Preview ČF1 CHL

Čtvrtfinále CHL je tady! Škodovka míří na led týmu Skellefteå AIK

Indiány čeká další velký zápas v hokejové Lize mistrů! Západočeši si totiž poprvé v historii zahrají čtvrtfinále této soutěže, k prvnímu duelu se vydají do Švédska, aby změřili síly s týmem Skellefteå AIK. Na severu Evropy bude Plzeň hájit neporazitelnost v Champions Hockey League, tak si pojďme jejího čtvrtfinálového soupeře blíže představit!

Představení plzeňského soupeře

Švédský tým Skellefteå AIK leží ve stejnojmenném městě, které se nachází v provincii Västerbotten. Ve Skellefteå a jejím nejbližším okolí žije mírně přes sedmdesát tisíc obyvatel. Zajímavostí je, že současné město bylo založeno až v roce 1845. Pro místní, mnozí z nich jsou zaměstnání ve společnosti na těžbu zlata, které tvoří hlavní příjem pro celou oblast, je hlavním tahákem v kulturním vyžití právě lední hokej.

Tamní klub byl založený v roce 1921 a mezi hlavní barvy Skellefteå patří žlutá a černá. Místní hokejový stadion, který v současnosti nese název Skellefteå Kraft Arena, byl postaven již v roce 1967, ale roku 2005 prošla hala masivní rekonstrukcí. Před sezónou 2007/2008 byla znovu otevřena s kapacitou pro 6 001 diváků. Jedná se o krásný a moderní hokejový stadion, jeden z nejmodernějších v celém Švédsku.

AIK má rozhodně zajímavou historii. Jak už bylo zmíněno, tak klub byl založen už v roce 1921. První hokejové zápasy však odehrál až v sezóně 1943/1944, jednalo se navíc o přátelské duely, které se odehrávaly v místní hokejové lize – Skellefteserien. Velký počet zápasů však mnohdy ani nebyl dohrán kvůli špatnému počasí… Utkání se totiž hrála venku. V roce 1955 se Skellefteå kvalifikovala do švédské nejvyšší soutěže, roku 1975 pak byla založena tradiční Swedish Elite League, jejíž součástí byla i Skellefteå.

V roce 1978 klub získal premiérový mistrovský titul. Poté však přišla dlouhá doba temna. Roku 1985 došlo k odtržení od mateřské organizace AIK, přičemž vznikl tým Skellefteå HC. O šest let později došlo opětovnému spojení a přejmenování na Skellefteå AIK, to už však klub působil ve druhé nejvyšší švédské hokejové soutěži, kde bychom ho našli v letech 1990 až 2006.

Od sezóna 2006/2007 je pak Skellefteå jistým účastníkem hlavní švédské ligy, v převážně v posledních sezónách se jedná o jeden z nejlepších klubů země se silným finančním základem. V roce 2013 přišlo první místo v tabulce po základní části a mistrovský titul. O rok později? Naprosto totéž, Skellefteå obhájila zlaté medaile. V roce 2015 přišlo první místo v tabulce po základní části a stříbro. O rok později? Naprosto totéž, Skellefteå obhájila stříbrné medaile. V roce 2017 vypadl tým již ve čtvrtfinále, leč v loňské sezóně už z toho bylo zase finále, ve kterém švédský tým bral další stříbro.

V probíhajícím tisíciletí působila v klubu i řada Čech. Jmenovitě Petr Hrbek, Libor Procházka, Pavel Skrbek nebo Petr Tenkrát. Před příchodem do Liberce oblékal barvy Skellefteå i bek Martin Ševc, jenž v sezóně 2012/2013 získal s týmem titul.

Čtvrtfináloví soupeři

HC Škoda Plzeň

Jak je dobře známo, indiáni do čtvrtfinále CHL proklouzli v naprostém poklidu, když italský tým z Bolzana dvakrát jasně přehráli. Do dalších bojů Západočeši postoupili s impozantním skóre 12:3! Oba duely mají fanoušci jistě v živé paměti, pojďme si je připomenout formou výsledků.

1. osmifinále:

HC Bolzano 1:6 HC Škoda Plzeň

23. Petan (Kuparinen, Frigo) – 5. Allen (Eberle, Kaňák), 7. Indrák (Kodýtek), 26. Indrák (J. Kindl, Kodýtek), 33. Gulaš (Kracík), 39. Indrák (Kaňák), 50. Straka (Kodýtek)

2. osmifinále:

HC Škoda Plzeň 6:2 HC Bolzano

16. Gulaš (TS), 22. Gulaš (Němec), 24. Gulaš (Němec), 26. Preisinger (Indrák), 34. Gulaš, 52. Indrák (Kaňák, Gulaš) – 29. Insam (Kuparinen), 34. Findlay

Skellefteå AIK

Švédský tým se v Champions Hockey League představil ve skupinové fázi s dobře známým Bolzanem, dále proti Skellefteå stály polské Tychy a finské IFK Helsinki. V Itálii nejprve celek ze Švédska prohrál 3:4 po prodloužení, poté Skellefteå dvakrát přejela Tychy 8:1 a 6:2, pak doma vrátila Bolzanu prohru a vyhrála 2:1. Proti Helsinkám tým AIK nejprve uspěl 5:1, poté s finským mužstvem neuspěl 3:4 v prodloužení.

I tak ale Skellefteå postoupila v klidu do osmifinále Ligy mistrů ze skupiny C z prvního místa. Ve vyřazovací části na švédský tým čekal norský Storhamar Hamar. Proti tomuto týmu se Skellefteå vydatně nadřela, nakonec do čtvrtfinále postoupilo o jeden jediný gól po skóre 7:6! První zápas švédský tým rozehrál skvěle, brzy vedl už 4:1, leč Storhamar stihl do konce základní hrací doby srovnat. V odvetném mači Skellefteå vyhrála těsně 3:2 a mohla slavit postup.

1. osmifinále:

Storhamar Hamar 4:4 Skellefteå AIK

26. Toresen, 38. Svensson (Thoresen, Johansson), 39. Larrivée (Irving, Jensen), 47. Jakobs (Thoresen) – 21. Olimb (Ericsson), 30. Hedberg, 32. Djuse (Olimb, Lindstrom), 32. Noren (Kodýtek)

2. osmifinále:

Skellefteå AIK 3:2 Storhamar Hamar

10. Aaltonen (Holloway, Möller), 29. Holloway (Möller, Aaltone), 32. Holloway (Ericsson, Djuse) – 6. Thoresen (Zettergren), 13. Johansson (Dahlstorm, Svensson)

Hvězdy, mladé naděje a další zajímaví borci

V brance Skellefteå se v Champions Hockey League pravidelně střídají dva gólmani. Gustaf Lindvall je švédský mládežnický reprezentant, jenž se v brankovišti točí se svým kolegou, kterým je Mantas Armalis. Nesmírně zajímavé jméno, jedná se o reprezentanta Litvy! V Lize mistrů má pak lepší čísla než jeho švédský parťák. I Armalis se hokejově učil ve Švédsku, vyzkoušel si i AHL a KHL v dresu Rigy.

Jak zmínil trenér Ladislav Čihák, Skellefteå má v týmu řadu skvělých obránců, kteří rádi doplňují útok ze zadních pozic. Mezi nejznámější jména patří například velice zkušený Fredrik Lindgren či Petter Granberg, borec se zkušenostmi z NHL. Ostřílen borce doplňují mladíci, Skellefteå má v defenzivě skutečně zajímavý mix.

V útoku pak najdeme největší hvězdy švédského týmu. Mnoho jmen český fanoušek pozná z reprezentací zemí na turnajích EHT nebo světových šampionátech. Jmenujme švédské reprezentanty – kapitánem Skellefteå je Jimmie Ericsson, mistr světa a držitel stříbrné medaile z olympijských her, jeho asistenty jsou další známí borci, a sice Joakim Lindström nebo Oscar Möller, Top Scorer mužstva. Dalším velká jména v týmu Skellefteå jsou Juhamatti Aaltonen, finský mistr světa, Mathis Olimb, jeden z nejlepších norských hokejistů současnosti, nebo Bud Holloway, kanadský šikula, jenž se už naplno zabydlel ve Švédsku. Posledním zmíněným hráčem je Edwin Hedberg, který se narodil v kolumbijském městě Medellín. Odmalička však působí ve Švédsku a je odchovancem týmu Östersunds IK.

Řekli před prvním duelem

Ladislav Čihák (hlavní trenér HC Škoda Plzeň):

„Těšíme se. Bude to zpestření, v Lize mistrů jsme ušli dlouhou cestu, stoprocentně se těšíme. Chceme samozřejmě vyhrát a postoupit dál!“

„Švédský tým – mají velmi dobré beky, kteří umí podpořit útok, mají i šikovně útočníky. Je to světová kvalita a špička. I já sám se na ně těším, podíváme se, jakým způsobem soupeř hraje, abychom se na zápas maximálně připravili.“

David Stach (útočník HC Škoda Plzeň):

„V Lize mistrů chceme udělat úspěch, do Švédska určitě jedeme vyhrát. Na regeneraci po posledním utkání není sice dlouhá doba, ale nehrajeme takto poprvé. V play-off se tak hraje běžně, myslím si, že v kondici problém nebude.“

HC Škoda Plzeň

Nejproduktivnější hráč (Top Scorer): David Stach – 11 bodů (3+8)
Nejlepší střelec: Milan Gulaš – 7 branek
Nejlepší nahrávač: David Stach – 8 asistencí
Nejproduktivnější obránce: Lukáš Kaňák – 6 bodů (2+4)
Nejtrestanější hráči: Jakub Kindl – 35 minut
Gólmani:
Dmitri Miltchakov – 363 minut / pr. 2,15 | 91,20 %

Dominik Frodl – 120 minut / pr. 2,00 | 91,11 %

Skellefteå AIK

Nejproduktivnější hráči (Top Scorer): Oscar Möller – 11 bodů (7+4)
Nejlepší střelec: Oscar Möller – 7 branek
Nejlepší nahrávač: Joakim Lindström – 9 asistencí
Nejproduktivnější obránce: Emil Djuse – 7 bodů (2+5)
Nejtrestanější hráč: Mathis Olimb – 25 minut
Gólmani:
Mantas Armalis – 245 minut / pr. 1,96 | 91,01 %
Gustaf Lindvall– 240 minut / pr. 2,5 | 89,58 %

Program Škody v CHL | Čtvrtfinále

Skellefteå AIK – HC Škoda Plzeň   4. 12. 2018 od 18:00 
HC Škoda Plzeň – Skellefteå AIK  11. 12. 2018 od 17:00