejproduktivnějším

3. července letošního roku oslaví již 41. narozeniny, hokejový apetit jej však neopouští. Veterán Rostislav Vlach je aktuálně nejproduktivnějším hráčem Medvědů, nasbíral celkem 27 bodů za 7 branek a 20 asistencí. Na pozici nejlepšího střelce týmu se propracoval Libor Pivko - 13. Po raketovém startu Martina Jenáčka se zdálo, že jej budě těžko někdo v počtu branek ohrožovat, příval gólů se však u Jenáčka zastavil. Pýchou Zlína bývala obrana, přestože se Zlínu nedaří, tradiční opora Jiří Marušák je jedním z nejlepších obránců ligy a nejproduktivnějším bekem Zlína – 23 bodů. Zároveň je také nejtrestanějším – 61 trestných minut.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

PLZEŇSKÉ FINIŠE

Kapitán Ivan Vlček.
Podobně jako v loňské sezóně i letos keramici nasadili k závěrečnému finiši. Loni udivila veřejnost devítizápasová série zápasů bez prohry, kterou ukončil rázně až Vsetín, který udělil Plzni potupný debakl.

I letos Keramika začala dohánět bodové ztráty ke konci ročníku. Plzeňská série však zůstala ve stínu jiných událostí. Ústřední roli sehrál bývalý plzeňský forvard Radek Duda. Zopakoval si svůj výpad proti hráči Liberce, tentokrát dokonce v šatně soupeře.

Řídil se nejspíše heslem "Zatloukat! Zatloukat! Zatloukat!" a popřel návštěvu kabiny i ránu pěstí do tváře Martina Čakajíka. Důkazy byly pádné, Duda tak čeká na rozhodnutí disciplinární komise, o trestu pro kontroverzního útočníka bude rozhodovat i Zdeněk Haber.

Výstup explzeňského útočníka bylo nejspíše silným kafem i pro Vladimíra Růžičku. Lhaní útočníka, o kterého měl vyložený zájem jej zaskočilo a zklamalo.

SESTAVA KERAMIKY PLZEŇ Z MINULÉHO KOLA

Barta - Divíšek, Mazanec, Dobroň, Výborný, Vobořil, I. Vlček - Dvořák, J. Straka, Eiselt - Branda, J. Štefanka, Matějovský - Švík, Hurtaj, Adamský - Topol, R. Procházka, Volák.

KANADSKÉ BODOVÁNÍ KERAMIKY

Josef Straka svým dlouhým brankovým útlumem dal příležitost k usazení se na prvním místě. Jeho "nabídky" nikdo nevyužil a poté, co se Straka opět bodově rozjel je již s velkou pravděpodobností o vítězi kanadského bodování klubu rozhodnuto.
Josef Straka 32 (13+19)
Dušan Andrašovský 22 (10+12)
Juraj Štefanka 22 (7+15)
Josef Řezníček 18 (0+18)
Radek Matějovský 17 (7+10)

V bodovém sběru ze zápasů mezi 32. a 41. kolem dýchá Strakovi na záda Ĺubomír Hurtaj. Posbíral během deseti zápasů 9 bodů (Straka 10) a stal se jednou z klíčových osobností týmu.

Bývalí spoluhráči proti sobě

Martin Adamský a Radim Kucharczyk, spoluhráči z hvězdného útoku Kucharzyk-Hudler-Adamský, který bojoval za Vsetín v juniorské lize. Cesty všech hráčů se nyní rozdělily. Kucharzcyk zůstal ve Vsetíně, Adamského hvězda stoupá v plzeňském dresu a Hudler odešel do Ruska. Ve vzájemných duelech je letos úspěšnější mladý vsetínský útočník, skóroval i v posledním utkání v Plzni. V tomto duelu poslal Vsetín do vedení, naprázdno však nevyšel ani Adamský, který byl u třetí a rozhodující branky Juraje Štefanky. Na Radovana Biegla vyslal Adamský celkem tři střelecké pokusy, Kucharczykova úspěšná střela byla jediným jeho pokusem v tomto zápase.

Útok Dvořák - J. Straka - Andrašovský, trumf v zápasech proti Zlínu

Alespoň jeden z členů prvního plzeňského útoku byl u pěti branek ze sedmi, které letos Plzeňané Medvědům vstřelili. Nejproduktivnější z této trojice je Josef Straka, který vstřelil jednu branku, hned tu první a přidal ke svému jedinému zásahu tři asistence. Michal Dvořák zaznamenal vítěznou branku v posledním vzájemném duelu, jednu branku si připsal i Dušan Andrašovský.

Fanoušci svému týmu věří

Na oficiálních internetových stránkách se mohli v anketě fanoušci vyjádřit, jak to vidí oni s postupem Plzně do play-off. V postup věří či o něm vůbec nepochybují tři čtvrtiny návštěvníků internetové stránky www.hcplzen.cz.

o postupu nepochybuji 8 %
Plzeň postoupí, ale bude to velmi těsné 67 %
neodvažuji se tipovat 7 %
v postup příliš nevěřím 8 %
postup by byl zázrakem 10 %


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORIE VZÁJEMNÝCH ZÁPASŮ PLZNĚ A ZLÍNA

Zlínský a plzeňský klub jsou každoroční účastníci nejvyšší hokejové soutěže. Po rozdělení Československa vstoupily oba kluby do nově vzniklé české extraligy a úvodní vzájemný duel sehrály na ledě Zlína 22. října 1993. První gól Plzně v tomto zápase byl zároveň prvním úspěšným zásahem plzeňského hráče do branky Zlínských. Autorem úspěšné střely byl Ondřej Steiner, Zlín v tomto duelu nakonec zvítězil 6:4.

V zápasech proti Zlínu dosáhli dva hokejisté Plzně hattrick. V sezóně 1997/98 nasypal do branky Zlína tři góly v jednom zápase Bednář, o tři roky později jej napodobil Václav Eiselt.

V zápasech Zlína a Plzně bývá k vidění úporný hokej, především ze zabezpečené obrany. S tím se podstatně hůře vyrovnávají plzeňští hokejisté. Zlínské hokejisty dokázali přehrát nejvýše o tři branky, zatímco Medvědi Plzeňany až o 6.

LETOŠNÍ VÝSLEDKY

24.9. 2002: Hamé Zlín – Keramika Plzeň 4:2 (0:1,2:1,2:0)
Branky: 29. Pivko (Okál), 33. M. Hamrlík (Vlach, Veselý), 57. Veselý (Vlach, M. Hamrlík), 60. Okál (M. Hamrlík) - 13. J. Straka, 34. Duda (Dobroň, Řezníček). Rozhodčí: Haškovec – Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:1. Diváci: 4916.

25.10.2002: Keramika Plzeň – Hamé Zlín 1:2 (1:1,0:0,1:1 – 0:1)
Branky: 15. J. Straka (Dobroň, Řezníček), 57. Andrašovský (Ujčík, J. Straka) - 10. I. Rachůnek (Marušák), 54. Marušák (Blaťák), 65. Balaštík (Okál).Rozhodčí: Vokurka – Guth, Rittich. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 5744.

6.12.2002: Hamé Zlín – Keramika Plzeň 2:3 (1:0,1:0,0:2 - 0:1)
Branky: 14. Blaťák (Jenáček, Rachůnek), 22. M. Filip (Rachůnek, Jenáček) - 41. Ujčík (Andrašovský, J. Straka), 44. Adamský (Hurtaj, Švík), 62. Dvořák.Rozhodčí: Haškovec – Dančišin, Matějček. Vyloučení: 9:10, navíc Pivko (Zlín) 10 minut OT. Využití: 2:1. Diváci: 4687.

PLZEŇANÉ PROTI ZLÍNU

Nejúspěšnějším střelcem v historii zápasů Plzně se Zlínem je Milan Volák, ten rozsvítil červené světlo za brankou Zlína dvanáctkrát. V pořadí se objevuje také opět Tomáš Jelínek.

Milan Volák 12
Tomáš Jelínek 8
Michal Straka 6
Jaroslav Bednář 5

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ VS. ZLÍN

Průměrný počet branek 6
Průměrný počet vyloučených 17 (8-9)
Průměrný počet střel 75 (35-40)
Průměrný počet diváků 5 602
- v Plzni 5 601
Nejrychlejší branka 0:33 Musil (6.12.1998)
Nejpozději dosažená branka 59:55 Okál (24.9.2002)

Nejtrestanější hráč

Oba premianti naživo.
Suverénní jedničkou mezi nejtrestanějšími hráči je exzlínský Marek Posmyk (64 t.m.), v současnosti obránce Slavie Praha. S odstupem takřka poloviny trestných minut je Michal Dvořák (33 t.m.). Právě tito dva hráči si podstatnou část ze součtu svých trestů „vydělali“ ve vzájemné potyčce při posledním vzájemném utkání loňské sezóny (viz. foto).

Zlínsko-plzeňské duely si vydobyly pověst zápasů, ve kterých se mají rozhodčí co ohánět. Tento trend nabraly tyto duely až v několika posledních sezónách. Nejvíce trestů bylo k vidění 26. října 2002 ve Zlíně, kdy hlavní rozhodčí Turčan rozdal hráčům obou celků dohromady 32 trestů!