Ohlasy LIT

Guli mi řekl, že dám dva góly, tak jsem to splnil, směje se Jan Eberle

Více než polovinu zápasu indiáni proti Litvínovu prohrávali. Avšak byli aktivnější a odměna přišla. Západočeši otočili skóre a nakonec zvítězili 4:1. Dva góly vstřelili netradičně v oslabení, u obou branek bylo křídlo čtvrté formace Jan Eberle. Ten si celkově připsal dokonce statistiku 2+1, takový bodový příspěvek se mu povedl v modrobílém dresu poprvé.

Neříkali jste si už trochu v půlce zápasu, že je to střelecky prokleté?
Mně dnes Milan Gulaš řekl před zápasem, že dám dva góly, byl jsem v klidu. Doufám, že se u mě staví častěji (smích).

Bylo na Litvínovu znát, že mají teď horší sérii, kdy se jim úplně nedaří?
Těžko říct. Měli skvělý start do ligy, dostali se do klidu, ale teď se jim výsledkově nedařilo, úplně nevím, jak herně. Naposledy narazili na Spartu, což byl těžký soupeř. Dnes Litvínov po prvním gólu kvalitně bránil a my jsme se přes to špatně prosazovali. Díky brance v oslabení jsme se zklidnili, zlomili to a když jsme zvýšili na 3:1, už to bylo dobré a naopak oni znervózněli.

Věříte si na oslabení až tolik, že se tak moc vydáváte dopředu? Nebo z čeho pramenily ty dva góly?
Ještě nám vydržela fazóna z utkání z Třince, kde jsme hráli oslabení také skvěle a možná jsme měli dokonce i více šancí. Jsme za ty dvě branky moc rádi, ale samozřejmě pořád musíme počítat s tím, že hlavním úkolem je přesilovou hru soupeře ubránit. Litvínov měl na početní výhodu velmi kvalitní hráče jako Petružálek, Hübl, Lukeš, ale my jsme si je zvládli uhlídat a když byla šance, vyrazili jsme dopředu. Řada týmů hraje pouze s jedním bekem, a proto stojí za to zkusit zaútočit, dnes se nám to vyplatilo. Stráča (Petr Straka pozn. red.) byl dnes strašně rychlý, já jsem ho vůbec nestíhal a ty góly jsou jeho, obzvlášť ten první, kdy odvezl dva beky i brankáře a já už jsem to měl jednoduché. Při té druhé akci jsem mu dal puk mezi obránce, on byl zase rozjetý vagon, nezastavitelný, a poradil si fantasticky.

V čem vidíte tu chemii čtvrté formace, že jste si tak sedli?
Hraju se dvěma ohromně rychlými a talentovanými hráči. Sice tvoříme čtvrtou lajnu, ale jak se říká, je to jen číslo a možná nás to naopak ještě motivuje nechat na ledě úplně všechno. Náš styl je takový bojovný a bruslivý, moderní pojetí hokeje. Snažíme se tlačit do brány a soupeři s námi dost často mají hodně práce. Někdy tam góly nepadají, dnes napadaly a jsme za to moc rádi.

Minulý týden na Hradec Králové nepřišlo tolik fanoušků, ale dnes zase před šest tisíc a parádní atmosféra. Pomohli vám fanoušci?
Minule proti Hradci jsem kluky zase povzbuzoval v hledišti i já, tak třeba jsem byl i slyšet (smích). Samozřejmě je vidět, že když potřebujeme pomoct, fanoušci tu jsou a nemůžeme si na atmosféru vůbec stěžovat.

V pátek končí první čtvrtina extraligy. Dá se už takhle říct, jestli byl úvod úspěšný?
Máme celkem dost bodů. Bylo tam však několik zápasů, kdy jsme měli další body získat, například utkání v Brně nebo doma se Spartou. Ale je to hokej, ne vždy to vyjde i přes herní převahu, někdy je šťastnější soupeř, někdy my. Myslím si, že se máme od čeho odpíchnout. První čtvrtina byla jako vždy velmi bojovná. Každý zápas byl těžký, protože všechny týmy mají sílu, dobře bruslí. V úvodu to možná není až tak pohledný hokej, ale důležité je ty body urvat.

Dalším duelem je západočeské derby. Vy jste v kádru teprve chvíli, ale sledujete, že by spoluhráči v kabině vnímali souboj nějak vyhroceněji?
Úplně si to nemyslím. Do zápasu půjdeme s tím, že chceme zvítězit za tři body a podřídíme tomu všechno.

A co od zápasu očekáváte? Karlovy Vary dnes rozdrtily Pardubice venku 7:1.
Možná to je lepší, že Karlovy Vary drtí Pardubice a ne naopak, třeba se vystřílely (úsměv).