Duda není Gretzky

P r a h a - Hodně zklamaní po těsné prohře a také mírně udivení opouštěli keramici zimní stadion Slavie Praha. Důležitou roli sehrál v zápase útočník Radek Duda. Rozhodující branka byla z jeho dílny. Nejprve byl po střetu s ním vyloučen Josef Řezníček, z následné přesilovky vstřelil Duda vítěznou branku. Jedním z nejlepších útočníků Plzně byl Lubomír Hurtaj, nad tresty pro keramiky po střetech s explzeňským forvardem kroutil hlavou.

"Ještě jsem neviděl, aby byly čtyři fauly na jednoho hráče, takový Gretzky Duda rozhodně není. Dělal to tak, aby to vypadalo jako faul, a rozhodčí mu to zbaštili," nechápavě se ohlížel za právě skončeným duelem Hurtaj, který v Plzni zdědil číslo 91 právě po Dudovi. Výborný výkon předvedl i Libor Barta, který byl jedním z nejbližších svědků osudného souboje. "Duda Pepovi Řezníčkovi držel hokejku a spadnul. Rozhodčí mu to pořád žerou," říká zklamaně plzeňský gólman.

Po vstřelené brance si slávistický forvard neodpustil několik gest vůči fanouškům Plzně i plzeňské střídačce. "Je to blázen, co od něj můžete čekat. Ale kdybych vyhrál, taky bych měl radost," hledá trochu pochopení Barta.

Výsledek však nebyl rozhodně dílem pouze jediné situace. Slávisté proti Plzni vytáhli svoji obvyklou zbraň, důraz před brankovištěm, ten jim vynesl tři branky. "Dvě byly určitě velmi šťastné," naráží Barta na nenápadnou střelu a šťastnou teč, obě z hole Michala Supa. "Vždycky když to jejich beci nahazovali, stáli jejich útočníci před brankovištěm," vypozoroval Barta.

Náskok domácích 2:1 smazal v přesilové situaci Josef Straka, ale na Dudovu branku již keramici odpověď nenašli, i když chybělo málo. "Byly tam snad dvě tyčky, chyběl kousek štěstíčka," stýská si Barta. Prosadit se ale přes důraznou obranu domácích hodně bolelo. V poslední třetině pětice slávistů kroužila před vlastní modrou a vytvářela těžko prostupný prostor. "Pro nás menší hráče je to těžké, mají hodně vysoké beky. Ale i tak jsme si šance vytvořili," říká Hurtaj.

Keramika Plzeň přijela do Edenu s cílem bodovat, nepovedlo se, co dál? "Měla to být aspoň plichta. Nálada teď určitě dobrá nebude, ještě to ale není úplně v pytli," říká odhodlaně Barta. "Výkon byl dobrý, bod jsme si zasloužili, musíme jít prostě dál. Výsledky nám přály, musíme zabodovat," dokazuje Hurtaj, že týmu rozhodně vůle rvát se o play-off do posledního kola nechybí.

"Čekají nás teď Vítkovice, Litvínov, Pardubice a Liberec, musíme pro to udělat vše. Kdyby se to nepovedlo, tak alespoň to zakončit se vztyčenou hlavou," přemítá Barta. I přes prohru se Slavií zhruba stovka plzeňských příznivců svým hokejistům po právu uznale zatleskala.