Slavností buly PLZ - BOL

Dlouholetý hráč Plzně i Bolzana Jaroslav Pavlů vhodí úvodní buly!

Nelze najít vhodnějšího kandidáta na slavnostní vhazování před startem odvetného zápasu osmifinále hokejové Ligy mistrů mezi Plzní a italským klubem HC Bolzano. Jednaosmdesátiletý hokejista Jaroslav Pavlů totiž vložil téměř celou svou hokejovou kariéru právě těmto dvěma týmům.

Jaroslav Pavlů okusil českou nejvyšší soutěž jako veliký talent už v sezóně 1954/1955 ve svých sedmnácti letech, v plzeňském dresu odehrál dvanáct duelů než přestoupil na čtyři roky do Rudé Hvězdy Brno, se kterou získal dva tituly.

Na dlouhá léta však následoval návrat na západ Čech, kde strávil celá šedesátá léta, odehrál zde hned deset sezón, během kterých nastřílel rovných šedesát branek! S klubem však zažil i pád do druhé ligy.

Sezónu 1969/1970 už strávil v hokejově exotické Itálii. S celkem HC Latemar vybojoval postup do nejvyšší soutěže a po třech letech už přestoupil právě do severoitalského Bolzana, které patřilo do špičky v tamní elitní lize. Třebíčský rodák zde oslavil titul za devět sezón hned čtyřikrát, navíc získal další čtyři stříbra, jeden bronz a nezapomenutelně se zapsal do mysli tamních fanoušků.

Jméno Pavlů si však lidé v Itálii pamatují i z jiného důvodu. Jeho syn Martin, rodák z Plzně, pokračoval v jeho šlépějích. V Bolzanu odehrál neuvěřitelných dvaadvacet sezón a s italským občanstvím nastoupil za reprezentaci k nevídaným 225 zápasům. Je stále rekordmanem v počtu utkání, nikdo v italském dresu neodehrál více.

Jaroslav Pavlů zase po konci kariéry zkusil roli trenéra. Rok strávil u italské reprezentace do dvaceti let, dva roky pak právě v Bolzanu. V tamním klubu je nezapomenutelná legenda, v Plzni strávil dlouhých jedenáct let, a proto je velikou poctou, že bude vhazovat slavnostní buly právě před duelem dvou týmů jeho srdce.