Druhý pardubický gól seslal na Plzeňské křeč

P l z e ň - Poslední plamínek naděje uhasl. Keramika Plzeň získala proti Pardubicím pouhý jeden bod místo tří a v neděli pro ní sezóna skončí. Proti Pardubicím mužstvo sehrálo dobré dvě třetiny, po vyrovnání na 2:2 se však keramici utápěli v nervozitě. "Byl to pro nás existenční zápas a my jsme hráli v křeči, nic se nám nedařilo. Ani přesilovky ani hra pět na pět," řekl smutně Martin Adamský.

Druhou branku utkání vsítil Juraj Štefanka, který tečoval Hurtajovu střelu. Do utkání nastoupil s velkým sebezapřením, když musel překonávat bolest natažených kolenních vazů. Jeho branka Plzni dala naději, ale na vítězství nestačila. "Zápas nám vůbec nevyšel. Chtěli jsme na ně vletět, dát několik gólů a pak to udržet. První třetina však nesplnila očekávání," řekl velký bojovník.

Plzeň po pardubickém vyrovnání neztratila touhu, ale přemíra snahy Plzeň naopak srazila do kolen. "Myslím, že nás trochu více mohli podržet i fanoušci a fandit, když nám to nešlo. Tohle nás sráželo ještě níž. Ovšem plně si uvědomuji, že hokej se hraje na ledě a tam hrajeme my hráči," je si vědom hlavního dílu odpovědnosti Štefanka.

V čase 57:30 dostala Plzeň výhodu přesilové hry a vhazovalo se v útočném pásmu soupeře. Všechny ostatní zápasy v tu dobu již skončily, bylo již tedy jasné, že pro uchování postupové naděje Plzeň musí vyhrát v normální hrací době. Plzeňští trenéři však o nutnosti vítězství v normální hrací době nevěděli a nepokusili se o power-play ani během přesilovky ani v čase 19:55, kdy se naposledy vhazovalo v útočném pásmu Pardubických. Trenéři si ani nevyžádali oddechový čas. Je samozřejmě otázkou, zda by případná hra bez brankáře či time-out cokoliv změnili, ale kdo nic nezkouší, ničeho nedosáhne. "Já si myslím, že jsme už na to neměli morální sílu. Spíše bychom asi v tom chaosu dostali gól. Taky nás ještě lidi trošku znervóznili," odpověděl na přímý dotaz na tiskové konferenci Karel Trachta. "Myslím, že tam byla trochu chyba, že jsme mohli hrát ještě přesilovku šest na čtyři, ale je to rozhodnutí trenérů," uvedl k problému Martin Adamský.

Hodně smutný byl na tiskové konferenci trenér Karel Trachta. Přebíral mužstvo v hodně složité situaci, vytáhl ho na dostřel play-off, ovšem nakonec tam keramiky nedovedl. "Nezačali jsme špatně, hráčům nechybělo nadšení, hrál se i docela pohledný hokej. Když však soupeř vyrovnal na 2:2, vyvstala tam taková velká hora, kterou jsme nedokázali zvládnout. Mám konkrétně na mysli ty přesilovky. Byli jsme však hodně nervózní, tam byla šance to ještě zvládnout." Hostující trenér Miloš Říha neměl důvod být po zápase smutný. "Myslím si, že to nebylo povedené utkání. Plzni šlo o hodně, nám nešlo vlastně o nic. Řekli jsme si však, že budeme naplno bojovat ve všech zápasech a nic nevypustíme. Žádného soupeře pro play-off jsme si vybírat nechtěli."

Jistotu pro play-off si tak vybojovaly celky z Moravy Vsetín a Znojmo, celky ze západních Čech si musí na postup do play-off nejméně jednu sezónu počkat. "Myslím si, že to obě mužstva nezvládla psychicky. Bylo to vidět na přesilových hrách. Kluci se snažili, dali do toho hodně, ale nervozita jim svazovala ruce. Finální přihrávka vůbec nepřišla, naopak si sami vyhazovali puk ze třetiny.Tlak na hráče byl obrovský," říkal Miloš Říha.

Plzeň však neprohrála postup do play-off v utkání s Pardubicemi. "Vezměte si, jak letošní sezóna začala a jak to tady všechno vypadalo. Za mého působení jsme doma jen dvakrát prohráli a dvakrát remizovali. Doma to fungovalo docela slušně. Plzeň byla mužstvem dvou tváří, kdyby mužstvo takhle fungovalo alespoň z padesáti procent na ledě soupeře, mohli jsme play-off v pohodě uhrát. Měli jsme také problémy s brankářem, Barta byl dva měsíce zraněný. Nechci se tady však obhajovat, spíše se snažím zhodnotit sezónu z globálního hlediska," dodal Karel Trachta.