Plzni chyběly síly a využité přesilovky

P l z e ň - Keramika sice proti Českým Budějovicím neuspěla, ovšem jen těžko je modrobílým barvám možné vytknout nedostatek bojovnosti. Vítězství Jihočechů bylo spíše dílem vynikající obranné hry soupeře a vyšší efektivity. "Chtěl bych ocenit hru Českých Budějovic, předvedly výborný výkon. Mohlo na ně platit jen enormní nasazení a síla. To nám trochu po včerejším zápase v Karlových Varech chybělo," říkal po utkání obránce Jiří Hanzlík, který se vrátil na plzeňský led po svém působení v Liberci. "Od poloviny utkání nám trochu chyběly síly," doplnil ho Jan Švík (na snímku).

Plzeň vstoupila do utkání velice zodpovědně, Český Budějovicím vlastně ani nedala možnost hrát na brejky. "Trochu mě zaskočilo postavení Plzně 1-4, ale byl jsem za to i trochu rád, protože jsme se alespoň nedostali na začátku zápasu pod tlak," mínil Jaroslav Pouzar, který Jihočechy při zápasech koučuje. Plzeňští trenéři obrannou taktiku naordinovali keramikům pod vlivem výborných výsledků Budějovic na soupeřových kluzištích. Vždyť si odvezli body i z Třince či pražské Slavie. "Byl to z naší strany dost nervózní zápas. Moc jsme chtěli potvrdit body z Karlových Varů. Nemůžu klukům vytknout nedostatek bojovnosti, ale nedařila se nám moc kombinace a trochu nám chyběl klid. Takové zápasy však přijdou a musíme se z nich oklepat a pokračovat dál," říkal trenér domácích Karel Trachta.

Rozhodujícím mometem utkání byly asi přesilové hry. Zatímco Plzeň hrála ve druhé třetině v krátkém sledu dvě přesilové hry pět na tři a nevyužila ani jednu, České Budějovice hrály za celý zápas pouze jedinou přesilovou hru (nedovolené bránění Kubeše) a dokázali ji proměnit ve vítězný gól. "Tam chtělo něco využít. Nedokázali jsme se však prosadit před brankou," hledal důvody Jiří Hanzlík. Jaroslav Pouzar si všiml jiného aspektu. "Hráli jsme celý zápas proti většímu počtu hráčů na ledě. Je zarážející, že jsme proti takovému soupeři, jakým je velice tvrdě hrající Plzeň, měli jen jednu přesilovou hru. Asi jsme moc faulovali a soupeř vůbec. Trochu mi to kazí dojem ze zápasu."

Plzeň strávila v útočném pásmu soupeře obrovské množství času, velkých gólových příležitostí si však vytvořila poskrovnu. "Hráli dobře v obraně. Mají vysoké obránce, kteří důrazně čistili prostor před brankou a strašně těžko jsme se tam dostávali. Stříleli jsme většinou z větších vzdáleností a to Hudáček spolehlivě pochytal," uvedl Jan Švík. Ten měl ve třetí třetině z keramiků největší šanci na vyrovnání. "Hmm. To byla škoda. Ľubo Hurtaj mi to hodil zpoza branky. Snažil jsem se zvednout puk a trefit se pod vyrážečku. Ve sněhu se mi však puk zamotal a byla z toho taková slabší střela mezi nohy. Je to škoda, byla to velká šance na vyrovnání, ale nedá se nic dělat," smutnil.

Plzeň klesla pět kol před koncem na devátou příčku, teď jí čeká horký slávistický led, potom hraje Keramika doma s Vítkovicemi. O dva body před Plzeň se dostalo Znojmo, které nyní jede do Pardubic a na Spartu. Lepší výchozí pozici než Plzeň v boji o play-off mají České Budějovice a Třinec, flintu do žita na druhé straně neházejí ani Vsetín s Litvínovem. "Mužstva okolo osmého místa nejsou v nějaké oslnivé formě, takže to bude velký boj," myslel si Jiří Hanzlík. "Situace se bude měnit zápas od zápasu. Dneska mužstva okolo nás kromě Znojma prohrála," doplnil ho Karel Trachta.