Preview Banská Bystrica

Champions Hockey League opět v Plzni, na západ Čech zavítá Banská Bystrica!

Plzeň - Po extraligových duelech přepnou indiáni na druhou soutěž, v pátém skupinovém utkání hokejové Ligy mistrů se v Home Monitoring Aréně střetnou se slovenským mistrem, kterým je tým HC 05 iClinic Banská Bystrica! Škodovka má už postup ze skupiny H jistý, Bystrica stále ještě může do další fáze soutěže proklouznout, takže zápas, který začíná v úterý již v 17:00, bude mít jistě zajímavý náboj!

Dosavadní působení v Champions Hockey League

HC Škoda Plzeň

Plzeňský celek má již nyní jistý postup ze základní skupiny soutěže! Indiáni si tento úspěch vybojovali už po čtyřech duelech, ve kterých si připsali pokaždé plný počet bodů. Dvakrát dokázali uspět proti švýcarskému Luganu, v domácím prostředí i v odvetě poté s přehledem porazili i finský tým JYP Jyväskylä, úřadujícího obhájce prvenství.

Modrobílí vstoupili do Ligy mistrů impozantně, v prvním utkání se střetli se známým týmem z Lugana, kterému chtěli oplatit vyřazení z předchozí účasti mezi nejlepšími hokejovými týmy Evropy. To se povedlo na jedničku, v domácím prostředí přehráli Plzeňští švýcarský tým 3:2, o prvním úspěch ve skupině rozhodli svými trefami Vojtěch Němec a Václav Nedorost. Po dvou dalších dnech následoval další mač v Home Monitoring Aréně, indiáni se dokázali proti Jyväskylä čtyřikrát prosadit, byla z toho celková výhra 4:2, mezi střelce se zapsali Indrák, Kratěna, Stach a Němec.

I venkovní odvety vyšly Plzni perfektně, hlavně duel ve Finsku, kde modrobílí porazili JYP 6:2, takový debakl v Jyväskylä prý dlouho nepamatují. O vysoké výhře rozhodl skvělý výkon celého mužstva, dvakrát se trefil Petr Straka, po jedné brance přidali Kratěna, Indrák, Gulaš a Kodýtek. Pokud by ve čtvrtém představení ve skupině H na ledě Lugana indiáni jakkoliv vyhráli, slavili by postup. A to se i povedlo, navíc opět za tři body. Hostující tým si díky trefám Milana Gulaše, Vojtěcha Němce a Lukáše Kaňáka vypracovali náskok už 3:0, domácí Lugano ještě duel stihlo dvěma góly zdramatizovat, leč Plzeň si už vítězství nenechala vzít.

HC 05 iClinic Banská Bystrica

Slovenský tým si zatím během skupinového vystoupení v soutěži připsal jednu výhru, po čtyřech zápasech tedy Banská Bystrica zaujímá poslední místo v tabulce. O postup však stále ještě může bojovat, švýcarské Lugano má totiž stejný počet bodů, JYP má na svém kontě bodů šest.

Právě proti Jyväskylä začal úřadující šampion Slovenska svou štaci v CHL. Proti silnému finskému týmu se Bystrica držela v první třetině, v té druhé tým JYP dokázal nasázet soupeři tři góly, nakonec zvítězil vysoko 6:1. V dalším domácím duelu už si Banská Bystrica zlepšila náladu, ani Lugano rozhodně není lehkým soupeřem, o to víc slovenského zástupce v Lize mistrů potěšila přesvědčivá výhra 5:2. O góly Bystrice se postarali Asselin, Marshall, Faille a dvakrát přesně pálil Zigo.

Venkovní duely však slovenskému mužstvu vůbec nevyšli, z putování po Švýcarsku a Finsku si domů odvezl dvě prohry a celkové skóre 1:10. Lugano všechno Banské Bystrici v domácím prostředí vrátilo, v odvetě zvítězilo 4:1. A Jyväskylä svému soupeři i ve druhém společném klání dokázala nasázet šest gólů, Bystrica si z Finska odvezla jasnou prohru 0:6.

Řekli před utkáním

HC Škoda Plzeň

Hlavní kouč Škody Ladislav Čihák slibuje, že do utkání proti slovenskému týmu půjdou Plzeňští na sto procent: „K zápasu přistoupíme úplně stejně! Už jenom kvůli lidem, kteří si koupí lístek. Přijdou nás podpořit a budou chtít vidět dobrý výkon.“ Pro západočeské fanoušky půjde po dvou letech o další střet se slovenským celkem, na nějž se příznivci pravidelně velmi těší.

Na slova svého kouče navazuje i útočník Denis Kindl, jenž má v úvodu extraligové sezony velice dobrou střeleckou formu, kterou si bude chtít přenést i do CHL. „Je to pořád veliká prestiž, chceme v Lize mistrů pokaždé udělat co nejlepší výsledek. Půjdeme do toho jako v ostatních zápasech. Navíc máme na čem pracovat, takže si očekávám, že to bude příprava na klasický ostrý zápas,“ myslí si plzeňský útočník s číslem 92 na zádech.

Ladislav Čihák také prozradil, že s trenérským štábem bude chtít v mači vyzkoušet tváře, které se v úvodu sezony do hry příliš nedostávaly. „Povoláme i mladší hráče z Litoměřic, které bychom chtěli vidět při hře, aby se ukázali. Do hry zasáhnou David Kvasnička s Kubou Pourem, chceme vidět i Pepu Roubala z juniorky. Máme na ně dobré reference,“ oznamuje hlavní trenér Škodovky.

Poslední a jediné odehrané utkání v Plzni

Pikantní souboje Západočechů s Banskou Bystricou, která se v dobách minulých ocitala především v nižších slovenských ligách, tedy počítat nemůžeme, jako tomu bylo před duely s Nitrou. Indiáni se se slovenským týmem potkali na úplném konci letní přípravy před začátkem sezony 2015/2016, kdy Bystrica zavítala do Home Monitoring Arény. Oba celky nastoupily v nejsilnějších sestavách.

Modrobílí nakonec duel dovedli do vítězného konce, když svého soupeře porazili 2:0. Vítězný gól tehdy vstřelil útočník Ján Sýkora, který paradoxně v nynějších dobách hájí barvy Banské Bystrice, k čemuž se v tomto článku později dostaneme. Pojistku v podobě druhého gólu přidal obránce Michal Moravčík, indiáni se touto výhrou naladili na nový extraligový ročník, který načali velice dobře, nakonec dokráčeli až k bronzovým medailím.

Známé tváře, matadoři i borci ze zámoří

Začněme hned u prvního starého známého, kterým je obránce Branislav Kubka. Ten se stal posilou Škody před sezonou 2014/2015 a rychle zapadl do plzeňské obrany. Nutno dodat, že se stal ryze defenzivním členem, sbírání bodů nebylo jeho pravé povolání. Na ledě si ho fandové ani nemuseli během utkání všimnout, svou nenápadností však eliminoval většinu ataků soupeře. V následujícím ročníků došplhal s Plzní až k bronzovým medailím. Nepovedený vstup do ročníku 2016/2017 ho však stál místo v sestavě, Kubka se tedy vydal domů, aby rozšířil řady Banské Bystrice. Za indiány odehrál v extralize celkem 116 zápasů (2+18), další čtyři přidal v CHL (0+1).

Branislav Kubka na Plzeň vzpomíná jenom v dobrém, na vzájemnou konfrontaci se nesmírně těší, jak uvedl pro klubový web: „Byly to nejkrásnější roky, jaké jsem v zahraničí zažil. Samozřejmě, v Banské Bystrici je to také super, ale co se týká mého působení v Česku, tak to byly nejlepší skoro tři roky. Mám tam kopec přátel, známých, jsem v kontaktu s vedoucím mužstva nebo s masérem. Je to rodinný klub podobný Bystrici, kde je vždy dobrá nálada. Proto se tam velmi těším. Znovu uvidím stadion, Plzeň má podobně skvělé fanoušky jako Banská Bystrica, vždy tam bývá skvělá atmosféra. Škodovka má vždy dost mladý tým, je plný odchovanců. Hrají rychle, kombinačně, vpředu jsou šikovní.“

Další velice známou osobností v kádru slovenského mistra je útočník Ján Sýkora, který do klubu přišel po konci minulé sezony z Pardubic. Vytáhlý forvard stihl v Plzni odehrát necelé tři sezony, zejména v ročníku 2014/2015 patřil k největším oporám Škodovky. V následující sezoně však putoval společně s Marcelem Hossou do Třince, na západ Čech zase zamířil Erik Hrňa. Sýkora se ovšem v Třinci kvůli častým zraněním příliš neprosadil, proto byl znovu vytrejdován, tentokrát do Pardubic, kde odehrál poslední dva ročníky před návratem na Slovensko. Věčně usměvavý Ján Sýkora odehrál za indiány celkem 126 utkání, ve kterých si připsal dohromady 71 bodů (35+36).

Kapitánem Banské Bystrice je ostřílený slovenský útočník Tomáš Surový. Ten patří k hlavním hvězdám týmu, v NHL stihl zapsat 126 duelů (27+32), hrál rovněž v KHL, ve Švédsku, v reprezentaci nasbíral přes 100 startů. Posilou do obranných řad je Karol Sloboda, který v české extralize odehrál téměř 600 zápasů, působil například ve Vítkovicích, Karlových Varech, Slavii, a často potkával Plzeňské ve vyřazovacích bojích. V týmu slovenského mistra působí také řada hráčů ze zámoří, téměř všichni z nich prošli americkými mládežnickými ligami, poté se vydali do Evropy. Branku Bystrice bude hájit Američan Stephon Williams, v klubu nalezneme také čtyři Kanaďany, a sice beka Brendena Millera, v útoku zase tři jeho krajany, kterými jsou Guillaume Asselin, Éric Faille a Brock Higgs.

Tabulka skupiny H

1. HC Škoda Plzeň      4-0-0-0 16:8 12 bodů
2. JYP Jyväskylä       2-0-0-2 16:11 6 bodů
3. HC Lugano 	       1-0-0-3 10:12 3 body
4. HC 05 B. Bystrica   1-0-0-3 7:18 3 body

HC Škoda Plzeň

Nejproduktivnější hráči: Václav Nedorost a David Stach – 6 bodů (1+5)
Nejlepší střelec: Vojtěch Němec – 5 branek
Nejlepší nahrávači: Nedorost a Stach – 5 asistencí
Nejproduktivnější obránci: Lukáš Kaňák – 1 bod (1+0)
Nejtrestanější hráči: Milan Gulaš – 8 minut
Nejlepší hráči v bodování +/-: Čerešňák a Kaňák (+4)
Nejhorší hráč v bodování +/: Nikdo
Gólmani:
Dominik Frodl – 120 minut / pr. 2,00 | 91,11 %
Dmitrij Milčakov – 120 minut / pr. 2,00 | 92,73 %

HC 05 iClinic Banská Bystrica

Nejproduktivnější hráči: Guillaume Asselin a Éric Faille – 3 body (1+2)
Nejlepší střelec: Tomáš Zigo – 2 branky
Nejlepší nahrávači: Asselin, Faille a Brock – 2 asistence
Nejproduktivnější obránce: Ben Marshall – 2 body (1+1)
Nejtrestanější hráči: Ben Marshall – 35 minut
Nejlepší hráči v bodování +/-: Faille, Giľák, Tamáši (+1)
Nejhorší hráč v bodování +/: Tomáš Surový (-6)
Gólmani:
Stephon Williams – 179 minut / pr. 3,33 | 80,77 %
Samuel Baroš – 111 minut / pr. 4,00 | 82,61 %

Program Škody v CHL | Skupina H

Plzeň – Lugano       3:2       
Plzeň – JYP          4:2
JYP – Plzeň          2:6
Lugano – Plzeň       2:3
Plzeň – B. Bystrica  9. října od 17:00 
B. Bystrica – Plzeň  17. října od 17:00