Ohlasy 18. kolo

Více prostoru na ledě si moc vážím, hlásí po vítězné trefě Petr Kodýtek

Plzeň zvládla domácí dohrávku 18. kola proti Chomutovu, když zvítězila 3:2. Rozhodující trefu si připsal v úvodu třetí části v početní výhodě Petr Kodýtek, jenž využil povedeného pasu Jana Kováře a propálil Peterse: „Jsem na gól moc rád, ale rozhodně to práce není jen moje, ale celé přesilovkové formace,“ oceňuje souhru indiánů, kteří slaví čtvrtou výhru v extralize v řadě.

Vstup do utkání nebyl z domácí strany dobrý, Plzni se nedařila ofenziva a čisté konto jí taky nezůstalo dlouho, do šaten se šlo za stavu 0:1: „Z naší strany to nebylo dobré. Ale řekli jsme si k tomu něco o přestávce, následně jsme zlepšili bruslení, napadání a drželi jsme se více na puku,“ hovoří Kodýtek o činnostech, ve kterých už se Škodovce následně dařilo lépe.

Západočeši kromě výkonu zlepšili i produktivitu, ve druhé části dvakrát dorovnali a nakonec překlopili skóre na svou stranu: „Chomutov jsme nechtěli podcenit, spíše jsme zaspali úvod. Chytli jsme však druhý dech a nakonec udělali vše pro výhru.“ Plzeň totiž vedení 3:2 uhájila a Piráty nepustila k závěrečnému tlaku.

Rozhodující branka padla v úvodu poslední třetiny v početní výhodě indiánů, postaral se o ní právě Petr Kodýtek, který však půlminutu předtím zamířil jen do brankové konstrukce: „Kovy (Jan Kovář, pozn. redaktor) nahrál mezi kruhy na Míru Indráka, který z první posunul kotouč a mně to šlo trochu dopředu, trefil jsem tyč. Říkal jsem si, že to snad není možné,“ popisuje mladý útočník.

Nakonec však smutnit dlouho nemusel, v čase 41:20 ho totiž spoluhráči našli znovu a tentokrát už se nemýlil: „Podruhé jsem dostal skvělý pas od Honzy Kováře, prošlo to přes hokejku a naštěstí jsem to trefil gólmanovi pod rukou. Jsem na gól moc rád, ale rozhodně to práce není jen moje, ale celé přesilovkové formace,“ oceňuje spolupráci indiánů v početní výhodě.

Dvacetiletý centr si váží a času, který na ledě stráví. V Třinci to bylo patnáct minut, dnes dokonce šestnáct a půl: „Každému vyhovuje více hrát. Jsem moc rád, že můžu odehrát více než třeba jen pět minut. Dostávám prostor na přesilovky a někdy i oslabení. Někdy toho mám plné zuby, ale vyhovuje mi to, k hokeji to patří. Musím se pořád zlepšovat a pomáhat týmu,“ ví Kodýtek.

Indiáni slaví už čtvrtou extraligovou výhru v řadě, taková série se jim povedla vůbec poprvé v sezóně. Duely ovšem nebyly vůbec jednoduché: „Odehráli jsme dvě těžká utkání proti Hradci i Třinci, zejména tam to byla velmi vybojovaná výhra, která nám psychicky přidala. Dnešní zápas byl z naší strany vyjma první třetiny zvládnutý dobře,“ hodnotí Petr Kodýtek a dodává: „Čtyři vyhraná extraligová utkání v řadě nám určitě pomohou, lépe přejde únava. Nesmíme usnout na vavřínech,“ varuje plzeňský odchovanec.

Ačkoliv v minulém utkání byl Třinec nebezpečnější dopředu, utkání proti Pirátům bylo stejně velmi náročné: „Každému se asi raději hraje spíše nahoru, dolu. Třinec s Hradcem praktikují trochu jiný styl, jsou na tom lépe takticky a fyzicky, ale nechci Chomutov potupit, naopak oceňuji, že nám to udělali ohromně těžké. A právě tyhle duely je důležité zvládat,“ říká autor tří gólů a osmi asistencí v letošní sezóně.

Již v pátek čeká Škodovku další duel v Home Monitoring Aréně, na plzeňský led přijede Litvínov, jenž bojuje o předkolo play-off a který indiáni v obou případech v sezóně porazili: „Budeme koukat hlavně na nás a hrát to, co chceme. Samozřejmě se podíváme i na nějaká videa o soupeři. Musíme však hodně napadat, hrát jednoduše a cpát vše do brány, důležité bude o pomoci si přesilovkou. Doufáme, že znovu ubojujeme plný počet bodů,“ věří Petr Kodýtek.