Rozhovor Václav Nedorost

Věřím, že na extraligu mám, chci to dokázat, hlásí útočník Václav Nedorost

Plzeň - Šestatřicetiletý forvard Václav Nedorost je jednou z nejzvučnějších posil indiánů před novou sezonou. Urostlý útočník se zkušenostmi z reprezentace, NHL i KHL se těší na novou štaci v kariéře, věří, že pro Škodovku bude platným hráčem. Plzeňští trenéři s Nedorostem počítají do první útočné formace, kde by měl po boku Milana Gulaše a Vojtěcha Němce strašit obrany soupeřů.

Václave, jak jste si užil první trénink na ledě v dresu s indiánem?
Já vlastně ani nevím, jestli se mi během tréninku podařilo dát gól! V tom horku to není žádná sranda dojet k bráně, takže jsem tam potom puk už jenom dloubal. Říkal jsem to pak klukům v šatně, že jsem snad dal jen jeden gól.

Po individuální letní přípravě jste se dostal naplno do kabiny mezi všechny spoluhráče, jaké bylo přijetí?
Jo, to bylo úplně v pohodě. Jsem v týmu druhý nejstarší, takže to člověk bere trošku s rezervou, ale mladí kluci, kteří v Plzni působí, jsou super, ty starší jsem vesměs všechny znal. Takže s tímhle nebyl vůbec žádný problém.

Byla to pro vás velká výzva, že si můžete zahrát extraligu za Plzeň?
Chtěl jsem si to určitě zkusit, protože po návratu z Ruska jsem skočil rovnou do první ligy. Po loňské sezoně v Motoru jsem udělal rozhodnutí, že se nechci za 10 let bouchat do čela a říkat si, proč jsem si ukončil kariéru v první lize. Proto jsem udělal tento krok, chtěl jsem si zahrát soutěž výš, věřím, že na extraligu mám a chci to dokázat. S Plzní jsem byl v kontaktu už od svého návratu do Čech, byli jsme domluvení, že bych zkusil hostování, protože jsem nechtěl odejít z Českých Budějovic natrvalo kvůli narození potomka. Ale nakonec se i s rodinou přesunu do Plzně, beru si ji celou sem, manželka s dětmi vše zvládne.

Přemlouval vás Václav Prospal, který se stal hlavní trenérem českobudějovického Motoru, abyste v týmu zůstal?
Přemlouval. A přemlouval mě hodně. Bylo to hlavně kvůli němu těžké rozhodnutí, protože vím, že se to tam určitě zlepší, nastolí tam něco, co v Motoru doteď chybělo. Několikrát se tam o to pokoušeli, i když ty mančafty byly dobré, tak vždycky tomu právě něco chybělo. A loni tomu chybělo suverénně nejvíc, ačkoliv se tam poskládal asi nejsilnější tým s nejlepšími jmény. Venca mě přemlouval opravdu hodně, ale já jsem přemýšlel, že kdyby tato sezona skončila stejně jako ta loňská, tak bych možná už v kariéře nepokračoval. Takže jsem se prostě během jednoho dne rozhodl, oznámil jsem to manželce, ta nic nenamítala, zavolal jsem tedy Martinu Strakovi, že budu hrát za Plzeň. A za to rozhodnutí jsem rád.

V loňské sezoně v Plzni zářila bývalá budějovická dvojice Tomáš Mertl a Milan Gulaš. Neříkal vám už Milan, že budete muset pokračovat v nastoleném trendu?
To sice neříkal, ale kdyby to bylo takhle i letos, bylo by to parádní. Ale to nikdo nemůže zaručit, takže uvidíme. S Milanem Gulašem jsme se vlastně v týmu nikdy nepotkali, on je totiž mladší, já jsem zase velice brzy odešel do zahraničí, když jsem se poté vrátil do Čech, tak on už v Budějovicích nebyl. Potkávali jsme se hlavně v létě během příprav. On je totiž blázen, chtěl by pořád trénovat, neustále chodit na led, což mě v létě moc nebaví. Takže já letos začnu až tady s týmem.