Důležitější než hattrick je výhra, tvrdí Michal Dvořák

P l z e ň – Až na čtvrtý pokus dokázali keramici přehrát vítkovické hokejisty, a připsat si do tabulky tři důležité body. V předchocích duelech byly totiž dvakrát úspěšnější Vítkovice, jednou se tito dva soupeři rozešly smírným výsledkem.

Za třemi body vykročili plzeňští tím nejlepším možným způsobem, když v úvodních minutách dokázali dvakrát využít početní výhodu a skórovat. „Nechtěli jsme pustit soupeře pod tlak, jenže zbytečnými ztrátami puků a následným vyloučením jsme si utkání značně zkomplikovali. Nelze upřít snahu, ale netaktické chyby nás připravily o výsledek,“ přiznal trenér Vítkovic Ladislav Svozil. Vítkovice přijely do Plzně se značně prořídlou sestavou, trenéři měli k dispozici pouze tři formace. „Přijeli v hodně pozměněné sestavě, do které významným způsobem zasáhla chřipka a zranění,“ uvedl kouč Vítkovic, kterého mrzela prohra i z toho důvodu, že je snahou Moravanů pokusit se postoupit do play-off ze čtvrtého místa. Svozil si zároveň posteskl: „Doufám, že se nám podaří do úterka dát některé hráče do kupy a pokusíme se zabojovat doma.“

Zejména přístup hodnotil u svých svěřenců asistent plzeňského mužstva Milan Razým. „Zejména za přístup k utkání chci dnes klukům poděkovat.“ Využité přesilovky byly podle Razýma tou nejlepší motivací keramiků pro další minuty utkání. „Do utkání jsme vstoupili velmi dobře, soupeř nám nahrál svými fauly, a my jsme dokázali následné početní výhody dvakrát krásnými goly využít.“ Přestože Vítkovice dorazily do Plzně bez několika hráčů základní sestavy, nejúdernější první formace, byť bez Kaděry, dokázala často roztočit plzeňské obranné řady. „Víme o jejich kvalitě, dokáží rozhodnout utkání, což potvrdili dvěmi brankami v přesilových hrách i dnes. Nám se však podařilo dát čtvrtou uklidňující branku a nepřipustit tak v závěru drama.“ Tři body které Keramika získala ji tak nechávají stále ve hře o postupové místo do play-off. „Právě o to více si ceníme dnešní výhry a v následných třech zápasech uděláme vše proto, abychom se do osmičky dostali.“ Utkání na straně Plzně nedohrál po bodyčeku u mantinelu Juraj Štefanka. „Zatím nevíme nic přesného, hned po utkání odjíždí Juraj na vyšetření do nemocnice, jedná se o zranění kolena,“ doplnil Razým.

Dvakrát překonal Trvaje a ještě jednu asistenci si připsal forvard první lajny Keramiky Michal Dvořák . „Bylo to opět jedno z velmi náročných utkání, neboť Vítkovice hrají velmi dobře dozadu, brání střední pásmo.“ Podle Dvořáka byla velmi důležitá třetí branka Juraje Štefanky v závěru druhé části. „Určitě to tam Juraj perfektně vyvedl, myslím si, že to rozhodlo.“ Uspokojení křídelní útočník nezakrýval z využití přesilových her, které dostaly Keramiku do dvoubrankového vedení. „Konečně nám to začalo vycházet, je znát, že jsme jim poslední dobou věnovali dost času na trénincích.“ Poměrně rychlé branky uklidnily i nervy, které po utkání se Slavií přeci jen v úvodu pracovaly. „Rozhodně nám to pomohlo zvednout hlavu, vždyť jsme po dlouhé době šli takhle do vedení dva nula.“ V poslední části měla Keramika výhodu trestného střílení, nabízela se tak možnost, aby Dvořák dosáhl hattricku. „O tom, kdo půjde rozhodují trenéři, navíc Josefovi se to na tréninku daří. Hlavní je, že jsme dotáhli zápas do vítězného konce, to je podstatné.

Na druhou branku Keramiky si připsal asistenci Jiří Hanzlík. Jak on hodnotil tento duel? „ Dnes rozhodlo to, že se nám podařilo dát více jak jednu, dvě branky, jako tomu bylo v posledních zápasech.“ Šance Keramiky v dalších třech zápasech jsou podle Hanzlíka stále otevřené. „Určitě není nic ztraceno, bude se rozhodovat v posledním kole, alespoň výsledky tomu napovídají. Pro nás je teď důležité bodovat v Litvínově.“

Bojovným výkonem rozhodně zaujal Jakub Koreis, dojížděl veškeré souboje a nic nedaroval vítkovickým zadarmo, neúnavně „otravoval“. „Asi se ode mě očkává, že budu hrát tvrdě, tak se to snažím plnit,“ přiznal na tiskové konferenci. „Někteří staší hráči nejsou zvyklí, že se v lize takto dohrávají všechny souboje a asi jim to trochu vadilo. Proběhly mezi námi i nějaké slovní přestřelky, ale vzhledem ke svému věku se snažím být zticha.“ Přestože body zůstaly doma mrzí Koreise jeho vyloučení za stavu 3:1. „To mi mrzí, Vítkovice snížily, naštěstí potom dal Michal Dvořák gól a uklidnil to.